Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kutsumattomat vieraat
QR-Code dieser Seite

Kutsumattomat vieraat Hot

”Ei tämä tule toimimaan.”

Ricky painoi päänsä alas ja kuunteli itsevarmuutta nakertavia sanoja.

Hän istui odottamassa vuoroaan. Suurikokoinen vehka vieressä kutitti vasenta korvaa. Ricky siirtyi aavistuksen verran toiseen suuntaan, juuri sen verran, ettei kasvi päässyt kiusaamaan.

”Olet saamaton.”

”En ole!” Ricky tempaisi päänsä ylös. ”Pääsinhän minä tänne asti!” hän mylvi.

Kaikki hiljenivät. Mies osoitti harvoin omaa tahtoa, saati intti vastaan. Hetken hiljaisuus tuntui oudolta.

”Apteekista tarvitaan metoprololia. Verenpainelääkkeeni alkavat olla lopussa”, kuului hiljainen ääni. Myrta ei odottanut vastausta. Hän oli tottunut jupisemaan muiden jutellessa keskenään. Vanha nainen ei kuitenkaan loukkaantunut, tämä oli ollut tapa jo pidemmän aikaa.

”Ricky, voisimme katsoa elokuvaa illalla”, Sianna ehdotti rauhoittavalla äänellä.

Sisko yritti olla ystävällinen, Ricky tiesi sen. Hän ei kuitenkaan ollut katsonut televisiota enää pitkiin aikoihin. Ne antoivat ideoita, pahoja ideoita. Ideat johtivat lisäongelmiin.

”Ei Ricky uskalla”, Joffreyn pilkkaava ääni kohosi taas piinaamaan. Hän ei ollut varmasti ikinä sanonut mitään positiivista.

Ricky pyöritteli päätään. Hän oli väsynyt.

Vaalea nainen ilmestyi oviaukkoon ja nyökkäsi nuorelle miehelle. Oli vihdoin hänen vuoronsa. Hän oli joutunut odottamaan jo toista tuntia tuossa ahtaassa odotushuoneessa suuren seurueensa kanssa.

Ricky nousi ylös. Hän hengitti syvään ja kohensi ryhtiään. Oli aika tehdä jotain.



Viisikymppinen huolitellun näköinen parrakas mies otti heidät vastaan.

”Voitte istua siihen”, hän sanoi ja ojensi kättään tummanharmaata sohvaa kohti. Hän nosti pöydälleen lehtiön ja tarttui mustekynään. ”Mitä asianne koskee?”

Ricky vilkaisi hermostuneesti ympärilleen. Sormet kiertyivät toistensa ympärille kuin etsien tukea toisistaan. Vai kätkikö hän jotain käsiensä sisään? Tai sitten ele sulki hänen yksityisyyden piirinsä, ja piti hänet näennäisessä turvassa.

”Lähdetään”, Joffrey supisi hänen korvaansa.

Se antoi Rickylle lisää rohkeutta.

”Minut ohjattiin tänne”, hän sanoi varmalla äänellä. ”Haluan tehdä ilmoituksen.”

Mies katsoi häntä tarkkaavaisin silmin. Hän ei näyttänyt helposti häkeltyvältä. Mies nyökkäsi ja osoitti täten, että Ricky voisi jatkaa.

”Minulle luvattiin, että täällä hoidetaan tällaisia asioita”, Ricky mutisi. Itsevarmuus alkoi taas kaikota, pikku hiljaa, kuten aina.

”Olette varmasti tulleet oikeaan paikkaan”, mies totesi. ”Kuinka voin auttaa teitä?”

”Siskoni...” Ricky henkäisi. Katse oli suunnattu tiukasti edessä olevaan mattoon. ”Haluaisin olla vain kaksin sisareni kanssa. En tiedä miksi nämä muut eivät kunnioita sitä.”

”Olet säälittävä”, Joffrey kommentoi vihaisesti.

”Enkä halua kuulla enää tuollaista mollausta. Se on...” Ricky mietti. ”Se on kansalaisoikeuksieni vastaista. Tai jotain...”

”Onko heistä haittaa?” mies kysyi ymmärtäväisesti. Olo alkoi jo helpottaa, asia oli nyt viety eteenpäin.

”Ei kaikista. Mutta asuntoomme ei mahdu kuin Sianna ja minä.”

Ricky pohti mukanaan tuomia ihmisiä. Joffreyn kohtalosta hän ei välittänyt, mutta vanhan naisen jatkopaikka pitäisi olla sellainen, että hänestä todella pidettäisiin huolta. Bart ei ollut mukana, pieni keljuileva poika oli luultavasti tekemässä ilkeyksiään muille ihmisille.

”En ole allekirjoittanut minkäänlaista sopimusta tästä. En halua heitä enää riesakseni”, Ricky totesi ja katsoi miestä anovasti. ”Jospa ohjaisitte heidät jonnekin muualle?”

”Ongelma ei ole niin helposti hoidettavissa”, suuren pöydän takana istuva mies sanoi. ”Minulla ei ole yksinään oikeuksia sellaiseen. Tarvitsen apuanne.”

”Enkö voisi vain jättää heitä tänne?” Rickyn hartiat lyyhistyivät. Miksei mikään ollut yksinkertaista? Hän oli toivonut erilaista lopputulosta. Hänelle oli uskoteltu, että tämä mies osaisi todella auttaa. ”En pyytänyt tätä. Sianna... sisareni on heikko ihmisten kärsimysten edessä. Hän raahasi ensimmäisenä Joffreyn meille. Sallin sen, kunnes alkoi tulla muitakin.”

”Anteeksi”, Siannan hento ääni kuului vierestä.

”Oletteko ajatelleet terapiaa?” mies kysyi.

”Sisareni ei halua sitä”, Ricky vastasi hänen puolestaan. ”Mutta minusta se ei olisi huono idea”, hän myönsi ääneen ensimmäistä kertaa. Ricky pelkäsi Siannan reaktiota.

Vastaukseksi hän sai vain äänettömyyttä.



Tohtori Garveston tarttui hätäisesti tuotuihin papereihin. Edellinen asiakas vasta poistui ovesta. Tiedot olivat summittaisesti kerättyjä ja lyhyesti kommentoituja. Yleiskuva jäi hataraksi.

”Pyydänkö hänet sisään?” sihteeri kysyi ovelta. Tohtorin katse ei noussut papereista, mutta nyökkäys oli selkeä.

Pian mustaan huppariin pukeutunut nuori mies astui huoneeseen. Sihteeri poistui ja sulki oven perässään.

Tohtori Garveston kohteli jokaista asiakastaan arvostaen. Ricky Reyes sai myös osakseen teitittelyä, vaikka hän olikin lähes kaksikymmentä vuotta nuorempi teitittelijästään.

Tohtori kuunteli tarkkaavaisesti nuorta miestä. Lehtiöön listautui nimiä, joita keskustelussa tuli ilmi; Sianna, Joffrey ja ainakin yksi vielä, jonka nimeä Ricky ei ollut vielä sanonut.

Potilas oli selvästi haparoinut oikeaan suuntaan askeleen, mutta ei itse tajunnut sitä. Tapaus oli tohtori Garvestonin mielestään selvä. Olisi vaikea saada Ricky ymmärtämään, ettei näitä ihmisiä ollut olemassa. Siskonsa olemattomuuden hän ottaisi varmasti raskaimmin.

Mutta tämä oli vasta ensi kosketus tilanteeseen, tällä kertaa Ricky saisi vielä poistua ystävineen.



Merry lisäsi huulipunaa wc:n peilin edessä. Lounas oli kuluttanut edellisen kerroksen pois. Hän hieraisi huuliaan yhteen ja työnsi puikon pikaisesti taskuunsa. Edellinen asiakas oli pitkittänyt käyntiään yli varatun ajan. Edes pikalounas ei kirinyt psykiatrin aikahukkaa kiinni, ja seuraava potilas sai odottaa vuoroaan.

”Hän vaati päästä jo sisään”, Lorraine sanoi tiskinsä takaa, kun Merry nousi portaat oikeaan kerrokseen.

Psykiatri nosti kätensä kertoakseen, että se oli ihan sallittua. Kaikki potilaspaperit olivat lukkojen takana. Sitä paitsi Gregory oli rauhallinen.

Mies istui hänen pöytänsä takana ja piirteli tyhjään lehtiöön palloja. Ystävällinen hymy toivotti Merryn omaan huoneeseensa.

”Hei, Greg”, Merry tervehti. ”Anteeksi, että olen myöhässä.”

”Se on ihan ymmärrettävää”, mies torjui anteeksipyynnöt. ”Joskus sitä sattuu.”

Hän nousi tuolista ylös ja teki tilaa sen oikealle omistajalle.

Merry katsoi potilaansa piirustusta. Hän nosti lehtiön päällimmäistä sivua ja löysi sen alta siistillä käsialalla kirjoitettua tekstiä.

”Skitsofreenisiä harhoja...” hän luki paperista ääneen. Tekstin pikainen silmäily paljasti lisää yksityiskohtia.

”Tohtori Garveston käytti huonetta poissaollessasi”, Gregory myönsi. ”Eihän haittaa?”

Merry työnsi lehtiön pois ulottuviltaan. Hän katsoi potilastaan ja yritti kätkeä pettymyksensä.

”Luulin, että me pääsimme jo tohtori Garvestonista eroon. Kuka tämä Ricky Reyes on?” Merry kysyi huolestuneena.

”Hän on uusi tohtorin potilas”, Gregory totesi kuin merkityksettömänä sivuhuomautuksena. Mies asettautui nojatuolissa mukavampaan asentoon.

Merryä harmitti. Gregoryn kolmas sivupersoona, tohtori Garveston, oli saatu jo käsiteltyä, ja hän oli kuvitellut, että hoito alkoi jo tehota. Nyt näytti siltä, että tämä olematon henkilö oli palannut ja kaiken lisäksi jakautunut kahdeksi.

Eikö yksi elämä riitä, psykiatri mietti, ja risti sormensa.

”Aloitetaanpa alusta”, hän huokaisi.

Ylläpidon palaute

 
Kutsumattomat vieraat 2015-01-23 11:05:50 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    January 23, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka TarraLeguaani!

Olet taitava kirjoittaja! Luot sekavan mielikuvan ja paljon ajateltavaa lukijalle!

Ihan ensin silmään pistelee nuo rivivälit, eli sellainen normaali, kenties totuttu, kappalejako puuttuu. Itse en kenties jättäisi tyhjää riviä kerrtonnan ja dialogien välille.
Annan esimerkin.
"”Ei Ricky uskalla”, Joffreyn pilkkaava ääni kohosi taas piinaamaan. Hän ei ollut varmasti ikinä sanonut mitään positiivista.

Ricky pyöritteli päätään. Hän oli väsynyt.

Vaalea nainen ilmestyi oviaukkoon ja nyökkäsi nuorelle miehelle. Oli vihdoin hänen vuoronsa. Hän oli joutunut odottamaan jo toista tuntia tuossa ahtaassa odotushuoneessa suuren seurueensa kanssa.

Ricky nousi ylös. Hän hengitti syvään ja kohensi ryhtiään. Oli aika tehdä jotain.".
Tai sitten seuraavasti:
"”Ei Ricky uskalla”, Joffreyn pilkkaava ääni kohosi taas piinaamaan. Hän ei ollut varmasti ikinä sanonut mitään positiivista.
Ricky pyöritteli päätään. Hän oli väsynyt. Vaalea nainen ilmestyi oviaukkoon ja nyökkäsi nuorelle miehelle. Oli vihdoin hänen vuoronsa. Hän oli joutunut odottamaan jo toista tuntia tuossa ahtaassa odotushuoneessa suuren seurueensa kanssa. Ricky nousi ylös. Hän hengitti syvään ja kohensi ryhtiään. Oli aika tehdä jotain.".
Eli mielestäni tuo rivitys ja kappalejako olisi hitusen selkeämpi.

Kirjoitat:
"Ricky painoi päänsä alas ja kuunteli itsevarmuutta nakertavia sanoja.".
Tämä on hyvä. Kuitenkin se on aivan novellin alussa, jolloin ainakin minä olen tarkimmillani :D Ehdottaisin seuraavaa:
"Ricky painoi päänsä ja kuunteli sanoja, jotka nakersivat hänen itsevarmuuttaan.".
Eli mietin, voiko päätä painaa muuallekin kuin alas?

Pilkkujuttu.
"Eikö yksi elämä riitä, psykiatri mietti, ja risti sormensa.".
Kahta rinnasteista päälausetta, jotka ja sana erottaa, ei pilkuteta, jos niillä on yhteinen tekijä (tässä tapauksessa psykiatri.
"Eikö yksi elämä riitä, psykiatri mietti ja risti sormensa.".

En ollut ihan varma, enkä vieläkään ole, että onko päähenkilö hullu, jota psykiatri auttaa. Tällainen mielikuva minulle jäi, mutta en osannut liittää dialogia ja tapahtumia mihinkään isompaan kokonaisuuteen, eli juoni jäi irralliseksi.

Kaikesta huolimatta osaat todella luoda mielikuvia ja tarinaa! Hyvää työtä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.3  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kutsumattomat vieraat 2015-01-19 15:57:14 liskomies
Arvosana 
 
5.0
liskomies Arvostellut: liskomies    January 19, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Huolellisesti viimeisteltyä ja loppuun asti editoitua, kielillisesti lähes täydellisyyttä hipovaa tekstiä on aina erittäin miellyttävää lukea. Pidin kerronnan niukkuudesta, eikä silmiini osunut ensimmäistäkään merkityksetöntä sanaa. Tiiviydestä huolimatta eheä kokonaisuus. Hyvä! :)

Juoni ei ollut täysin tuore (onko nykyaikana oikeastaan enää missään tarinassa?), kuten Jästipääkin mainitsi (olen tainnut nähdä saman leffan), mutta mielestäni riittävän tuore, tehdäkseen tarinasta nimenomaan sinun tarinasi. Vaikea keksiä, miksi antaisin vähemmän kuin 5 tähteä... :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Kutsumattomat vieraat 2015-01-18 19:18:32 hansson
Arvosana 
 
4.0
hansson Arvostellut: hansson    January 18, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut


Uskottavan tuntuinen pätkä. Aavistelinkin, että Rickyllä on sivupersoonia, mutta totuus tohtori Garvestonista pääsi yllättämään minut! Vedit minulta totaalisesti maton jalkojen alta! Ja sehän on aina tervetullutta :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Kutsumattomat vieraat 2015-01-17 20:37:49 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    January 17, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiinnostava tarina. Minua kiehtoo tämän tyyppiset tarinat, jossa mennään pään sisälle ja sotketaan asiat. Kuten sinulla aina, teksti oli erinomaisesti kirjoitettua ja kielellisiä virheitä en bongannut. Tästä tuli mieleeni elokuva nimeltä Identity, jossa oli käytetty samaa ideaa liittyen sivupersooniin. Keskivaiheilla aloin jo aavistaa loppuratkaisun, todennäköisesti siksi, koska tuo leffa tuli mieleeni. Tästä teemasta saisi pitkänkin tekstin aikaiseksi ja vaikka millaisia juonenkäänteitä sekä tietenkin philipkdickmäisen loppuratkaisun, josta ei tiedä tapahtuiko kaikki ihan oikeasti vai oltiinko vielä loppuratkaisussakin jonkun pään sisällä... Pidin tarinasta, siinä oli miellyttävää sekopäisyyttä... :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS