Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut En läikytä kahvia
QR-Code dieser Seite

En läikytä kahvia Hot

"Tämän pienen tarinan kirjoitin ihan impulsiivisesti ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Aloin vain kirjoittaa ja tällainen tuli. Mielelläni toivoisin tästä kunnollista kritiikkiä, kiitos."



Läikytin kahvia. Ruskeita pisaroita putoili parketin pinnalle, imeytyi sen ohuisiin saumoihin ja alkoi nakertaa sitä pilalle. Käteni tärisivät ja kulautin kahvin äkkiä omaan kurkkuuni, etten läikyttelisi enempää. Pidättelin hengitystäni, kun kuuntelin seinän toisella puolella tikittävän, vanhan kellon naksutusta. Kohta se löisi.
Laskin kupin maahan ja aloin hinkata lattiaa puhtaaksi valkoisen paitani hihalla. Läikät siirtyivät kankaaseen ja keuhkoni täyttyivät kylmällä ilmalla.
Kenkien kopsutus portaikossa sai minut jäykistymään kirpeäksi tikuksi paikoilleni. Tunsin, kuinka kaulallani sykkivä pulssi riehaantui ja alkoi nykiä kulmakarvojani ylöspäin. Tunsin viiltävät väreet niskassani ja nostin kupin ja itseni ylös. Kohta se löisi.
Kopsutus kulki portaista toiseen suuntaan ja lakkasi käännyttyään kulman taa. Pureskelin hermostuneena huuliani ja vaihdoin suuntaa. Keittiöön oli pitkä matka, olisi ehdittävä kaataa uusi kupillinen ja olisi vaihdettava paita ja ehdittävä takaisin. Kohta se löisi.
Oven takaa kuului himmentynyt suhina ja varpaiden nitinä. Sen alta paistoi sininen valo. Avasin oven, tuijotin kengänkärkiäni ja astelin suuren, kankailla ja muovilla peitetyn häkin luo. Ojensin avaimen häkin lukkoon, väänsin ja työnsin kupin pienestä luukusta sisään. Himmentynyt suhina voimistui. Nivelien nytkyminen ja ritinä tärisivät korvissani, kun se tuli lähemmäs. Tuijotin yhä kenkiäni.
Kello naksutti sinisellä seinällä, sen koristeelliset kuviot ja vääntyneet sakarat heiluivat silmissäni hurjaa vauhtia, kun kiersin katseellani huonetta. Häkistä kuului nyt kulinaa ja väsynyttä huokailua. Kahvikupin pieni lusikka kilahteli häkin reunoihin ja vapisutti vatsanpohjassani. Yhtäkkiä ilmestyi kenkien kopsutus taas käytävälle. Ääni tuli kulman takaa varoittamatta ja pysähtyi oven taa. Hypähdin ylös ja syöksyin ovelle vääntäen sen nopeasti lukkoon. Kahvan kääntyessä alas kuului napsahdus ja tuupahdin henkeäni pidätellen lattialle. Kurkistin oven alla näkyviä jalkoja ja yritin pysyä aivan hiljaa. Jalat seisoivat hetken hämättyinä paikoillaan, kahva vääntyi toisen kerran, mutta ei päästänyt sisään. Kopsutus loittoni jälleen ja minä painoin pääni henkeä haukkoen ovea vasten. Nieleskelin kuumaa limaa kurkkuuni ja yritin pysyä rauhallisena.
Häkissä alkoi myhistä. Käänsin katseeni ja konttasin luukun luo. Kahvikuppi tuli siistinä ja tyhjänä takaisin. Nivelet nytkyivät taas, mutta rauhallisempina. Se näytti olevan tyytyväinen: kahvi ei ollut ehtinyt jäähtyä, eikä se ollut huomannut, että kuppi oli vaihtunut. Oli niin hämärää ja sinistä, että päähäni alkoi pikku hiljaa sattua. Nousin ylös ja hiippailin hiljaa ovelle. Kuuntelin pitkään ja pilkistelin oven alta olisiko turvallista mennä ulos. Seinällä vääntyvä kello naksahti. Kohta se löisi. Pujahdin nopeasti toiselle puolelle, suljin oven perässäni ja vedin viimein oikein kunnolla henkeä. Räpsytin silmiäni helpottuneena kirkkaasta valosta. Kehoni jäykkyys norui pois ja sydämensyke alkoi tasaantua. Hymyilin aivan hiljaa, värähdellen.
Kello alkoi vihdoin kumista. Isku läimähti kirkkaanpunaisena viivana päin poskeani ja lennähdin pitkin parkettia. Kello kumahti uudestaan. Toinen poski sai terävän iskun vastaansa ja sitten sai niska ja selkäkin. Polvet kolisivat teräviin kulmiin, kun yritin könytä pystyyn. Kolmas lyönti. En päässyt seisomaan, vaan jäin maahan pieneksi kääröksi myttyyn, en uskaltanut kohottaa katsettani ylös asti, mutta näin edessäni mustat korot ja niitä pitkin kohoavat kierot sääret.
En sanonut mitään. En päästänyt edes valitusta valumaan suustani verisen syljen mukana. Kello kumisi edelleen. Kopsutus kierteli vielä hetken aikaa ympärilläni, toruvana ja syyttävänä. Piiska kitisi selkämystäni vasten vielä muutaman kerran ja sitten se loppui. Kello oli hiljaa, kopsutus loittoni tiehensä. Minä jäin paikoilleni ja tuijotin parketin ohuita saumoja ja sitä kahvin tummuttamaa läikkää lattialla. Nyt se oli lyönyt, mutta huomenna kipu vaikenisi pois. Huomenna en läikyttäisi kahvia.

Ylläpidon palaute

 
En läikytä kahvia 2014-12-09 10:47:42 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 09, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Hei Myym!

Sanoisin, että ensimmäisenä tulee mieleen san "kummallinen". Ei huonolla tavalla, vaan enemmänkin erikoisella tavalla. Ajatuksesi juoksu luo voimakkaita, hieman sekavia ja paikoin vaikeastiseurattavia tuntemuksia. Ja se on todella tärkeä osa kirjoittamista! Sanoisin, että olet onnistunut hienosti ja olisi mukava tietää missä vaiheessa tiesit, kuinka tarina päättyy :)

Miten suhina voi himmentyä? :) Ja mitä on kulina?

Ilmestyä ei mielestäni ole paras ilmaus kopinan palaamiseen. Lisäksi tuossa kohdassa myös sanajärjestys on hieman kankea, runollinen jopa. Se ei mielestäni sovi muuhun tekstiin. Eli yhtäkkiä kenkien kopsutus ilmestyi taas käytävälle, olisi mielestäni parempi järjestys, ja palasi sana ilmestyi paikalle.

Mielestäni sanavalinnat oli suurin kehityskohde. Tietty tarkkuus mitä haluat sanoa ja mitä sanaa siihen käytät. Kun vain kirjoittaa ajatuksia virtana paperille, niin monesti mielikuva on juuri tuollainen, hieman kankea, mutta tunteita herättävä.

Paljon mystisyyttä ja aukkoja, mutta kenties niiden täyttäminen ei ollutkaan ajatusvirran tärkein tehtävä.
Paikoin jouduin pysähtyä lukemaan uudestaan ja uudestaan tiettyjä lauseita päästäkseni jyvälle miljööstä ja tapahtumista. Se ei kuitenkaan haitannut, kun huomioi kirjoitelmasi luonteen.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
En läikytä kahvia 2015-01-28 12:26:49 wilshirist
Arvosana 
 
N/A
wilshirist Arvostellut: wilshirist    January 28, 2015
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ensinnäkin haluan kommentoida aikaisempiin kommentteihin, jotka koskivat kieltä. Mielestäni sanavalintasi ovat kekseliäitä ja paikoin erittäin osuvia. Minulle tuli heti selkeä käsitys siitä, mitä tarkoitat esimerkiksi kirpeällä tikulla tai himmentyneellä suhinalla. Joskus assosiaatio voi toki olla kaukaa haettu ja siksi lukijalle hieman epäselvä, joten ymmärrän myös kommentoijien näkökulman. Sanoisin, että ennemmin kannattaa vaan leikkiä niillä sanoilla rohkeasti.

Kuvaat pelkoa mielestäni erittäin hyvin. En tiedä, minkä tyyppisestä tilanteesta on kyse...mieleeni tuli ensin perheväkivalta ja sitten syömishäiriö. :) Ei sillä sinänsä kyllä mitään väliä ole. Parempi näin niin mahdollisimman moni samaistuu.

Näen tässä paljon potentiaalia. Kirjoitat eri tavalla kuin moni muu, eikä tekstisi huku massaan.

Vahvuuksiasi ovat mielestäni juuri nämä jo mainitsemani kaksi seikkaa:
1. Uskallat leikkiä kielellä ja kokeilla erilaisia juttuja.
2. Elämänkokemus. Vain ihminen, joka on saanut kokea äärimmäistä pelkoa, pystyy kirjoittamaan siitä noin kuvaavasti. Sitä ei kirjoittamisen kursseilla opeteta.

Jatka vaan kirjoittamista!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
En läikytä kahvia 2014-12-07 21:10:42 Jästipää
Arvosana 
 
3.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    December 07, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tällaiset tajunnanvirtatekstit ovat hyviä harjoituksia jokaiselle kirjoittajalle. Niistä usein saa muihin teksteihin hyviä ideoita ja oivalluksia sekä voivat vapauttaa erinäisiä lukkoja kirjoittajan aivoituksissa... Haasteellia ne ovat lukijoille, varsinkin, jos tajunnanvirta on ollut varsin syvää kirjoittajalla ja niin epäilen tässä tekstissä juuri käyneen.

Mielenkiintoinen teksti sinänsä, mystinen ja ainakin minut koukutti lukemaan. Se ettei tässä oikein avaudu tarinan ydin ainakaan minulle, ei ole siinä mielessä ongelma, koska kyse on tajunnanvirrasta, mutta novelliksihan tästä ei oikein ole.

Alla Tarra kommentoikin jo kirjoituksellisia seikkoja, joten en niistä kirjaa mitään tähän. Kiitoksia!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
En läikytä kahvia 2014-12-07 17:14:20 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    December 07, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Käytä paljon outoja sanayhdistelmiä, jotka saavat minut jäämään mutustelemaan niitä ja pohtimaan, että voiko näin kirjoittaa. Esimerkiksi minkälainen on kirpeä tikku? Mitä on himmentynyt suhina? Millainen ääni on kulina? Mitä on myhinä, ääntä vai liikettä? Nämä jättävät tarinasi sivuseikaksi, enkä muistakaan enää mitä juonessa tapahtuu. Jouduin lukemaan tekstin kahdesti, että sain siitä jotain muutakin irti palautetta antaakseni.

Alusta alkaen uskotaan, että kohta se kello lyö. Mainitset sen usein. Se alkaa jo vähän ärsyttää. Mutta jos esittäisit sen eri lailla, se olisikin runollista ja mielenkiintoista. Eli laita se aina omaksi kappaleekseen, niin tuot sitä selvemmin esille. Ja kun kello sitte lyö, esitä se samalla tavalla erikseen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS