Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Tuhnu
QR-Code dieser Seite

Tuhnu Hot

Harmaa usva peitti joka paikan nopeasti. Linja-auto pysähtyi, olimme matkalla Kärsämäelle Elämäntarinafestivaaleihin. Tarkoituksena oli myös ihalla kaunista paanukirkkoa, joka oli moderni, mutta rakennettu vanhoilla työmenetelmillä ihan tässä taannoin.

Nousin penkiltäni. Menin kuskilta tarkastamaan tilannetta ja olin samaa mieltä hänen kanssaan, että matkan jatkaminen oli mahdotonta usvan takia. Sekin myös vaikutti asiaan, ettei linja-auto lähtenyt käyntiin. Harmaa usva oli tukkinut sen sylinterit ja männän.

Usva haisi homeisilta biojätteiltä.

Tiesin, että tämmöinen yllättävä tilanne aiheutti mahdollisesti hysteeristä käytöstä kanssamatkustajissa. Onneksi linja-autossa ei ollut montaa ihmistä. Ainoastaan minä, Styge, kahvila Kaarimaljan Irma, sekä joku tunnistamaton ja pelokkaan oloinen vanhempi herra. En tiennyt hänen nimeänsä, mutta sovitaan, että hän oli Jermu. Sekä kuljettaja tietenkin oli matkassa. Hänen nimensä oli Japo ja mies häpesi nimeään, eikä syyttä.

Japo ei sanonut mitään. Hän ainoastaan huitoi tielle päin ja päästi kurkustaan ihmetystä ilmaiseviä äännähdyksiä. Jermu hoki koko ajan, että voi, voi ja että me emme selviä tästä odottamattomasta tilanteesta. Styge tietenkin yritti päteä ja tuli myös linja-auton etuosaan kertomaan mistä harmaa usva oli hänen mielestään peräisin. Styge uskoi, että ilkimykset olivat päästäneet ilmaan kaasua, joka voisi olla mahdollisesti myös myrkyllistä hengittää. Styge ei osannut määritellä, keitä nämä ilkimykset voisivat olla. Irma sen sijaan istui linja-auton takapenkillä ja tuijotti järkyttyneenä ikkunasta ulos. Hän oli hiljaa, enkä viitsinyt kysellä hänen mielipidettään, se olisi joka tapauksessa väärä.

Tilanne oli jokseenkin jäässä. Minä päätin, että jonkun meistä oli mentävä pihalle tunnustelemaan ympäristöä. Saisimme samalla varmuuden siitä, että oliko usva tappavaa hengittää. Ehdotinkin, että tiedustelumatkalle lähtisi Jermu. Hän oli jo valmiiksi pelokas, niin mahdollinen kuolema ei tulisi niin suurena yllätyksenä.

Jermu tietenkin kyseenalaisti auktoriteettini, eikä suostunut menemään pihalle. Hän jopa kertoi omaksi nimekseen Einarin, vaikkei sitä kukaan kysynytkään. Pidin joka tapauksessa keksimästäni Jermusta jotenkin enemmän.

Ei siinä auttanut muuta, kuin viskata Jermu ulos linja-autosta. Minä ja linja-auton kuljettaja Japo teimme likaisen työn. Styge ei halunnut osallistua väkivaltaiseen ulos paiskaamiseen ollenkaan, hänen mielestään se oli väärin ihmisyyttä kohtaa. Minä sanoinkin hänelle, että pitäisi mahdolliset eriävät mielipiteet omana tietonaan.

Jäimme mielenkiinnolla seuraamaan linja-auton tuulilasista, kuinka Jermulle kävisi. Hän hakkasi nyrkillään linja-auton ovea, jonka suljimme huolella. Mies vaati päästä takaisin sisätiloihin. Olimme kuitenkin Japon kanssa yllättävän päättäväisiä ja huusimme hänelle, että ottaisi hieman selvää mitä ulkona tapahtui. Mahdollisesti myös sen, mistä harmaa usva oli peräisin.

Siinä ei mennyt kauan, se tuli jostain usvan keskeltä. Maantiellä tepasteli julman kokoinen hämähäkki, sen karvaiset jalat olivat varmasti viisi metriä pitkät. Sillä oli monta mustaa silmää, jotka valppaana tarkastelivat ympäristöä. Vaikuttava ilmestys, myönsin.

Jermu hätääntyi ihan mahdottoman paljon, jopa liikaakin tilanteeseen nähden. Jos hämähäkki oli nälkäinen, niin se oli kyllä menoa, ei siinä auttanut Maamme-laulutkaan. Huusin kuitenkin hänelle, että pitäisi puolensa, eikä ainakaan itkisi ääneen.

Hämähäkki otti kuitenkin nopeasti tilanteen haltuunsa. Se nappasi miehen näppärästi lähelleen ja lamaannutti täysin Jermun myrkyllään. Siinä hän roikkui jättiläishämähäkin suusta kuin märkä rätti. Aikansa retuutettuaan Jermua, hämähäkki paketoi saaliinsa seittiin ja katosi harmaaseen usvaan.

Katsoimme iljettävää tapahtumaa jokseenkin huolestuneena.

Minähän sanoin. Ilkimykset. Styge kuiskasi korvaani järkyttyneenä. Stygen mielestä usvaan oli sekoitettu jotain kemikaalia, joka sai hämähäkin kasvamaan noinkin suureksi ja pahansisuiseksi. Styge vielä heitti ilmaan ajatuksen, että mitä käärmeelle oli tapahtunut tai ampiaisille, mesikämmenestä puhumattakaan.

En viitsinyt maalata piruja seinille. Minä ehdotin, että lähettäisimme toisen tiedustelijan ulos. Halukkaita tehtävään ei ollut kovin montaa, jotenka paiskasin Sygen pihalle. En millään voinut uhrata Japoa, sen varalta, jos linja-auto lähtisi käyntiin. Hän oli kuitenkin ainoa, joka osasi ajaa suurta autoa.

Styge katseli pihalla yhtä pelokkaana ympärilleen, kuin Jermu hetki sitten. Hämähäkki oli poistunut, enkä uskonut sen enää palaavan. Kuitenkin paikalle tuli muurahaisia. Niitä tuli tosi monta ja ne olivat vähintäänkin yhtä suuria, mitä äskeinen hämähäkki oli. Stygen ainoa toivo taisi olla, etteivät muurahaiset olisi niin äkäisiä kuin hämähäkki.

Paisko niitä kivillä, huusin Stygelle, joka repi linja-auton oven kahvaa ja halusi tietysti takaisin sisälle. Tai ota jokin keppi ja husi, neuvoin vielä ystävääni. Muurahaiset olivat silti liian isoja ja voimakkaita Stygelle. Ne tarttuivat laihaan mieheen ja lähtivät kuljettamaan häntä ties minne.

Samalla kun muurahaiset poistuivat, huomasin, että usva alkoi hälvetä.

Irma tuli myös takapenkiltä linja-auton etuosaan. Hän olikin ollut todella hiljainen, vaikka päällä oli jonkinlainen hätätilanne. Hän kertoi, että näin oli käynyt kerran aikaisemminkin. Se oli kuulemma silloin, kun hän vieraili São Tomé ja Príncipelessä. Siellä, missä sisävesiä ei ollut merkittävästi ja maata johti rautaisella otteellaan Manuel Pinto da Costa. Lisäksi Irma lauloi vielä São Tomé ja Príncipelen kansallislaulua Independecia totaliaa. Keskeytin hänen hymninsä ja pyysin, ettei hän enää laulaisi minun kuulleni.

En ensin ymmärtänyt, miten mikään liittyi taas mihinkään. Kuitenkin Irma tarkensi, että voi linja-autossa yleensä pahoin. Hän saattoi äsken rupsauttaa pienen tuhnun, joka oli eskaloitunut suuriin mittoihin kohdatessa ilman ja hapen. Lopulta tuhnu jakautui harmaaksi usvaksi, joka ympäristöön päästessään synnytti myrkyllistä kemikaalia. Se aiheutti eläinten liian suuren ulkomuodon. Kuitenkin tuhnun hälvetessä, eli ihan pian, kaikki palautuisi ennalleen, kun eläimet eivät saisi tarvittavaa kemikaalia pysyäkseen suuressa koossaan. Irma ei osannut kommentoida mitään siihen, että mikseivät ihmiset suurentuneet. Hän kuitenkin epäili vahvasti, että se johtui jostain syystä.

Minä sanoinkin Irmalle, että kyllä hänen pierunsa olivat aikamoisia.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 5 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.2  (5)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Tuhnu 2016-02-08 02:28:29 nick53
Arvosana 
 
4.0
nick53 Arvostellut: nick53    February 08, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Joku sanoi tv-haastattelussa (taisi olla Kummelin veijareita), että takuuvarmin huumorin aihe on pieru. No, saattaa olla eri asia heikäläisten tv-sketseissä kuin novelleissa. Oli miten oli, itse en ole pieruhuumoriin hurahtanut vähääkään.

Mutta kirjoituksessa on muita avuja, hauskoja ja omaperäisiä lauseita ja sanavalintoja, ja niitä on riittoisasti: ”Tilanne oli jokseenkin jäässä”, ”Jermu tietenkin kyseenalaisti auktoriteettini”, ”Hämähäkki otti kuitenkin nopeasti tilanteen haltuunsa”, ”Se aiheutti eläinten liian suuren ulkomuodon” (mahtaisivatkohan nuo mennä kulttuuripiireissä läpi - epäillä tuota sopii).

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Tuhnu 2016-02-07 20:52:58 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    February 07, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

On tietty riski, kun alkaa pierusta huumoria repiä. Mielestäni tässä tapauksessa kirjoittaja on hallinnut ottamansaa riskin, ja omaperäisen karulla huumorilla sävyttää kerrontaa onnistuneesti.
On tietysti makuasia, tykkääkö tämänlaatuisesta kielellisestä ilmaisusta, mutta minusta tähän pääsee kiinni hyvin, eikä kerronta aihevalinnasta huolimatta vaikuta kornilta. Tapahtumat lukittuvat toisiinsa tavalla, josta kyllä selviää, ettei tässä pyritä kulttuuritekoon, vaan suoraan ja ytimekkäästi karun sarkastisen huumorin keinoin viihdyttämään lukijaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Tuhnu 2016-02-07 12:02:08 Misfit
Arvosana 
 
3.0
Misfit Arvostellut: Misfit    February 07, 2016
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Myönnän, nauroin ääneen.

Itse luen mielelläni tällaista "pahkasika"-tarinaa. Jos kirjoitellaan typeriä, niin sitten vedetään kunnolla yli eikä pyydellä anteeksi. Ehkä olisin vielä lukenut läpi muutaman kerran ja hionut kulmia, mutta muuten ok.

Pisteet pitää antaa tarinalle ja kirjoittajalle, jonka uskaltaa laittaa ekaan lauseeseen usvan. :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Tuhnu 2016-02-07 09:15:52 E.
Arvosana 
 
3.0
Arvostellut: E.    February 07, 2016

Tekstissäsi on omaperäisyyttä ja vetoa. Muodonmuutostarina ei ole mitenkään helppo aihelma, mukaan olet saanut häiveitä sekä Gulliverista että Frodosta. Pidin siitä, että henkilöt olivatkin "tunteettomia mulkkuja" (kuten Toukka luonnehti) eivätkä mitään uhreja. Tässä olisi ainesta isompaankin tarinaan, ehdottomasti. Mutta pieruhuumori lässäyttää kyllä homman ihan täysin huonoksi vitsiksi, siksi en tästä antanut kovin paljon tähtiä taidoistasi huolimatta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Tuhnu 2016-02-06 17:49:25 Toukka
Arvosana 
 
2.0
Toukka Arvostellut: Toukka    February 06, 2016
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mitähän helvettiä sitä tuli äsken luettua? :)

Aika lailla ajatuksia pyöri päässä tämän tekstin aikana. Aluksi oletin luonnollisesti tarinan sitoutuvan jotenkin yleiseen realismiin, mutta luovutin pian ja heitin kriittiset ajatukseni romukoppaan. Tämä oli selkeästi jonkinlainen omalaatuisella kyynisellä huumorilla täytetty absurdi. Uni. Tarina on sellainen jonka lukija joutuu ottamaan vastaan siten, kuin kertoja sen on vastaanottanut. Hahmot olivat kaikki tunteettomia mulkkuja, mutta sellaisella tavalla joka sai lukijan positiivisesti ihmettelemään. Jotenkin välittyi myös fiilis, että tähän tekstiin ei ole kovinkaan kauaa paneuduttu.

Ei tätä kovinkaan vakavasti voi ottaa. Ei varmaan ole tarkoituskaan? Miksi Japo on häpeällinen nimi?

Omalaatuinen teksti, jonka päätteeksi ei kuitenkaan harmita vaan ihmetyttää.

- Toukka

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS