Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Jóhan - Kivilaakson paroni
QR-Code dieser Seite

Jóhan - Kivilaakson paroni Hot

Anteeksi, että nyt tulee aika lyhyt teksti, mutta haluan vain tietää, onko idea hyvä? Tämä syntyi osittain mielenjohteesta ja osittain kahden kuukauden fantasiakirjoitelmien siivittämänä.

Toivon rakentavaa, kannustavaa ja tyyliin keskittyvää kritiikkiä, kiitos!

-:-:-:-:-:-

Pitkä hahmo kyyhötti pimeän kiven nurkan takana. Auringonsäteet osuivat mäen toiselle puolelle, jättäen hahmon varjoon. Edessä kohosivat jylhät vuoret ja alhaalla mäen alla kohisivat vanhat ja vuosituhansia nähneet kosket ja joet. Niiden äyräät muodostuivat rosoisista, mutta isoista kivistä, joiden takana kuivalla maalla seisoi noin kaksikymmentä miestä.
Hahmo liikahti. Miehet jokien takana kääntyivät mäkeä kohti ja lähtivät kiipeämään. Auringon suoma valo väheni joka minuutti. Taivaanranta tummeni ja metsät etelässä peittyivät vuorten varjon alle. Miehet nousivat mäen päälle ja näkivät ne. Tumma hahmo pysytteli vielä piilossa.
Kuin kutsusta miehet käänsivät päänsä länteen kohti kääntyviä vuoria ja aloittivat marssin. Miehet olivat vuorten takana olevan Gonverion mahtavan valtakunnan sotureita, tarkemmin sanottuna vakoojia. Viime vuosien levottomuudet pohjoisen rajoilla olivat saaneet Gonverion kuningattaren katseen kiinnittymään joka ilmansuuntaan.
Viimein laski aurinko lopullisesti vuorten taakse ja pimeys valtasi laaksot, metsät, valtakunnat ja vuoret. Pitkään liikkumattomana pysynyt hahmo liikahti, nousi seisomaan ja lähti kävelemään pitkin askelin länteen, sotureiden perään. Hahmo oli itsekin mies. Hän oli ylhäinen herra, Kivilaakson valtias ja paroni, mutta hänen valtakuntansa oli autio ja hiljainen. Hyvin kivinen.
”Hmm, jos he ovat jo kaukana, tarvitsen hevosen.”, mies sanoi ja jatkoi kävelyään. Edessä häämötti vuorten välinen sola, Harm Thõn, eli Ikävyyden maja. Sen itäaukossa sijaitsi Sath-Jedda, Turmion lampi. Siitä virtasi itää kohti aikaisemmin mainitut kosket ja joet, mutta solaan siitä ei laskenut puron puroa. Huvittunut ilme kasvoillaan mies käveli lammen rannalle. Se oli tyhjä ja miehen edessä aukeava sola oli tyhjä. Tumma vesi heijasti taivaan tähdet. Vesi saattoi olla tumma, mutta siitä näki läpi pohjaan saakka. Mies oli lukenut tästä paikasta, mutta tämä oli ensimmäinen vierailu.
”Onnettomat sotilaat, miekan terien uhrit.”, mies sanoi itselleen ja vakavoitui. Pohjassa loistivat himmeän punaista valoaan sotilaiden ruumiit. Ne olivat vielä taisteluasennoissa, mutta velttoina ja haavoja täynnä. Niiden kasvot olivat nuoret, mutta kalpeat. Nämä ruumiit olivat maanneet joen pohjassa satoja vuosia, aina eteläisen meren taistelusta saakka. Siinä taistelussa ne kaatuivat. Ne olivat Gonverion, Surian ja Senterran valtakuntien edeltäjän, Emmterran sotilaita.
”Jóhan poikaseni, ohitat tämän paikan vain kahdesti, tämä olkoon ensimmäinen kerta.”, mies totesi itselleen ja ohitti lammen ja käveli pimeään solaan, Ikävyyden majaan.

Arvostelut

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Jóhan - Kivilaakson paroni 2017-11-06 18:13:04 Dhanne
Arvosana 
 
N/A
Dhanne Arvostellut: Dhanne    November 06, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidän kertomuksen tunnelmasta, joka koukutti lukemaan koko pätkän. Nimet vaikuttivat huolella mietityiltä ja tempasivat mukaansa. Lauseet ovat miellyttävän yksinkertaisia ja sujuvia, joskin kokonaiskuvan hahmottaminen vaati keskittymistä. En oikein fanita katselukulmia, kun lukijana minulla ei ole samanlaista mielikuvaa kuin kirjoittajalla.

Kiinnittäisin kokonaiskerrontaan huomiota. Ota tuolissasi takakenoasento ja tarkastele pätkää, ei tunnelman eikä paikkakuvausten pohjalta, vaan juonen etenemisen ja henkilökuvauksen pohjalta. Aloitetaan henkilökuvauksista, joita on yksi. Tarkastelle mitä tuli kirjoitettua, mitä kiinnostavaa lukija saa tietää henkilöstä. Tässä minun tarkasteluni:

Pitkä piileskelevä hahmo on mies, ylhäinen herra, Kivilaakson valtias ja paroni, nimeltään Jóhan. Hänellä on autio ja hiljainen ja hyvin kivinen valtakunta. Miehellä ei ole hevosta.

Siinä siis kaikki mitä hänestä tiedetään. Ensiksi tulee mieleen, että henkilöä kuvataan liian monella termillä: on hahmo, mies, ylhäinen herra, Kivilaakson valtias ja paroni ja Jóhan. Yhteensä kuusi käytettyä termiä. Selkeyden takia karsisin ne, jotka kuvaavat vähiten. Itse käyttäisin kuvaavimpia termejä: Jóhan ja Kivilaakson paroni. Kun kerronta mainitsee nimestä, käyttäisin Jóhania siitä hetkestä eteenpäin.

Toiseksi henkilökuvauksessa mietin yksityiskohtien puuttumista. Jóhanista tiedetään ainoastaan, että paroni on pitkä. Eikö kuvaus ole turhan minimalistinen? Pätkässä ei kerrota ollenkaan paronin mielen sisäisestä maailmasta. Mitä hän miettii? Miksi hän piileskelee kiven takana? Etenkin piileskelyn syy on oleellinen seikka kerronnassa. Lukija haluaa heti tietää miksi hän piileskelee. Lukija myös haluaa tietää, miten hän reagoi piileskelyyn. Pelkääkö hän? Onko hän sotureiden takia piilossa? Onko hän peikko, joka pelkää Auringon valoa? (Kertomus ei selitä piileskelyä edes niin hyvin, että se poistaisi peikko-ajatuksen.) Kerro tai paremminkin näytä henkilön persoona. Henkilökuvaus kattaa fyysisten ja henkisten ominaisuuksien lisäksi sen, miten henkilö reagoi maailmaan. Reagointi on kaikkein tärkeintä, se on näyttämistä eikä kertomista. Siitä syntyvät ikimuistoiset henkilöhahmot kirjallisuudessa. Lisäisin monenasteista henkilökuvailua, jolloin lukija kiinnostuu tästä henkilöstä. Pelkkä pitkä Jóhan the Kivilaakson paroni ei riitä minulle. Tarina voisi muuten alkaa lauseella: "Pitkä Jóhan, Kivilaakson paroni, kyyhötti kiven takana."

Seuraavaksi tarkastelen pätkää tarinan juonen kannalta. Ensimmäinen seikka on tietysti se, kerrotko tarinaa vai et. Yleensä tätä voi tarkastella päähenkilön näkökulmasta. Mitä hän tekee ja mitä hän saa aikaan. Miten maailma muuttuu hänen tekojensa mukaan. Seuraavassa tarkastelua tarinan kannalta, mitä Jóhan teki:

Paroni väijyi kiven takana, kunnes soturit olivat menneet ja Aurinko laskenut. Hän käveli länteen ja ohitti Turmion lammen, jossa hän näki kuolleita.

Hän on matkalla jonnekin länteen, mutta minne, sitä ei tarina tässä vaiheessa kerro. Mielestäni jonkinlainen maininta pitäisi olla. Kannattaa pitää sääntönä, että päähenkilöstä tiedetään aina vähintään, mitä hän haluaa tehdä. Nyt emme tiedä mitä hän haluaa. Mitä hän on aikeissa tehdä? Ja miksi? Emme myöskään tiedä millainen suhde paronilla on sotureihin. Ovatko he vihollisia vai muuten vaan vaarallisia ja varottavia?

"-- ohitat tämän paikan vain kahdesti, tämä olkoon ensimmäinen kerta." Tämä on tarinan kannalta paras virke. Se kertoo päähenkilön aikomuksesta ja enteilee tarinan kulkua. Hienoa, hyvä lausahdus!

Toivottavasti jatkat kirjoittamista! Fantasiaa ei ole koskaan liikaa!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Jóhan - Kivilaakson paroni 2017-07-03 07:58:17 Pohjavesikala
Arvosana 
 
N/A
Pohjavesikala Arvostellut: Pohjavesikala    July 03, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kun eilen illalla tämän luin, niin mielessäni oli selvää rakentavaa kritiikkiä, mutta nyt on vaikea kirjoittaa sitä hyvin ylös.

Tilan ymmärtäminen on tekstistä vaikeaa. Heti alussa kuvataan kuinka hahmo on kiven nurkan takana, ja koska kivillä harvemmin on etupuolta (ja nurkkiakin harvoin) oletettavasti kuvaus olisi jostain tietystä suunnasta. Kuitenkin teksti hyppää kuvamaan mäen varjoisuutta ja palaa vasta sitten kuvamaan, että jotain on jonkin edessä. Tietysti tästä ymmärtää, mitä tarkoitetaan, mutta kuvaus ei ole sujuvaa. Tätä pystyisi selventämään poistamalla ylimääräistä irtonaista kuvausta (kuten "kiven takana" oleminen "kiven vieressä piilossa" olemisen sijaan) ja lisäämällä tilan kuvaamisen suoria suhteita ("Hahmon edessä" jonkin epämääräisen "Edessä" olemisen sijaan). Minun on myös vaikea hahmottaa missä tämä vakoojajoukko oikeastaan on. Se vaikuttaa olevan jokiäyräiden kivien takana Hahmon suunnalta katsottuna, mutta samaan aikaan he ovat jo ilmeisesti ylittäneet alueen jossa paljon jokia ja koskia, elikkäs kokonaisen laajan laakson vähintään. Tätäkin voisi selventää kertomalla vain kylmän viileästi kaikesta sen suhteessa joko siihen mäkeen tai Hahmoon.

Syy-seuraus suhde on epäselvää, mutta tuossa kohdassa missä sotilaiden näkyminen johtaa Hahmon liikahdukseen se johtuu varmaan siitä että sivusto on syönyt kappalejaot. Ihmismieli vain on sellainen, että se haluaa löytää yhteyksiä kaikesta, joten jos sanotaan, että "Hahmo liikahti" ja heti perään "Miehet jokien takana kääntyivät mäkeä (jossa se hahmo on) kohti" niin helposti ymmärtää, että hahmon liikahdus johti miesten kääntymiseen. Tai sitten hahmo oli ennaltanäkijä, mikä näyttää lopun perusteelta mahdolliselta, ja reakoi miesten liikkeeseen ennen sen tapahtumista. Sitten tämä huomioni on täysin turha.

Hahmon paljastuminen mieheksi ei ole järin yllättävää, joten sitä voisi kuvailla miehenä tai vaikka hiipparina heti alusta lähtien. Itseasiassa jos yksikseen hiippaileva hemmo olisi kuvattu heti alkuun paronina, niin sehän vasta olisikin herättänyt hämmennystä ja mielenkiintoa.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta alulle tärkein asia eli mielenkiinnon herättäminen onnistuu. Mikä ihme on tuo lampi? Onko paroni mielipuoli, muuten vain hörhö vai yliluonnollinen olento? Miksi solaa kutsutaan majaksi? Asuuko siellä konkreettinen Ikävyys? Mitä nuo sotilaat tekevät noin ankeassa paikassa?

En anna tähtiä vielä näin alussa olevasta tarinasta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS