Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Metsätiellä Hot



Metsätiellä


On taas se aika vuodesta. Kyltymätön, mielipuolinen hiihtointo on iskenyt Pentuun ja mummiin. Se tulee heille yhtä varmasti kuin flunssa toisille. Nämä kaksi hinkkaavat kuumeisesti suksiaan ja sivakoivat vähintään päivän valoisat tunnit pitkin metsiä ja järvien jäitä, aivan kuin he hakisivat jotakin. Kunpa joku olisi edes kadonnut metsään! He louhottavat päämäärättömästi ympäriinsä vain palatakseen iljettävän hikisinä, ärsyttävän punaposkisina ja kilvan räkää erittäen.

Lähden ulos yhtä aikaa heidän kanssaan, vaikka oikeasti tekisi mieli käpertyä viltin alle odottamaan lumien sulamista. Katselen heidän jälkeensä. Neonvärisissä vaatteissa hohtava Pentu viuhtoo edellä, tyyli ei ole perinteistä nähnytkään. Sen jokainen lihas tulee olemaan kipeä huomenna, eikä se kestä kipua ollenkaan. Pystyn jo näkemään, miten se nyyhkii tuskaansa, kiipeää syliin ja uikuttaa, on niin vauvaa.

Päätän mennä pienelle kävelylle korvalappustereoideni kanssa ottaen sen riskin, että musiikki saattaa puuroutua kylmässä. Välillä joudun kiskomaan kaulahuivia kasvojeni suojaksi pakkasen nipistellessä kipeästi. Kapeaa tietä reunustavat puut ovat yksimielisesti pukeutuneet valkoiseen, minä väritän maisemaa punaisessa toppatakissa.

Mietin, tuleeko tämä hiihtoloma jäämään mieleeni. Muistanko tätä päivää vuoden, viiden vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua? Mitä muistamista tässä voisi mahdollisesti olla? Ehkäpä palellutan nenäni ja se joudutaan amputoimaan. Saahan sitä aina toivoa.

Kuulen vain Gunnarit, joten mutkan takaa kurvaava auto ilmestyy eteeni tyhjästä. Liukastun yrittäessäni väistää tien reunaan. Korvalappustereot liukuvat muutaman metrin päähän useammassa osassa ja hetken ehdin ajatella, että auto ei ehdi pysähtyä, vaan liukuu päälleni. Makaan tiellä niin litteänä kuin pystyn. Noloa. Itsesuojeluvaistoni takkuaa juuri niin kuin niillä oravilla ja laiskanpulskeilla myyrillä, joiden itsemurhia isä aina kiroaa autoa ajaessaan. Hän katsoo aina taustapeiliin toiveikkaana, josko onneton olento olisikin välttynyt liiskaantumiselta.

Mummi sanoisi juuri nyt, että enkelini oli valppaana. Harmaa lava-auto pysähtyy parin metrin päähän minusta ja kuskin paikalta hyppää kasvoiltaan auton värinen mies. Hän auttaa minut ylös ja kysyy vasta sitten, satutinko itseni. Hänhän minua yritti satuttaa. Huiskin lunta vaatteistani ja koetan päästä tilanteen tasalle. Tunnen yllättävän vähän helpotusta. Olisi kieltämättä saattanut olla siistiä palata lomalta jalka paketissa. Olisin voinut maalailla tilannetta hieman. Olisin ehdottomasti jättänyt kertomatta, että liukastuin kuin mikäkin vanhus.

Vastaan olevani kunnossa ja alan etsiä korvalappustereoitani. Mies käy poimimassa soittimen lumesta ja pyörittelee sitä käsissään, mahtaakohan tietää, mikä vekotin se on.
”Tämä on rikki”, hän ilmoittaa ojentaessaan sen minulle.
”Tota, joo, siltä näyttää”, myönnän ottaessani soittimeni vastaan. Siitä törröttää pari osaa, joita en ole nähnyt aiemmin. Lisäksi kasettipesä on täynnä puuterilunta.
”Sinä kävelit keskellä tietä”, mies sanoo hymyillen ja osoittaa jalanjälkiäni, jotka kaartelevat lumista tietä pitkin. Katson kiemurtelevia jälkiäni. Olen tosiaan hoippunut tien laidalta toiselle, niin kuin maa allani olisi keinunut.
”Ja sinä taisit ajaa vähän liian lujaa. Sanoisin, että ollaan tasoissa.” Ryhdyn tunkemaan korvalappustereoita takaisin takkini taskuun hammasta purren. Täällä ei pitäisi minun käsitykseni mukaan edes olla niin paljon autoja, että joku juntti onnistuu rikkomaan juuri minun soittimeni.

Mies on jäänyt tuijottamaan tietä. Hän tarkkailee jälkiä ympärillämme, katsahdan itsekin. Tuossa minä mätkähdin ja tuonne soittimeni liukui, nyt seisomme vastakkain auton vierellä, minä ja tuo mies, jonka kasvoille väri on alkanut palata. Täälläpäin ei varmaan hirveästi tapahdu.
”Lumesta voi lukea”, mies sanoo. Hymyilen kireästi. Olen vähällä purskahtaa nauruun. Mikä hemmetin urpo!
”Minä käyn metsällä.”

Nyökkään, mutta en vahingossakaan esitä kysymyksiä. Luuleeko se, että minä haluan jäädä tähän kuuntelemaan jotain verisiä metsästysjuttuja? Metsästäminen kuvottaa minua. Eläinten kyttääminen ja varvikkoon teurastaminen. Hirvi on juoksemassa kotiinsa, ja yhtäkkiä sen keuhkot täyttyykin verestä. Se tuntuu pirulliselta. Kaikki isän veljet ja siskokin käyvät metsällä, mutta isä ei. Se yritti hankkia metsästyskorttia, mutta jätti homman kesken, vaikka sille vähän naureskellaankin siitä. Ei kaikkien tarvitse, se sanoi. Olisipa isä täällä.

Mies jatkaa katkonaisin lausein.
”Lumen pinnalla on eläinten jälkiä. Tuolla jänis, tuossa ilves. Missä peto on saanut jäniksen kiinni. Joskus jäävät vain siiveniskut lumen pintaan, ympärillä koskematon hanki. Ihmiset lukevat sanomalehdestä. Yhtä hyvin lumesta voi lukea, mitä on tapahtunut.”
Minä luen miestä, enkä halua nähdä yhtään enempää.
”Minä taidan tästä...” Sanon kulmiani kohottaen. Otan pari askelta taaksepäin pitäen katseeni miehessä, mutta se tutkailee taas tien pintaa. Täytyy kysyä mummilta, onko tapaus sille tuttu. Käännän selkäni ja lähden ripeästi takaisin mummin luokse. Hiihtäjät ovat varmaan jo pysähtyneet jonnekin, ja mummi kaivaa parhaillaan termospulloa repustaan. Pentu saa kaakaoviikset. Oikeita se ei kasvata vielä vuosiin.

Kuulen askeleet takanani, ne lähestyvät juosten, vahvat kädet tarttuvat minuun. Minä huudan kuin eläin, mutta maailma pyörähtää, enkä minä pysy mukana. Kipu lamauttaa minut, enkeli on kääntänyt minulle selkänsä.

Ylläpidon palaute

 
Metsätiellä 2014-09-26 19:48:42 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 26, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moi hansson!

Ensivaikutelma oli se, että eikö tämä jo lähde käyntiin. Loppua kohden homma paranee, mutta mielestäni loppuratkaisu jää valtaosalle ihmisistä hämärään...myös minulle.

Kielellisiä virheitä on vähän :) Hyvää ja sujuvaa tekstiä, jota on helppo seurata. Siihen on myös helppo samaistua ja miljöön voi kuvitella selkeänä mielessä :)

Alussa mielessäni jaarittelet hieman lisää, ja tarinan juonen kannalta pohdinnat kävellessä saattoivat olla jopa hieman liiallisia.

Minulle ei tullut sellaista mielikuvaa, että autoa ajanut mies olisi ollut jonkinlainen raiskaajatappajapsykopaatti. Ja jotenkin paniikin tai pakokauhun tunne jäi vajaaksi, ja siksi loppuratkaisu jäi ainakin minulle hieman ontoksi. Siksi en ehkä ymmärtänytkään mistä oli kysymys tuossa lopussa.

Kuitenkin teksti oli miellyttävää lukea, ja mielestäni olet hyvä kirjoittaja, ja isoin ongelma on juonen viimeistely. Lopputulema on kenties Sinulle selvä, mutta mielestäni se ei täysin välity lukijalle. Ja koska kyseessä on nimenomaan loppuratkaisu, niin vaikutus lukijaan voi olla melkoinen.

Yhtä kaikki, hyvää työtä kielellisesti! Jatka samaa rataa! :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.2  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Metsätiellä 2014-09-28 19:57:10 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    September 28, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvin kirjoitettu teksti. Hienoja kielikuvia ja kirjoitustapasi loihtii hienon tunnelman, joka vei mukanaan. Loppuratkaisu kuitenkin jää minustakin liian avoimeksi ja mystiseksi. Jotain erityistä tapahtuu, mutta teksti ei anna mitään vihjettä motiivista eikä kunnolla tuo esille sitäkään, mitä itse asiassa loppujen lopuksi tapahtuu. Joskus novellissa avoin loppu on hyvä, mutta mielestäni tässä tekstissä se ei ihan toimi. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvä ja kiinnostava tarina. Osaat kirjoittaa!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Metsätiellä 2014-09-24 17:22:48 liskomies
Arvosana 
 
4.5
liskomies Arvostellut: liskomies    September 24, 2014
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin kovasti. Ilmaisusi on loistavaa, ja saat sinänsä simppelin ja tavallaan aika klassisenkin tarinan heräämään eloon ja nousemaan lentoon.

Minusta loppu ei kaipaa enempiä selittelyjä, novelli sisältää kaikki tarvittavat elementit ratkaisun ymmärtämiseksi. Joskus on hyvä jättää lukijan mielikuvitukselle sopivasti lebensraumia... ;)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Metsätiellä 2014-09-24 11:30:47 TarraLeguaani
Arvosana 
 
4.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    September 24, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"...kilvan räkää erittäen." Yyyh :P
"...tyyli ei ole perinteistä nähnytkään." :D
"Kapeaa tietä reunustavat puut ovat yksimielisesti pukeutuneet valkoiseen, minä väritän maisemaa punaisessa toppatakissa." Hyvä kuvailu!
"Korvalappustereot liukuvat muutaman metrin päähän useammassa osassa..." Hyvä!
"...kysyy vasta sitten, satutinko itseni. Hänhän minua yritti satuttaa." Loistava huomio! :D

Alkutunnelmointi on hyvää. Loppua en ymmärrä. Se jää kesken ja selittelemättä. Kirjoitustyylisi on kadehdittavaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS