Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Viimeinen vahti
QR-Code dieser Seite

Viimeinen vahti Hot

On melkein puoliyö, kapuan vahtiini aluksen komentosillalle,
jo kerrosta alempana haistan tuoreen kahvin, jonka 20-24 vahti
on sinne keittänyt. Menen sisään, toivotan hyvää iltaa, ja saan
pimeydestä kaksi vaimeaa vastausta, niinkuin aina ennenkin.
Kaikki on niin tuttua, jo satoja kertoja koettua, kahvimuki kou-
rassa siirryn perämiehen selän taakse kurkkimaan tutkan näyt-
töä. Edellinen vahti, Ukrainalainen puolimatruusi lähtee pois,
"Good watch bosun," hän toivottaa minulle. "Mmmm...night."
mumisen vaimeasti kahvia juuri hörpättyäni. "Perhanan juippi,
taas keitti kahvin hanaveteen",ajattelen kun maistan ummehtu-
neen maun. Laivan juomavesitankit olivat ruosteisia, ja niiden
veteen tuli nopeasti paha maku, ei sitä kukaan juoda voinut, ai-
noastaan hampaat saattoi pestä, ja suihkuun oli pakko käyttää.
Menen istumaan tuolille joka on hiukan syrjässä, voisin istua
myös toisen tutkan edessä olevaan tuoliin, lähelle perämiestä, mutta vanhasta tottumuksesta istun kauemmas. No haistaa se kuitenkin että olen ottanut ennen vahtia pari kaljaa, eipä sillä väliä. Ei minua enään kiinnosta vaikka kippari itse tulisi ylös, ja haistaisi, ja eipä se varmaan kiinnosta heitäkään, on minun viimeinen merivahti. Aamulla tulemme satamaan, ja lähden kotiin, kuten olen lähtenyt monta kertaa ennenkin, kätellen laivatoverit. "Hyvää lomaa, nähdäänpä taas!" tekoiloinen toivotus joka aina sanotaan.
Huomenna löisin konjakkipullon pöytään, ja sanoisin että "nyt se alkaa pitempi loma, maksakaa reilusti tytöille satamissa niin on hyvät seilauskelit". Hah hah, eipä nämä nykyajan mammanpojat edes tiedä mitä tuo tarkoittaa, jos nettiyhteys häviää tunniksi, niin on kuin maailman- loppu käsillä. Kysyppäs nykyajan"merimieheltä" että millainen paikka se Rotterdam on?
"Öö..en tiedä" tulee vastaus, "no teidän laivahan käy siellä kerran kuussa", "njoo.. niinhän me käydään, mutta en minä ehdi siellä kaupungille kun päivitän facebookkia ja twiittailen kavereille." Että sellaisia seiloreita, hyvä kun pääsen pois. Hymyilen itsekseni komentosillan pimeydessä, vihdoinkin se eläke alkaa, eipä minua enään kukaan komentaisi. Ei tarvitsisi lähteä lentämään Puolaan, Chicagoon, tai Osakaan, kesken hienoimman Suomen kesän, ja kuin ennen, kesken vaimon ja lasten loman.
Eipä se vaimo ymmärtänyt, miksi sitten talvella palattuani oli
tilanne nollattava, kun pettymys ja katkeruus oli päällimmäinen
tunne molemmilla. Taas yksi kesäloma pilalla, yksi monista.
Tuli se viimeinenkin, hän lähti lasten kanssa pois, sävyisästi il-
man riitaa erottiin, sanoi vain ettei jaksa enään olla aina yksin.
Ymmärsinhän minä, meidän miestenhän se yksinolo on kestettävä, kuin miehet.
Havahduin kun perämies rykäisi, "Se on pian puoli neljä"
"Mitä?" tokaisen, "nyt jo"
"Niin, taisit muistella menneitä, en viitsinyt häiritä viimeistä
vahtiasi"
Soitin seuraavalle vahdille herätyksen, ja keitin kahvit, pullove-
teen tällä kertaa.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Viimeinen vahti 2017-08-07 14:52:25 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    August 07, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

niinkuin -> niin kuin
Ukrainalainen -> ukrainalainen
tuolille joka -> tuolille, mikä
enään -> enää
on minun viimeinen merivahti -> vähän epäselvä, vahtivuorostako puhutaan? -> minun merivahtini
maailman- loppu -> maailmanloppu
Kysyppäs -> Kysypä

Pilkkuja puuttuu aika lailla ja sitten niitä on väärissä paikoissa. Pilkkuja tarvisi kyllä rytmittämään virkkeitä, muuten on aika tutinapötköä.

Päähenkilö on jäämässä eläkkeelle. Viime talvena vaimo on lähtenyt lasten kanssa pois. Kuinka vanhana päähenkilö on lapset saanut, jos ne muksut vielä kotona asuu?

Juoni oli vähän päämäärätön. Hyvin olit lisäillyt tämän hetken tapahtumien kuvailujen väliin pääjuonta, mutta mielestäni liian vähän. Tarinan idea on hyvin suomalainen arkimaisema: aviomies kokee työnsä niin rankaksi, että vapaa-aika on ryypättävä tilanteen tasoittamiseksi. Erittäin surullinen totuus monelle ihmiselle. Itse en pidä yhtään tällaisista juonista, missä keskitytään siihen masentavimpaan tapaan elää omaa elämäänsä. Eli tarina ei ollut minun mieleeni.

Kirjoitat ihan soljuvasti, osaat johdattaa virkettä eteenpäin ja yhdistää seuraavaan. Tekstissäsi ole mitään turhaa poukkoilua, et jätä välistä mitään tärkeää tekstinkulun tai juonenkulun kannalta. Olet suhteellisen selväsanainen, etkä jätä lukijalle sellaista oloa, että mitäköhän tässä yritettiin tuoda esille tai mitäköhän tuo tai tämä asia tarkoitti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Viimeinen vahti 2017-02-17 14:05:30 Ryövärintytär
Arvosana 
 
2.5
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    February 17, 2017
  -   Kaikki arvostelut

Ihan heti on sanottava, että vajaat tähdet eivät tule tekstin aiheesta, päinvastoin, kirjoitat sellaisesta alasta ja miljööstä, joka kiehtoo minua ja varmasti monia muitakin, koska harva on saanut siihen itse tutustua. Pidän myös tyylistäsi kirjoittaa, siihen on helppo uppoutua ja tekstistäsi huomaa, että tiedät mistä kirjoitat. Tosi hyvä!

Jouduin kuitenkin verottamaan tähtiä katkeruudesta. Olen sitä mieltä, että tekstin päähenkilöllä saa olla vaikka millaisia mielipiteitä ja aatteet voivat olla ihan mitä tahansa, on vain hyvä jos tekstin henkilöt herättävät lukijassa voimakkaita tunteita, usein negatiivisiakin, mutta jos minusta alkaa tuntua siltä, että kirjoittaja purkaa omaa katkeruuttaan tekstin kautta osaamatta ollenkaan astua ulos tekstin sisällöstä, irrottaa päähenkilöä ja kertojaa toisistaan katsoakseen tarinaa etäämpää, sisältö alkaa muistuttaa enemmän mielipidekirjoitusta kuin proosatekstiä.

Yksikään lukija ei tahdo lukea ihmisestä, joka OIKEASTI syyttää ex-puolisoaan erosta, vaikka ero on johtunut siitä, että ex-puolisolla on ollut suhteessa paha olla. Ei kukaan halua lukea ihmisestä joka OIKEASTI oikeuttaa ryyppäämisensä sillä, että tekee väsyttävää työtä. Tiedämme, että sellaisia ihmisiä on ja voimme hyvin lukea kirjan fiktiivisestä päähenkilöstä, joka on juuri sellainen, mutta lukumukavuus kärsii heti jos lukijasta alkaa tuntua, että tarinan kirjoittaja itse on sellainen ihminen. Silloin lukija alkaa inhoamaan kirjoittajaa, eikä tunne enää kohdistukaan mihinkään fiktiiviseen hahmoon vaan todelliseen ihmiseen.

Minua harmittaa, että tekstistä tuli tuollainen fiilis, koska kokonaisuutena tykkäsin siitä, ja nuo antamani tähdet annan tarinan positiivisista puolista hyvillä mielin. Jos jonkun vinkin voin antaa niin kokeilepas seuraavassa tekstissä tuoda päähenkilön ajatuksia esille hiukan verhotummin. Silloin niitä ei ehkä mieltäisi kirjoittajan mielipiteiksi, eikä lukija niin helposti kohdistaisi negatiivisia tunteitaan kirjoittajaan, vaan osaisi laittaa ne tarinan päähenkilön piikkiin. Silloin ne on helpompi sulattaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS