Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kasvain
QR-Code dieser Seite

Kasvain Hot

Pahinta on sokeutua vähitellen. Tietää, ettei jonain päivänä enää näekään sisään paistavan auringon kehyksiä, ei erota ystävänsä kasvonpiirteitä, ei huomaa iän kulumaa ajan vuollessa suupieliin ryppyjä ja juonteita. Pikkuhiljaa sitä unohtaa miltä keltainen näyttää, kuinka varjot lankeavat koivujen katveeseen, kuinka vaalea on hiekkaranta juuri ennen sadetta. Muodot ja ääriviivat katoavat ja maailma muuttuu sumeaksi valon ja varjon vaihteluksi, kunnes valokin haalistuu ja sokea vaipuu sokeain uneen, jossa näkyjä nähdään vain sormenpäillä.

Maria tiesi millaista se on, vaikkei ollut sokea. Hän tiesi paljon asioita, joita kymmenenvuotias ei voinut tietää, mutta kymmenenvuotiaan asia ei ollut kertoa aikuisille kuinka monella tapaa maailma oli aistittavissa. Ei. Kymmenenvuotiaan asia oli kuunnella kuinka aikuiset maailman näkivät ja oppia, kuinka lastenkin kuului maailma nähdä. Tämän Maria osasi hyvin: olla hiljaa ja kuunnella.

Tänään oli yksi niistä päivistä, kun piti kuunnella mummia, joka menetti miehensä tuberkuloosille. Aina mummin puhuessa hänen vanhoille kasvoilleen nousi utu, aivan kuin rakkaimman ihmisen kuolema olisi ainoa puheenaihe, joka toi hänelle mielenrauhan. Joskus Maria mietti, millaisella ilmeellä mummi ajattelisi häntä sitten, kun hän olisi poissa. Kiristyisikö ryppyiselle otsalle surun syvänne vai olisiko hänen kuolemansa mummille helpotus, jonka ajatteleminen nostaisi kuiville huulille hyväksyvän hymyn.

Kuolema oli kivenheiton päässä. Öisin vielä lähempänä. Jos hän olisi kurottanut heikon käsivartensa sitä kohti, kämmen olisi hipaissut sen pintaa. Maria oli tiennyt sairaudestaan niin kauan kuin kykeni muistamaan. Enää sairaus ei vain ollut hänessä, hän itse oli sairaus, hän oli sairauden ruumiillistuma, ja niin kauan kuin Maria eli, kaikki olivat sairaita. Maria oli kasvain ja jäljellä oleva elämä oli kirurgin veitsi, jolla häntä leikattiin irti terveistä ja elävistä. Viilto kerrallaan, päivä kerrallaan, irti elävästä kudoksesta.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kasvain 2017-02-25 06:35:05 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    February 25, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielestäni näin lyhyessä tekstissä liian irralliset osiot. Sokeus - mummi - oma sairaus. Et solmi niitä yhteen, et ujuta lonkeroita edellisestä osasta seuraavaan, minä en ainakaan oikein päässyt selville siitä. Voin teorisoida miten ne saattaisivat liittyä yhteen, mitä ehkä tarkoitit, mutta onko se tarkoitus? Sinun pitäisi antaa ainakin viitteet näille teorioille, etten joudu kaivamaan niitä omasta päästäni.

Kirjoitat selvästi. Hyvää oikeinkirjoitusta.

Olisin ehkä kaivannut lisää materiaalia. Miksi Maria koki sairastuttavansa kaikki muut? Mitään vihjeitä ei annettu siitä, miksi hän olisi 'huonoa seuraa' muille. En myöskään päässyt sisälle jäljellä olevan elämän kirurgin veitsestä. Alku oli selvä, mummi oli selvä, loppu jäi vähän oudoksi. Toit yhtäkkiä tarinaan mukaan kauheasti tapahtumaa (Maria on sairas, ollut aina, mutta ihan kohta kuolee, hän sairastuttaa muut...), mutta mainitset ne vain, et anna mitään lisää. Jää vain epäselvyyttä. En saa juonestasi otetta. Sillä ei ole pistettä perässä. Joskus tämä on hyvä asia ja jättää lukijalle ajatuksia siitä, mitä on tapahtunut tai mitä tulee tapahtumaan. Mutta sinun tekstisi ei anna suuntaa, en pääse minnekään päin, koska en tiedä mitä tarkoitat.

Vähän lisää siis. Ei liikaa, tietty. Mutta lisää.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Kasvain 2017-02-22 01:25:56 Vääpeli Y.
Arvosana 
 
4.5
Vääpeli Y. Arvostellut: Vääpeli Y.    February 22, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Loistavaa tekstiä, kohtalo saa kylmät väreet menemään selkäpiitä pitkin. Kuoleman ja sen läsnäolon kuvaus on erittäin vaikuttavaa. Ainoa pieni miinus siitä, että minun mielestäni ns. hillopurkki -otsikko (kuten hillopurkeissa on mustikka mansikka jne) ei sovi tähän tekstiin. Se avaa ehkä hivenen liikaa heti alkuun tekstiä. Tämä toki vain minun mielipiteeni. Erittäin hyvä teksti kaiken kaikkiaan.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS