Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Sydämetön Hot

Siellä ne odottivat, oven toisella puolella. Hiljaisina ja jähmeinä kuolleiden sydämiensä kanssa.

Heidi kuittasi itsensä ulos laboratorion seinään asennetun laitteen avulla. Hän puristi kätensä avainnipun ympärille ja seisoi oven edessä. Hän ei halunnut mennä sinne.

Terveyskeskuksen laboratorio oli rakennettu niin, että sieltä poistuakseen piti kävellä odotusaulan läpi. Heidin työpäivä oli päättynyt työajanseurantalaitteen hyväksyvään piippaukseen, ja nyt olisi vain lähdettävä, poistuttava niiden läpi, jätettävä iltapäivän työt muulle henkilökunnalle.

Laboratoriohoitaja puri poskeaan niin, että sattui. Sitten hän kohotti kätensä ja työnsi oven auki. Heidi yritti ottaa huolettoman ilmeen, mutta häneen kääntyvät katseet odotustilassa sai otsan kurtistumaan tahattomasti syvään ryppyyn.

Ne kaikki tuijottivat häntä häpeilemättä – etsien heikkouksia, alistaen, vaatien ja painostaen. Katseissa oli ahnasta ja eläimellistä tuomintaa. Kaikki ei ollut niissä kohdillaan, jotain puuttui. Kenties sydämen sinussolmukkeen aloittama sähköimpulssi, joka kulkisi normaalisti koko johtoradan läpi ja saisi ensin eteisten ja sitten kammioiden lihassolut supistumaan puristaen verta eteenpäin. Tilalla oli vain kuollut elin.

Ensimmäinen niistä oli saapunut näytteenottoon yhdeksän maissa. Apaattisen oloinen keski-ikää lähestyvä nainen oli odottanut aamuruuhkassa vuoroaan. Päivystyslääkäri halusi hänestä sydänfilmin.

”Sattuuko rintaan?” Heidi oli kysynyt asetellessaan elektrodeja naisen vaalealla iholle. Tietokoneelta tulostetusta pyynnöstä oli näkynyt, että rouva kärsi ahdistavasta paineesta ja kivusta sydämen kohdilla. Hän kysyi tämän silti aina EKG-potilailta, ehkä enimmäkseen jutustellakseen.

Nainen oli jatkanut hiljaisuutta välinpitämättömyydellään. Kipua ei eleistä ja ilmeistä olisi saattanut arvata. Mutta tätä Heidi enää noteerannut. Kone ei piirtänyt minkäännäköistä käyrää. Oliko se rikki?

Kaikkensa yritettyään neuvokas laboratoriohoitaja oli kärränyt huoneeseen toisen EKG-laitteen, joka jätti yhtä lailla tekemättä työnsä. Naapurihuoneen kollega ei saanut autettua epätoivoista Heidiä. Lopulta hän oli lätkäissyt muutaman elektrodin Heidin raajoihin, jolloin paperille tulostui epäselvää käppyrää. Vika oli siis potilaassa.

Rouvaa oli kierrätetty ympäri terveyskeskusta. Parin tunnin päästä hänet palautettiin laboratorioon – nyt hänestä tarvitsisi ottaa verikokeita. Ne Heidi oli saanut otettua vaivatta. Huolestunut nuori lääkäri oli määrätty naisen mukaan. Hän katsoi kummissaan, kun vakuumiputket täyttyivät kohisten tummanpunaisesta verestä.

”Ultran mukaan sydän ei lyö. Siis lainkaan”, lääkäri oli kierrellyt hermostuneena potilaan ympärillä ja katseli pulppuavaa verta lähempää ja kauempaa. Nainen vaikutti täysin välinpitämättömältä tilannetta kohtaan. Hän vain tuijotti estottomasti harmailla silmillään laboratoriohoitajaa.

Sitten niitä oli tullut lisää. Kaikki olivat valittaneet huonovointisuutta ja rintakipua. Odotusaula täyttyi. Ajan kuluessa tuskaiset ilmeet ja inhimmilliset eleet alkoivat vähetä. Kohta aula hiljeni, ja masentunut ilmapiiri laski harmaan hunnun odottavien asiakkaiden päälle. Potilaat vaikuttivat silti kaiken flegmaattisuutensa takana aggressiivisilta. Heissä oli jotain outoa.

Heidi nielaisi ja rohkaisi mielensä. Hän käveli äänettömästi pehmeäpohjaisilla työkengillään odotustilan läpi. Jokainen seuraava katse nipisti häntä.

Heidi painoi hissin nappia. Se tuntui harkitsevan kestämättömän pitkiä aikoja jossain, kunnes vihdoin suvaitsi saapua. Heidi astui metallikorin perälle. Tummahiuksinen mies vaappui hitaasti hissin eteen ja käänsi katseensa naiseen. Älä tule tänne, Heidi rukoili, muttei kehdannut painaa nappia, joka sulkisi hissin ovet.

Automaattiovet humisivat ja alkoivat sulkeutua. Hermostuttava mies astui askeleen lähemmäs. Heidi tuijotti pelokkaasti takaisin ja piilotti nyrkkiin puristuvat kädet selkänsä taakse. Juova odotustilaan pieneni, kunnes se katosi. Lattia nytkähti jalkojen alla, ja hissi aloitti laskeutumisensa.

Mitä tämä on, Heidi ahdistui ja pyyhkäisi sormilla ohimoaan. Ihon alla tuntui pullistuneet suonet. Kainaloissa pisteli.

Hissi saavutti halutun kerroksen. Oviaukon edestä pyyhälsi kaksi hoitajaa. Laitoshuoltaja työnsi siivouskärryään toiseen suuntaan. Tuttu näky palautti Heidin normaaliin maailmaansa. Hän laski kohonneet hartiansa ja siirtyi käytävään. Heti oikealla oli pukeutumistilan ovi. Nainen puikahti sinne ja koetti perässään, että ovi meni varmasti kiinni.

-------------------------------------------

Postikasa läsähti rappukäytävään. Väliovi oli kiinni, joten ulko-oven avautuessa pystyyn jääneet sanomalehdet ja mainospaperit levisivät kivilattialle.

Heidi keräsi ne kasaan ja siirtyi sisälle. Hän oli päässyt ennätysajassa kotiin. Liikenne oli ollut kohtalaisen hiljaista, vaikka kello oli kolme.

Käsilaukku ja kotiavaimet jäivät eteisen lipaston päälle. Ulkovaatteet putosivat lattialle kenkien peitoksi. Heidillä oli kova tarve pestä kätensä, ennen kuin koskisi mihinkään. Hän katsoi saippuaista vettä ja punertavia käsiään. Miten ihminen saattoi elää ilman sydäntä? Millä mekanismilla veri kiersi? Voisiko niitä olentoja kutsua edes eläviksi?

Heidi nosti märän käden ranteelleen ja etsi siitä pulssin. Pieni elohiiri pomppi tasaiseen tahtiin.

Olohuoneeseen tultuaan hän laittoi television automaattisesti päälle. Hän kaipasi kotiinsa ääntä. Viisilapsisen perheen vanhimpana Heidi ei osannut toimia hiljaisuudessa.

TV-ruudun ylä- ja alalaidassa kulki oranssit tekstilaatikot. Kirjaimet vyöryivät toistensa perään. Vakavakasvoinen mies seisoi mikrofonin kera ulkona kovassa tuulessa.

>Hätälaki velvoittaa kaikkien sairaaloiden ja terveyskeskuksien lääkärien, sairaanhoitajien ja laboratoriohoitajien saapumisen työpaikalleen. Röntgenhoitajista kolme neljäsosaa vaaditaan ilmaantumaan töihin. Toimeenpano laissa määrätyille kohdille tapahtuu viivyttelemättä.<

Heidi jäi tuijottamaan lähetystä kaukosäädin kädessään. Ne halusivat hänen palaavan laboratorioon.

Samassa puhelin soi. Se säikäytti naisen kovalla äänellään. Kaukosäädin kirposi hänen jäykistyvistä sormistaan ja kimpoili lattialle. Sirkuttelevan laitteen tuijottaminen ei hiljentänyt sitä. Näytössä luki laboratorion osastonhoitajan nimi.

Heidi nosti nopein liikkein kaukosäätimen parketilta. Hän painoi niin monta kertaa sen nappia, ettei televisiosta kuulunut enää mitään. Sitten hän asteli hätäisesti eteiseen, kaivoi lipaston ylimmästä laatikosta avaimen ja väänsi ulko-oven takalukon kiinni. Heidi tarkasteli arvioiden ovea ja päätti sujauttaa vielä varmuusketjun paikoilleen.

Olohuoneen pöydällä oleva kännykkä lakkasi metelöimästä. Heidi epäröi hetken laite käsissään, mutta painoi sen lopulta kokonaan kiinni. Hän sulki jokaisen huoneen verhot ja käpertyi sohvalle paksun punaisen huovan alle. Nainen tuijotti lähes hypnoottisesti television välkehtivää ruutua.

Oliko tämä jonkin alku? hän ajatteli peloissaan. Sydän sykki hänen rinnassaan entistä kiivaammin adrenaliinin nostaessa panoksiaan. Vai oliko tämä jonkin loppu?

Ylläpidon palaute

 
Sydämetön 2015-08-03 10:14:38 Alapo80
Arvosana 
 
4.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 03, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka TarraLeguaani!

Olipas mukaansatempaava ja jännittävä juttu! :D Hyvää työtä!

Aloituksesta.
"Siellä ne odottivat, oven toisella puolella.".
Ajatukseni:
"Ne odottivat oven toisella puolella.".
Mietin myös, että jos tuon pilkun olisi jättänyt pois. Mielestäni tuo on suoraviivaisempi tapa aloittaa.

Tuossa hissikohtauksessa jotenkin katosin kärryiltä. Mietit asiaa Heidin näkökulmasta, mutta olisit myös hieman voinut kertoa miehen touhuista.

Luot hyvin painostavan ja kauhua edeltävän tunnelman!

Tiettyjä omituisia ilmaisuja kannattaa välttää, sillä mielestäni ne syövät tunnelmaa. Esimerkiksi:
"Hissi saavutti halutun kerroksen.".
"Hissi pysähtyi nytkähtäen ja ovet aukesivat.".
Eli tuollainen turhan koristeellinen ja kielellä leikittelevä tyyli ei mielestäni sovi tällaiseen kauhutarinan nousevaan jännitykseen. Liian suuri kontrasti.

Harmi, että loppui näin lyhyeen!!! :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 

Arvostelut

View all user reviews

Käyttäjien arvostelu: 7 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.7  (7)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Sydämetön 2015-07-26 09:04:21 liskomies
Arvosana 
 
3.0
liskomies Arvostellut: liskomies    July 26, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielenkiintoinen näkökulma sinänsä varsin kaluttuun aiheeseen. Napakka aloitus, joka vangitsee lukijan kiinnostuksen.

Mielestäni tarinan suurin heikkous on jollain tavoin ohueksi jäävä päähenkilö. Heidi tuntuu hieman etäiseltä tyypiltä, kuin satunnainen vastaantulija vilkkaalla kadulla. Vielä hieman enemmän persoonaa hänen hahmoonsa toivoisin, silloin tarinan huolellisesti rakennettu jännitysmomentti nousisi oikeuksiinsa.

Tuosta esineiden/kemikaalien inhimillistämisestä sen verran, että joissain tilanteissa se toimii tehokeinona (etenkin, jos on kyseessä esine, jolla on päähenkilölle erityistä tunnearvoa, olipa sitten kyse vastenmielisyydestä tai kiintymyksestä), mutta muuttuu varsin helposti maneeriksi.

"Heidi kuittasi itsensä ulos laboratorion seinään asennetun laitteen avulla." Kömpelö virke, joka menettelisi koneellisesti käännetyssä ohjekirjan tekstissä. Muotoile uusiksi, lukemieni tekstiesi pohjalta väitän, että osaat kyllä. :)

Minäkin jäin miettimään sitä, että eikö tositilanteessa terveyskeskukseen pelmahtanut tyyppi, jonka sydän ei lyö, mutta joka edelleen kävelee, päätyisi jonkinlaiseen karanteeniin? Kyseessähän on entuudestaan täysin tuntematon sairaus tai tila, jonka seuraamuksista tai tartuntavaarasta kenelläkään ei voi olla tuossa vaiheessa mitään tietoa. Tila, joka on myös täysin kaiken nykytieteen vastainen. Luulisi, että tilanne yritettäisiin varmistaa jollain tavalla.

Avoimeksi jäävä loppu sopii minusta vallan hyvin tähän novelliin, lukijan ajatukset ajautuvat väkisinkin samoille linjoille Heidin kanssa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Sydämetön 2015-07-21 18:43:05 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    July 21, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Todella hyvin laadittu jännite, joka tiivistyy kerronnan edetessä. Nyt minä jäin vuorostani kaipaamaan sitä selventävää lopuratkaisua. Oliko se niin, ettei tarinaa saanut näin lopettaa, jotakin piti antaa?

Eipä mitään,... avoimeksi jäävä loppu vain tiivistää kertyneen jännityksen. Mitä oli tapahtunut, tai tapahtumassa? Sehän tässä tarinassa jää kaivamaan mieltä, ja silti, tai ehkä siksi lukija jää tunnelman vangiksi.

mielenkiintoinen, ja korkealaatuinen novelli.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Sydämetön 2015-07-19 12:41:19 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    July 19, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kelpo tarina, jossa luot hiipivää tunnelmaa näppärästi ja etevästi kohti jännää ja painokasta loppua. Kuten muut ovatkin jo sanoneet, tunnelmointipuoli pelaa loistavasti ja kirjoitustaso on oikein mallikasta.

Pidin siitä kun käytit melko paljon lääketieteellisiä ilmauksia, joista saa sellaisen vaikutelman, että tiedät kyllä mistä kirjoitat. :) Lisäksi nämäkin luovat kuivaa mutta pahaenteistä laboratorio-fiilistelyä, joka sopii tähän tekstiin kuin nakutettu.

Omaan makuuni alku olisi voinut edetä aavistuksen verran nopeammin, mutta oiva tämä on nyt näinkin. Mutta summa summarum, teksti on osaavasti laadittu ja loppuratkaisu oikein onnistunut.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Sydämetön 2015-07-13 08:32:00 peka
Arvosana 
 
3.0
peka Arvostellut: peka    July 13, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi. Hyvin tarinoitu. Tarina vei mukanaan ainakin tämän verran. Häiritsevistä asioista huomasin että minun lista on aikalailla samanlainen kuin nick53 kirjoittaa tuossa alla joten en kirjoita niitä enää tässä uusiksi.

Lisäksi mietin että kuinka uskottavaa tuo lääkärien ja hoitajien käyttäytyminen tuossa tilanteessa oli. Ja eikö tuollaiset potilaat paiskattaisi jo oikopäätä karanteeniin jos sydän ei lyö. Tuntematon tauti. Onko tartuntavaaraa?

Motkotan vielä yhdestä lauseesta. :)
"Heidi kuittasi itsensä ulos laboratorion seinään asennetun laitteen avulla."
Minusta aina käytetään tätä 'laite' sanaa niin ollaan vähän vaarallisilla vesillä. Laite on jokin epämääräinen rakkine. Se antaa kuvan että kirjoittaja ei oikein tiedä mistä kirjoittaa, mikä taas epämiellyttävää lukijasta. Mielummin vaikka keksi joku vekotin nimineen päivineen. Sähköinenavaimenlukija tms.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Sydämetön 2015-07-12 09:32:49 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    July 12, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Taattua laaduksta jälkeä kuten sinulta aina. Kielioppivirheitä en huomannut ja teksti oli sujuvaa, tarkkaan mietittyä. Zombie tarinat, jolta tämä vahvasti vaikuttaa, eivät oikein ole lempiaihealueitani, mutta tämä tarina koukutti kyllä minutkin. Tässä oli osattu rakentaa hyvin uhkaava ja painostava ilmapiiri. Juonellisesti tämä jää minusta hieman vajaaksi. Avoin loppu kyllä toimii ihan hyvin, mutta tästä pitäisi minun mielestäni kirjoittaa pitempi teksti. Lähtökohta on hyvä, rauhallinen, mutta pahaa henkivä. Kaiken kaikkiaan kuitenkin todella hyvä teksti, josta pidin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
View all user reviews
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS