Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Ote fantasiatarina-projektistani
QR-Code dieser Seite

Ote fantasiatarina-projektistani Hot

Tämä on siis vain ote erään luvun alusta, osa laajempaa teosta.

Haluaisin erityisesti palautetta kirjoitustyylistäni, tarinnan "temmosta" eli verkkaisuudesta ja nimistä, joita olen keksinyt.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Brane näki, kuinka harmaan ruohon peittämät nummet muuttuivat keltaisiksi Ruusuveden armeijan viireistä. Seassa oli myös Ruusuveden vasallien, kuten Harmaamäen ja Kontinkylän armeijoiden viirejä, mutta niitä oli ainakin kymmenen kertaa vähemmän kuin Ruusuveden armeijalla. Brane värähti pelosta, kun hän näki Ruusuveden valtiaan kultainen kruunu päässään ratsastavan sotajoukkojen seassa.

"Edmund Rautakäsi on saapunut", tiedotti Branen suippolakkinen palvelija. Brane työnsi hänet syrjään ja asteli alas tammien peittämältä mäeltä. Oli helpotus, että Rautakäsi oli vannonut uskollisuutta hänelle Lognisin ja Ramseyn sijasta. Hän oli vahva mies, jonka kerrotaan repineen maanpetturin pään irti omin käsin. Brane tiesi, että mieheen pystyi luottamaan aina kun kukkaro oli paksu, mutta miestä ei silti pitänyt määräillä mielensä mukaan.

"Brane Brenton, Vuorimaiden ruhtinas", Branen palvelija esitteli ja Rautakäsi polvistui Branen eteen.

"Nouskaa, Edmund 'Rautakäsi'", Brane käski ja Rautakäsi nousi musta rengaspanssari kilisten. Branen kokoama upseeristo tuijotti hämmentyneenä karskia ja mustan karvan peittämää ritaria.

"Minä olen vannonut palvelevani teitä, ja minulla on myös tietoa.", Rautakäsi kertoi. Brane viittoi hänet astumaan sisään telttaan, mutta upseeristoa hän kielsi seuraamasta.

Rautakäsi romahti kiikkerälle jakkaralle ja kahmaisi itselleen suuren limpun, ahmien sen kahtena puolikkaana. Palan painikkeeksi hän joi tuopillisen olutta, Branen katsellessa hänen luvatonta ruokailuaan. 'Häntä ei saa ärsyttää!', Brane muistutti itselleen mielessään, 'hän voi suuttua ja vaihtaa puolta!'

"Brane Brenton, muistat aika lailla isääs Berosia."

"Niin muistutan", Brane vastasi hieman hämmentyneenä.

"Ruusuvedellä on täällä kymmenen tuhatta miestä. Harmaamäki toi viitisen sataa ja Kontinkylä kaksisataa. Pikku määriä, Ruusuvedellä on eniten vahvuutta. Entä sinät? Näkemästäni päätelleen kuusituhatta, mutta kyllä sillä voittaa kun osaa sodankäynnin taidon."

"Minä olen kokenut mies, puolustin Myllylinnaa Lognisin kanssa ja löin Cadheorit hevon kuuseen! Minä osaan sodankäynnin taidon paremmin kuin Ramsey Ruusunen, eikä hän ole kuningasta nähnytkään."

"Pakkaskuningas on hänen vankinaan Ruusuvedellä. Mutta et ole ainoa joka ei tunnusta häntä kuninkaaksi, Myllyvedellä ja Aurinkolinnassa häneen ei luoteta. Cadheorit miettivät vielä ja Kultapellot ovat mykkinä. Ramsey saa kuninkuutensa vain, jos hän voittaa kaikkien Pakkaskuninkaiden vasallien uskollisuuden."

"Onko Pakkaskuningas vankina? Luulin että hän on kuollut.", Brane sanoi. Hämmennys valtasi hänen kehonsa kokonaan, kuin lämmönväristys kun tullaan ulkoa sisälle taloon.

"Pian hän on kuollut", Rautakäsi sanoi kylmästi ja repäisi eräästä kanankoivesta palan lihaa ällöttävillä, kellertävillä hampaillaan.

Ylläpidon palaute

 
Ote fantasiatarina-projektistani 2017-09-24 12:59:14 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 24, 2017
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka AndreBushe!

Pahoittelen, että kersti näin kauan, että laitoin tähän kommenttia. On aina mukava nähdä katkelmia tulevista kirjoista! :) Kuten tuossa jo onkin mainittu, niin aika lyhyt on pätkä, ja tavallaan se luo omat haasteet lukijalle.
Esimerkkinä tuo Edmund Rautakäden saapuminen. Miksi hän on saapunut? Keitä ovat ne kaksi muuta, joille tämä olisi voinut vannoa uskollisuutta? Ja jos kerran on vannottu uskollisuutta, niin miten paksu kolikkopussi siihen liittyy? Onko tässä maailmassa yleistä, että vannotaan uskollisuus kolikoille? Ja jos on, niin miksi kukaan haluaisi ottaa uskollisuuden vannomisen vastaan?

Ja sellainen pikkujuttu, että kerroit jo, että Edmund oli vannonut uskollisuutta, joten hieman kankealta tuntui dialogissa, että kertoi sen jälleen (jos ei kyseessä sitten ole asian vakuuttelu, joka loisi aikaisemman pohjaksi epäilyksen, että onko mies sittenkin petturi, koska jollain toisella on paksumpi kolikkopussi).
Eli vältä sitä, että kirjoitat asioita toistuvasti. Jos Edmundin dialogi olisi ollut, että "Herrani, minulla on sinulle uutisia.", niin Edmundin saapumiselle olisi jokin selkeä syy, vaikka taustaa ei tietäisikään. Nyt kun hän kertoo että on uskollinen, niin ainakin itse mietin, että tosiaanko sen tulit kertomaan?

Kymmenen tuhatta, ja numerot yleensäkin, on soveliasta kirjoittaa yhteen :)

Olen tavallaan samaa mieltä vihollisarmeijan kuvailusta kuin muut, sillä nyt siitä selvisi vain keltainen väri. Toisaalta taas kerroit tämän olevan lyhyt katkelma, joten tuo seikka tarkentunee myöhemmin. Itse pidän siitä, että ei kuvailla kaikkea kerralla, vaan ujutetaan kuvailua pikkuhiljaa muun kerronnan oheen.

Kysyit temposta. Se on mielestäni hyvä. Riittävästi tapahtuu, ja Edmundin saapuminen etenee nopeasti ja siinä päästään hyvin eteenpäin. En tosin tiedä miten tähän tilanteeseen Pakkaskuninkaan jne. kanssa on tultu, joten en pysty sitomaan noita tiedonmuruja mihinkään. Kuitenkin mielikuva jouhevasti etenevästä ja jahkailemattomasta tarinasta tässä syntyi.

Nuo paikkojen nimet ovat ainakin minun korvaani jotenkin puhtoisia, satumaisia. Jotain Harry Potterin ja Taru Sormusten Herrasta välimaastosta. Voi tosin olla, että se vain johtuu kielestä. Ruusuvesi, Vuorimaa, Konttikylä, Myllyvesi ja Aurinkolinna. Koetan itse aina miettiä noita myös englanniksi, ja en nyt halua sinun muuttavan mitään. Ajatuksena vain. Esimerkiksi Kivipiikki (Stonepike), Lumihuippu (Snowpeak), Myllynkylä (Millville), Syvävesi (Deepwater) ja Auringon torni (Suntower) olisivat mielestäni enemmän sellaisia merkityksellisiä.

Harmi että tämä oli näin lyhyt, sillä tämä tuntuu mielenkiintoiselta, ja nopean valtapelianalyysin varjolla juoni vaikuttaa enemmänkin Game of Thronesin kaltaiselta.

Jatka ihmeessä kirjoittamista ja paina versio voimalla valmiiksi. Luet sitten ajatuksella ja muokkaat jos tarvetta :)
Kielellisesti pidin kovasti!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.2  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Ote fantasiatarina-projektistani 2020-11-16 11:02:02 Miika
Arvosana 
 
5.0
Arvostellut: Miika    November 16, 2020

Kiitos, kopioin tämän fantasian tarinaa ja selvisin kouluprojektistani.
En käyttänyt Ctrl+c tai Ctrl+v.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review
Ote fantasiatarina-projektistani 2017-10-15 14:51:09 Dhanne
Arvosana 
 
3.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    October 15, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tervehdys, tässä palautetta kirjoituksestasi kuten pyysit. Pätkäsi on vähän liian lyhyt arviontiin, mikä toimii ja mikä ei.

Ensimmäisenä kiinnitän huomiota fantasia-armeijoiden ylisuureen kokoon: Ruusuvedellä kymmenen tuhatta miestä, Harmaamäellä viisisataa, Kontinkylällä kaksistataa. Kymmenentuhatta miestä on fantasiamaailmassa järjettömän iso armeija; Euroopassa Keskiajalla armeijat ylsivät maksimissaan kymmeneentuhanteen mieheen. Jos oletetaan, että näin kuitenkin on, valtakunnan koko tulisi olla muutama miljoona ja armeijan palkkaama valtio tulisi olla miltei vararikossa. Tässä hyvä artikkeli aiheesta fantasia-armeijan koko: http://www.writing-world.com/sf/hordes.shtml

Nimistä. Edmundista tuli mieleen C.S. Lewisin Velho ja leijonan Edmund; Rautakäsi siihen lisää mielikuva on geneerisestä badass-soturista tai armeijan henkilöstä. Koska Pakkaskuningasta ei kuvailla, nimestä tulee niin ikään mieleen Velho ja leijonan Kuningatar. En tiedä oliko tuo haettua; lukieassa nimet eivät mielestäni toimineet edellä mainituista yhteydestä johtuen.

Tempo on miellyttävä, vaikka eihän kappaleessa juuri muuta tapahtunut kuin kuvailua ja esittelydialogia. Ongelma on lähinnä siinä, että en erota kuka dialogissa puhuu, koska dialogin aikana ei ole auttavaa taustakuvailua ja -tekemistä ja muutama "hän sanoi" puuttuu.

"Minä olen vannonut palvelevani teitä, ja minulla on myös tietoa Rautakäsi kertoi. Jotenkin hassusti ilmaistu, ihan kuin pääasia olisi palvelussa eikä annettavissa tiedoissa.

Pätkäsi kaipaisi enemmän kuvailua armeijoiden eroista, tunnelmasta ja henkilöistä (Rautakädestä tiedetään että vain hänellä on musta rengaspaita). Eli syvällisempää otetta siihen mistä ollaan kertomassa. Lisää yksityiskohtia ja henkilökuvailua. Valitse myös näkökulmahenkilö äläkä hypi henkilöiden päästä toiseen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Ote fantasiatarina-projektistani 2017-09-05 22:09:51 boxo
Arvosana 
 
1.5
boxo Arvostellut: boxo    September 06, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Joo tosiaan vaikea sanoa oikeen mitään tarinan temmosta näin lyhyestä pätkästä.
Olen samaa mieltä Pohjavesikalan kanssa siitä että vihollisten viiriarmeijaa kannattaisi kuvailla enemmän.. jotenkin vaikka että onko ratsujoukkoja missä kohtaa, ja
jalkaväkeä jousineen kuinka paljon...jotain tuollaista mistä saa paremman kuvan tuosta armeijasta.. Kuvaile surutta tuollaisia asioita, sillä niillä saa pituutta ja elävyyttä tarinaan. Äläkä tyydy vain ilmaisuun " Brane näki"..kuvaile kuinka hän" seisoi levottomana mäellä, ja siristi silmiään katsoessaan viiriarmeijan muuttavan nummen keltaiseksi..jne..jne...nämä on meille amatööreille vaikeita juttuja, kun tarina elää mielessä ja alkaa liikaa kiirehtimään tarinaa sinne loppuun. sitten huomaa lopussa että sivuja onkin tullut vaivaiset sata, eli liian vähän..kun noilla maisemien ja tapahtumien pienillä kuvailuilla olisi saanut paljon lisää.
Nimistä en oikein osaa sanoa..siinä on ihan hyviäkin, mutta hiukan välillä tulee väkisin mieleen taru sormusten herrasta..Yritin muistaa että tämähän ei ollut tarinan alku, vaan jostain myöhemmästä. Eli jos olis lukenut tarinan alusta asti niin
luultavasti nuo nimet olis olleet tuttuja jo,,tässä vaan sekoitti lukijaa nuo monet monet paikkojen ym nimet joita ei tuntenut.
Eipä hassumpi muuten, mutta tosi vaikea ,tai siis mahdoton eläytyä tarinaan keskeltä, kun ei tiedä henkilöiden tai tapahtumien taustoja.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Ote fantasiatarina-projektistani 2017-09-03 15:28:39 Pohjavesikala
Arvosana 
 
N/A
Pohjavesikala Arvostellut: Pohjavesikala    September 03, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Sen verran lyhyt katkelma, että tekstin tahtia on vaikea arvioida. Mutta verkkaisuus ei pistänyt silmään. Itse asiassa alussa olevaa armeijaa olisi voinut kuvailla vähän tarkemmin, kun nyt jäi sangen runollinen käsitys nurmikkoa värjäävistä viireistä.

Kirjoitustyyli toimii, mutta tarkempaa arviointia on lyhyestä vaikea nyhjäistä. Rautakäden ja ruhtinaan valta-asetelma tulee nopeasti selville ja Branen selittämätön värähdys Ruusuveden valtiaan nähdessään herätti heti kysymyksiä hemmojen luonteesta.

Nimet ovat mieliaiheitani fiktiota väkertäessä, joten sanompas siitä.

Itseäni aina tympäisee lukiessani englantilaisia nimiä muiden kuin anglokirjailijoiden teksteissä. Varsinkin fantasiassa siitä saa välittömästi kuvan, että kirjoittaja on turhankin hyvin ammentanut englantilaisesta (fantasia)kirjallisuudesta muun materiaalin kustannuksella. Kun tekstissä vilahtaa jonkun Englannin kunkun kaima, niin mieleni heti jumittuu vastaanottamaan tuttua mikroaaltouunipuuroa kutkuttavan fantasian sijaan. Se myös herättää kysymyksen, että onko kirjoittaja tiedostanut maailmanluonnin peruskysymyksistä sitä, että täydellisessä vaihtoehtoistodellisuudessa tuskin käytettäisiin meidän todellisuuden nimiä. Toisaalta kaikkien hahmojen nimeäminen ihme sekamelskoiksi etäännyttää ne helposti lukijasta, mutta siltikään nimien ei tarvitsi juuri brittiläisiä olla. Kun tämä ongelman tiedosti ja ratkaisi jo Tolkien aikoinaan, ja meille kiltisti selvitti suositun kirjansa turvonneessa umpilisäkkeessä, niin en osaa antaa sitä anteeksi.

Haluaisin nähdä suomalaisten röyhkeästi tunkevan vanhoja suomensukuisia nimiä, kuten Kaukomieltä ja Sydänmaata, mutta tiedostan kyllä että tuollainen lennättää kirjoittajan ja lukijan mielet nopeasti myöhäisrautakauden ja Kalevalan meininkeihin. Täytyy myöntää, että itsekkin harvoin tulee löydettyä tilaisuutta ujuttaa noita. Mutta miksipä ei tässä tekstissä voisi olla vaikka (nimet karkeasti kääntäen) Aarnivahti 'Rautakäsi' ja ruhtinas Korppe Liekkilä, varsinkin kun paikannimet on mukavan suomenkielisiä. Kontinkylä varsinkin jäi mieleen: jostain kylän ympärille muodostuneesta alueesta on aikojen saatossa tullut tarpeeksi mahtavan oman armeijan lähettämiseen, mutta nimi on säilynyt. Tekohistorian kirjat ihan kahisee korvissa.

En halua antaa numeroarviointia selvästi alkuvaiheessa olevasta tekstistä, koska tekstin voi muuttua paljonkin uudellenkirjoittamisvaiheissa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS