8 kohdetta - näytetään 1 - 8 |
Järjestys
|
Hauska ja jotenkin pohlilaisen miettiväinen tarina. Tuli mieleen se novelli, jossa avaruudesta löytynyt älykäs laji oli lähestymässä maapalloa, kunnes kääntyivät kesken matkan takaisin kuultuaan (tarinassa) Rooman ajoilta periytyvistä tavoista.
Tekstinä tämä oli vähän lyhyt ja ajatusta olisi voinut kypsytellä pidempäänkin, laajempi dialogi olisi voinut toimia tässä.
Jep. Tässä oli pohdinnat keitetty scifi soppaan välillä aikas mehukkaastikin. Helppolukuista koko tekstin ajan ja hauskaakin. Tuo lopun pohdiskelusta tuli mieleen, että tama teksti on vähän kuin sekulaarisesta vartiotorni-lehdykästä. Tämän mielleyhtymän jälkeen tekstin scifi osuus alkoi tuntua vähän päälleliimatulta ja huomasin jääväni enemmän pohtimaan kirjoittajan motiiveja kuin tätä muuta pohdintaa, joka sitten jää kesken sekin ja loppu on vain kasa kysymyksiä. Scifiähän tässä on oikeastaan vain se, että avaruusylitetään jollain verukkeella ja koko tarinan pointti on päästään leikkimään ajatuksella sekulaarisen ja ei-sekulaarista yhteiskunnan eroista. Aihe ja teksti on hyvät, minusta tosin tämän keskustelun olisi toiminut paremmin jos molemmat puolet olisivat olleet ihan samasta aurinkokunnasta. Tykkään kyllä kun täällä on tälläisia isompien asioita pohtivia tekstejäkin.
Kyllä. Tykkäsin novellista tosi paljon. En yleensä lue scifiä (vaikka sitä itsekin välillä kirjoitan), mutta tämä oli hyvä ja pidin siitä, ettei siinä lähdetty selittämään liikaa avaruuden juttuja, vaan se oli selkeä ja helposti ymmärrettävä. Uskonto ajatukset olivat yllätys ja toimi hyvin. Ehkä novellin nimi vähän mietitytti, ei ole ehkä niin iskevä, kuin näin hyvä tarina tarvisi.
Pitkään pyörittelin mielessä mihin novelli menee: ehdin jo kehitellä kaikenlaisia teorioita järkyttävästä paljastuksesta, kuten kannibalismista :) . Enpä olisi arvannut lopputulemaa, joka, kuten sanottu, osoittautui mielenkiintoiseksi pohdinnaksi uskontojen vaikutuksesta ihmiskunnan historiaan. Thoraksestahan saisi vaikka minkälaista jutunjuurta, joita lukisin mielellään. Kuinka perustavanlaatuisen yhteisen tekijän puuttuminen vaikuittaisi historian kehitykseen. Millaisia olisivat arvot, lainsäädöntä ja yhteiskunta?
Kielen ajoittainen köykäisyys rokottaa hiukan pisteitä, kuten "Sadankahdenkymmenentuhannen valovuoden toisissa päissä kaksi eri taivaankappaletta omistivat samanlaiset olosuhteet ja samankaltaisen älykkään...". Omistaminen kuulostaa kummalta tässä yhteydessä, ja ensimmäinen lause kömpelöltä.
Sujuvaa kieltä ja nasevaa kerrontaa, joka tarttuu lukijaan. Muita maailmoja kuvaileva kirjoittaja lankeaa usein mutkikkaaseen ilmaisuun ja niin omituisiin hahmoihin, että lukija jää armotta ulkopuoliseksi. Toki tällainenkin tarina toimii mutta tämä kertomus on virkistävän erilainen erilaisuuden kuvaus.
Kieliasu on jälleen selkeää, ja uppoaa lukijaan tarinan myötä kiehtovasti omaperäisyydessään.
Aihe on siis poikkeuksellinen, ja siksi iskee heti mielenkiintoon, ja syvälle. Kerronta pysyy hallussa hienosti, eikä jätä mitään mieltä kaivavia epäilyjä. Aihe vie lukijaa matkassaan, miellyttävän letkeästi. Tässä on jotain erinomaista oivallusta, joka lukiessa tuntuu löytyvän juuri sopivalla hetkellä. Lukija siis kokee odottaneensakin juuri sitä ratkaisua, jonka kirjoittaja on luonut löydettäväksi.
Ottamatta kantaa niihin arvoihin, joita kertomus ehkä asettaa uudelleen arvioitavaksi, niin tämä on todella hyvä.
Kiitos
Varsin mielenkiintoinen aihe! Tarinahan jää kyllä kesken minun mielestäni. Ehkä tähän tulee jatko-osa? Joka tapauksessa kielellisestihän tämä oli moitteeton, kuten sinun tekstisi yleensä. Aihe on hyvin keksitty ja ajankohtainenkin. En muista koskaan aiemmin lukeneeni scifiä, jossa käsitellään joulua... :) Jeesuksen rinnastaminen joulupukkiin saattaa aiheuttaa joissain lukijoissa sydämen tykytystä, mutta siitä viis. Minustä tässä oli hyvä oivallus ja olen liskomiehen kanssa samaa mieltä, että tätä voisi hyvinkin laajentaa vaikka ihan romaaniksi asti. Hyvää työtä, pidin kovasti tästä tekstistä.
Mielenkiintoinen lähestymistapa kahden eri sivilisaation kohtaamiseen. Ideassa olisi ainesta huomattavasti syvällisempään ja laajempaankin kertomukseen. Ehkä jopa romaaniksi asti. Ainakin minua jäi kiinnostamaan, millä Thoraksen kulttuurievoluutio on täyttänyt uskonnottomuuden tyhjäksi jättämän lokeron, kuinka planeetalla eletään jne. Ovatko esim. tieteessä joillain aloilla meitä pidemmällä?
Tänä(kin) vuonna Portin novellikilpailussa palkittiin kaksi tarinaa, joissa ihmiskunta ja alienit kohtasivat. Tämä sinun idiksesi ei ole ainakaan aiheen mielikuvituksettomimmasta päästä, lisäksi siinä on roimasti ainesta syvällisemmällekin yhteiskunnalliselle pohdiskelulle.
"Sadankahdenkymmenentuhannen valovuoden toisissa päissä" Voisiko tuota muotoilla jollain tapaa sujuvammaksi?
Hyvä tarina. Jatkoa toivoisin. Esim. pohdiskelua, kuinka kahden päällisin puolin samankaltaisen planeetan kulttuureiden ilmeiset erot tulevat jatkossa vaikuttamaan Maan ja Thoraksen suhteisiin.
8 kohdetta - näytetään 1 - 8 |