Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Jóhan - Kivilaakson paroni 2017-07-03 07:58:17 Pohjavesikala
Arvosana 
 
N/A
Pohjavesikala Arvostellut: Pohjavesikala    July 03, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kun eilen illalla tämän luin, niin mielessäni oli selvää rakentavaa kritiikkiä, mutta nyt on vaikea kirjoittaa sitä hyvin ylös.

Tilan ymmärtäminen on tekstistä vaikeaa. Heti alussa kuvataan kuinka hahmo on kiven nurkan takana, ja koska kivillä harvemmin on etupuolta (ja nurkkiakin harvoin) oletettavasti kuvaus olisi jostain tietystä suunnasta. Kuitenkin teksti hyppää kuvamaan mäen varjoisuutta ja palaa vasta sitten kuvamaan, että jotain on jonkin edessä. Tietysti tästä ymmärtää, mitä tarkoitetaan, mutta kuvaus ei ole sujuvaa. Tätä pystyisi selventämään poistamalla ylimääräistä irtonaista kuvausta (kuten "kiven takana" oleminen "kiven vieressä piilossa" olemisen sijaan) ja lisäämällä tilan kuvaamisen suoria suhteita ("Hahmon edessä" jonkin epämääräisen "Edessä" olemisen sijaan). Minun on myös vaikea hahmottaa missä tämä vakoojajoukko oikeastaan on. Se vaikuttaa olevan jokiäyräiden kivien takana Hahmon suunnalta katsottuna, mutta samaan aikaan he ovat jo ilmeisesti ylittäneet alueen jossa paljon jokia ja koskia, elikkäs kokonaisen laajan laakson vähintään. Tätäkin voisi selventää kertomalla vain kylmän viileästi kaikesta sen suhteessa joko siihen mäkeen tai Hahmoon.

Syy-seuraus suhde on epäselvää, mutta tuossa kohdassa missä sotilaiden näkyminen johtaa Hahmon liikahdukseen se johtuu varmaan siitä että sivusto on syönyt kappalejaot. Ihmismieli vain on sellainen, että se haluaa löytää yhteyksiä kaikesta, joten jos sanotaan, että "Hahmo liikahti" ja heti perään "Miehet jokien takana kääntyivät mäkeä (jossa se hahmo on) kohti" niin helposti ymmärtää, että hahmon liikahdus johti miesten kääntymiseen. Tai sitten hahmo oli ennaltanäkijä, mikä näyttää lopun perusteelta mahdolliselta, ja reakoi miesten liikkeeseen ennen sen tapahtumista. Sitten tämä huomioni on täysin turha.

Hahmon paljastuminen mieheksi ei ole järin yllättävää, joten sitä voisi kuvailla miehenä tai vaikka hiipparina heti alusta lähtien. Itseasiassa jos yksikseen hiippaileva hemmo olisi kuvattu heti alkuun paronina, niin sehän vasta olisikin herättänyt hämmennystä ja mielenkiintoa.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta alulle tärkein asia eli mielenkiinnon herättäminen onnistuu. Mikä ihme on tuo lampi? Onko paroni mielipuoli, muuten vain hörhö vai yliluonnollinen olento? Miksi solaa kutsutaan majaksi? Asuuko siellä konkreettinen Ikävyys? Mitä nuo sotilaat tekevät noin ankeassa paikassa?

En anna tähtiä vielä näin alussa olevasta tarinasta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS