Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3
QR-Code dieser Seite

Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 Hot

Tässä myös yksi hylätty pätkä, nallekarkki sille, joka jaksaa lukea alusta loppuun ja kaksi sille, joka ymmärtää jotain. Yritin kuvata hulluutta ja karkasi mopo käsistä, sinällään, opin läksyni siitä, ettei hulluutta tarvii kuvata kirjoittamalla kuin hullu.

Kursiivia tähän ei saa, mutta välissä siis päähenkilön ajatuksia.



Shröringerin raju kissa


Koulun konservatoriossa ajalle kävi kuin vanhalle vhs-kasetille; nauhuri söi sen ja kela venyi, päästeli kummia ääniä. Käsi seisahtui kesken liikkeen, laskeutui reidelle, hipoi epävarmasti kangasta; hetki pääsi yllättämään, vyöry kasvoi tyhjyydestä, joka omisti hänet, se tuntui vatsanpohjassa, kiemurteli eteenpäin suolinukassa, tuli nahkiaisena ylös kurkusta. Rimoitus seinillä kohoili, sykki hänen päälleen. Viikkoja kestänyt puhe ja rentoutuminen sai lankakerän viimein purkautumaan.

Plie!
Bonjour. Merci Mon Ami.

Ei tunteita. Ei ei. Mutta silti se tapahtui, perinpohjaisesti, odottamatta ja pyytämättä; kaikki etääntyi, katseesta katosi kohde, kyynelkavat täyttyivät nesteestä ja pupillit laajenivat iirikseen, hän raotti kuivuneita huuliaan ja nojasi kohti lattiaa, risti kädet rinnalleen ja yritti kutistua, ettei kipu näkisi.

Andrein ilmeet jähmettyivät, puhe hidastui ja syveni, paukkui kuin pakun akseli, kuumuus kulki aaltoina varpaista, syke tuli läpi ranteesta. Huone katosi seinäkelloon, suli paneelien väliin, steariini tippui lattialle - muovailuvaha haisi, ja vartalon kouristuessa hiukset roikkuivat lattialle.

Depersonalisaatiohäiriö tanssi, pitkittynyt dissosisaatio tuli tiensä päähän, veti viimeisenä tekonaan maton hänen altaan. Keho panikoi. Bang! Ajatukset olivat tulossa. Eikä hän voinut kuin seurata sivusta. Bang, bang! Muuri kehon ja tunteiden välillä mureni, koko dynastia kaatui kerralla. Mies oli puhunut itsensä astian sisälle.

Andrei!

Aallot iskevät... pärske
kallioon, hajoaa... kastelee
... ajatuksilla.

Vesi.... kirkastuu.

...TAKE ME
To the limit.
Shit!

Sähikäinen matkasi kohti alkuräjähdystä, koskettaessaan vatsaansa hän mietti, mitä kasvoi kuoren välissä, mitä tulisi näkymättömästä siemenestä, ja mitä se kaikki tarkoitti. Pysyisikö tundralla eloon tekohengitetty ihminen kasassa, oliko kerran kuolleessa ihmisessä mitään aitoa, edes maailma ympärillä? Vai istuiko hän edelleen isänsä ruumiin vieressä, sammuttiko keho nyt toimintojaan yksi toisensa jälkeen, oliko kaikki kuvitelmaa, kuolevan ihmisen houreita?

Mutta kaatuva vesikuppi pöydällä palasi pystyyn.

Andrei puhui tajunnanvirtaa, puhui jollekin, puhui hänelle.

Mainitessaan kuolleen tyttärensä Andrein äänensävy muuttui, se vaikutti tunnelmaan, se vaikutti häneen ja saturaatiokynnys ejakuloi, lanka paloi loppuun, jotain tapahtui.
Tyhjyydestä nousi esiin piste, tunne oli pieni mutta inhimillinen. BANG BANG. Rytmillä oli kolumbialainen tempperamentti, se iski takaraivoon, ja ajatusten rihmasto laajeni aivokuoressa, hyppäsi yli käsityskyvyn. Noitarumpu hakkasi.

Vieras ihminen pöydän toisella puolella ei ollut enää tuntematon kuori, miehen suru oli kaikkien nähtävillä, ja hän halusi lohduttaa - aistit räjäyttivät tajunnan ulos kuutiosta. Ensin ei ollut mitään, sitten hän näki kaiken: ajatukset, muistot, epävarmuuden huomisesta, hilseilevät kädet, huonot kynnet, hiipuvan seksuaalisuuden, keski-ikäisen miehen, joka teki origameja, koska ei kestänyt lapsensa kuolemaa.


Amplify, amplify
!
Vesi virtaa jälleen, näen läpi pimeään, josta minut oksennettiin.
Tulen todeksi itselleni.
Andrei!

Minä pelkään.



Ääriviivat tarkentuivat liian nopeasti, silmiin sattui. Korkeus huimasi, lattia oli kaukana, katto ja seinät lähellä; hyperventiloivat aivot unohtivat käsitellä etäisyyksiä. Palaset imeytyivät yhteen, todellisuus muodosti äkkillisesti kokonaisen kuvan, huterasti yhteen liimatun sielunmaiseman. Keho nytkähti, kun ihminen sisällä heräsi eloon - alkoi tuntea vastoin tahtoaan.

Pää taipui kohti kattoa. Kohdusta kiskottu vastasyntynyt, ymmällään maailmasta ja olemassaolosta, silmät muljahtivat luomiin, hän halusi takaisin lapsiveteen, vastustamattoman tasaiseen lämpöön, kosketti sileää ja viileää poskeaan, tunnusteli huuliaan epäuskoisena. Tundralle kuuluva oli palannut ihmiseksi, ja vieras maailma pyöri ympärillä, hän muisti miksi oli luopunut oikeudestaan olla. Kipu ja trauma olivat liikaa. Ne jakoivat hänet osioihin.

Hän vääntelehti, liu’utti sormet solisluille, kaivoi luun reunaa ja tärisi, yritti synnyttää huudoilla pahan ulos, supistukset tulivat, saivat olkapäät nykimään, mutta kipu jäi kitalakeen, jumittui hampaiden väliin - epiduraalia ei saanut, ei ollut helpostusta, joka hänelle suotaisiin. Paiseet seinillä aukesivat, mätä valui ulos ruumiinaukoista, tirskahteli oksanreijistä. Äänet kaikuivat korvissa, kaikki hänen aaveensa tulivat - ja yksi niistä oli ylitse muiden.

Kivun keskipisteessä oli espanjalainen mies, kadonnut rikostoveri; hän kurkotti mutta mies oli mennyt. Aistiharhoissa toistui väärinpäinkieli ja laimea pontikka. Muistojen määrä ei enää kasvaisi, mutta hän näki heidät edelleen yhdessä, mies vei mukanaan puolet kaikesta, millä hän täyttäisi itsensä, jos sille antaisi periksi?

Aalto vyöryi ylitse, tempaisi pään hiekkaan: kaikki hänen elämänsä miehet olivat kuolleet. Tundra huusi tärykalvoilla, lupasi lääkkeen mielivaltaan, paine nousi selkäytimestä, hän rimpuili kuoressaan, halusi takaisin aukean taivaan alle, sinne missä ajatukset hajosivat tyhjyyteen ja kipu kaventuivat viivaksi sarveiskalvoon. Tundralla trauma, yhdyntä ja nauru kumosivat toisensa.

Tunteet kuorivat vereslihalle, kelvoton kirurgi nylki ja kasasi uhrinsa liian löysästi, venytti reunalle ja työnsi pudotukseen - eikä mustavalkoisen rajalla ollut harmaata, ei mitään, pelkkä pohjaton singulariteetti, josta ei voinut paeta. Niin sen piti olla. Naisen kuului pudota ikuisesti, se oli ainoa sopiva rangaistus murhaajalle.

Mutta ensimmäistä kertaa hän näki ulospääsyn, oven jota ei olisi kuulunut olla. Vesiputous vaihtoi suuntaa, viisarit tikittivät vastapäivään, varjot huoneessa liikuivat kirjahyllyn taakse, hän vapisi nostaessaan päänsä ja tarttui köyteen, jonka Andrein heitti.

Voimaa oli vielä jäljellä, ja halua. Sittenkin. Lajien synty voitti, psyykkeessä väreilevä tantra iski kipinän takaisin, murtumalinjat yhdistyivät, kolmannestuuma, joka erotti ihmisen eläimestä aktivoitui. Vibraatio repi vankilan mielen ympäriltä; tietoisuuden eheytyessä hän seisoi aavikolla, huusi silmät kiinni, jottei hajoaisi palasiksi lattialle - käsivarsiksi, kasvonpiirteiksi, sormiksi, jaloiksi, hiuksiksi, lantioksi - nilkoiksi ja ranteiksi. Pieniksi suun supukoiksi ja hampaiksi.



I'm not an organ donor.
No, no, no.

Si senor

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 5 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.2  (5)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 2015-12-13 11:35:01 E.
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: E.    December 13, 2015

Kyllähän sinä kirjoittaa osaat eikä minulla ollut mitään vaikeuksia seurata mielleyhtymiä. Kiinnostava oli tämäkin teksti, mutta saatko kaikkea vielä irti taidoistasi tekstin kokonaisuutta ajatellen? Teksti voi aivan hyvin olla tällaista vaikka koko kirjan ajan, mutta silloin kokonaisidean pitää olla parasta laatua tai lukija tulee hyvin vihaiseksi :D

Sivistyssanoja ja käsitteitä sinun täytyy varoa. Kaikki eivät olleet oikein kirjoitettuja eikä hienojen sanojen sijoittelu joukkoon muutenkaan lisää tekstin arvoa, vaan usemmiten päinvastoin. Puolusteluksi ei riitä, että päähenkilö on hullu - edes silloin, kun päähenkilö on avaruustutkija, ei lukijaa saa häiritä sanoilla, joiden käyttö on 95% tapauksista pelkkää hienostelevaa koristelua ilman todellista sisältöä. Voit käyttää esim. yhden sivistyssanan per 20 sivua, joten valitse käyttämäsi sana huolella ;)

Olet todella taitava kuvaamaan aistimuksia, ympäristöä, mielenliikkeitä, tekstisi on rytmikästä, kiinnostavaa, mielleyhtymiä herättävää. Nuo mainitsemani asiat ovat vain lastentautia. Sinulla on kaikki mahdollisuudet kirjoittaa hienoa proosaa vielä jonakin päivänä.

Helmikatriina kirjoitti kirjan ostamisesta. Minä ostaisin tämänkaltaista kirjallisuutta mielelläni, jos siinä vain on jokin isompi kuvio takana. Sinun ei tarvitse kirjoittaa selkeästi ja kaikille ymmärrettävästi, jos tämänkaltainen kirjallisuus on sinun juttusi, mutta sinun on hankittava apua siihen, miten tämänkaltaista kirjallisuutta hiotaan. Ts. tarvitset kokeneita lukijoita.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 2015-11-25 08:41:26 Helmikatriina
Arvosana 
 
3.0
Helmikatriina Arvostellut: Helmikatriina    November 25, 2015
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut



















































Hei,No, no, no,!


Tämähän on kuin minun uneni... :D hyvä kirjoittaja olet noin niinkuin äidinkelellisesti ja tarinat ovat näköjään sinulle rakkaita tai sii niiden kertominen ja kirjoittaminen. Siinä olet hyvä. Jos taasen minulle tarjottaisiin kirjaa luettavaksi niin luultavasti en ostaisi, tai ostaisin jos tähän olisi liitetty mystisiä ja mielikuvituksen värittämiä kuvia. Ne ikään kuin täydentäisivät koko paketin. Joo ei mulla muuta :D


Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 2015-11-17 15:25:02 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    November 17, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.
Olen jonkin verran ollut hullujen kanssa tekemisissä ja vaikka huulluutta on tietysti laidasta laitaan, niin en kyllä jotenkin osaa tätä ihan täys hullutteluna pitää. Kevyesti psykedeelistä ehkä jollain tapaa.
Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 2015-11-16 13:04:41 Arska
Arvosana 
 
3.5
Arska Arvostellut: Arska    November 16, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Täytyy tyytyä siihen yhteen nallekarkkiin.
Pakko myöntää, etten paljoakaan ymmärtänyt, ainakaan siinä mielessä että olisin löytänyt tuosta ajatusvirrasta loogisesti etenevää kokonaisuutta. Tuskinpa sitä kirjoittajakaan siinä mielessä on hakenut, että tuo hapuileva ajatusvirta olisi itsessään muodostanut kerronnallisen kokonaisuuden.
Mutta, tarina muodostuneekin kirjoitetun tekstin ulkopuolelle, siihen harhaisen mielen logiikkaan, joka kulkee aivan toisessa todellisuudessa. Se logiikka, joka rakentuu noiden yksittäisten repliikkien sisältämään mielenkaaokseen.
Mielestäni olet kirjoittajana onnistunut kuvaamaan tuota mielekuvien hämmentävää sekasortoa hyvin siinä, että olet pystynyt pitämään johdonmukaisen ajattelun irti noista yksittäisistä ajatusryppäistä. Olen itsekin joskus yrittänyt kuvitella tuollaista sairaan mielen kaaosta, ja laatia sitä tekstin muotoon. Eihän siitä mitään tullut, väkisin yritin liittää niitä mielikuvakatkelmia jonkinlaiseen johdonmukaiseen ajatusketjuun.
Olet onnistunut mielestäni pitämään johdonmukaisesti johdonmukaisuuden irrallaan noista kuvailemsitasi ajatussäkeistä.( en nyt tarkoittanut säkkejä, vaan säkeitä niin kuin runoissa)
Lukukokemuksesta sanoisin, että haastavaa luettavaa oli siinä mielessä, etten sitä logiikkaa pystynyt löytämään noista hullun ajatuksista. Harvoinpa sitä kyllä niistä löytyykään? Joskushan nekin kyllä osuvat hämmästyttävällä tarkkuudella ja silloinkin aivan yllättävältä suunnalta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Pätkä Bansheen ö-mapista VOL 3 2015-11-12 10:31:05 Naispaholainen
Arvosana 
 
3.0
Naispaholainen Arvostellut: Naispaholainen    November 12, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kummaa: tuollaisina irrallisina, näennäisiste toisiinsa liittymättöminä lauseenpätkinä ajatus joskus kulkee - silloin, kun ei ajattele mitään, vaan antaa mielen virrata. Terve ihminen saa ajatuksistaan onneksi nopeasti otteen, mutta luovuuden kannalta olisi viipyä ajatusten näennäisesti järjettömässä virrassa tovi, virrassa sukellellen, ei siihen hukkuen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS