Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Sibeliuksen Kullervo
QR-Code dieser Seite

Sibeliuksen Kullervo Hot

Halusin puhua Stygen kanssa Kullervosta. Hän sanoi, että kyllä se sopi, mutta ilmoitti, että aihe tuntui kiusalliselta. En tiennyt miksi. Hän ei ollut varmasti kokenut Sibeliuksen jylhiä säveliä samalla tavalla kuin minä. Istuimme kahvila Kaarimaljassa aamupäivällä; paikka ja aika olivat siis otollisia kulttuuri keskusteluille.

Klassinen musiikki oli minullekin uusi juttu. Kuuntelin yleensä Pink Floydia tai Dire Straitsia. Tutustuin Kullervoon sattumalta, kun katselin sitä televisiosta. Olin sitä ennen tovin katsellut TV7 kanavaa ja tunsin itseni huonoksi ihmiseksi. Teemalta tuli Sibeliuksen Kullervo. Jäin tuijottamaan esitystä, kokemaan sen. Niin olisi voinut käydä kenelle tahansa.

Styge kuunteli juttujani epäuskoisena ja naurahti välillä. Pidin sitä epäkohteliaana ja hieman loukkaavana. Kuitenkin hyväksyin sen, sillä tiesin, että Styge oli hieman yksinkertainen mitä tuli musiikkiin ja muutenkin. Minulle oli oikeastaan ihan sama ymmärsikö Styge puheitani. Pääasia, että sain kerrottua asioita, jotka olivat intohimoisesti mielessäni. Enhän minä edes tiennyt millaisesta musiikista Styge piti.

En huomannut Stygen sanovan mitään Kullervoon. Minä puhuin itse niin paljon, että laitoin välillä sanoja Stygen hiljaiseen suuhun ja pidin niitä hänen mielipiteinään. Saattoi olla mahdollista, ettei Styge ymmärtänyt yhtään mistä puhuin, kun kerroin kuinka mainiosti Kullervo oli sovitettu Kalevalan teksteistä. Klassinen musiikki oli varmasti vierasta joillekin ihmisille. Kuitenkin kuvittelin, että Styge olisi avoin erilaisille asioilla.

Styge meni kuitenkin yllättävän hiljaiseksi, suorastaan vaikeni. Hän vain hämmensi kahviaan. Styge katsoi kahvilan puhtaasta ikkunasta likaiselle kadulle, jonka keltaiset lehdet olivat sotkeneet. Odotin, että Styge sanoisi jotain. Hän voisi itse kertoa, mitä mieltä oli klassisesta musiikista. Vaikkei siitä pitäisikään, niin hän voisi kertoa sen. Sekin olisi ihan hyväksyttävää.

Kuule Rytkönen Styge lopulta sanoi. Hän kertoi, että viime aikoina hänen kullervoansa oli vaivannut liian pitkä aamukankeus. Se hellitti vasta sitten, kun siihen suihkutti kylmää vettä, eikä aina sittenkään. Joskus sitä joutui rauhoittelemaan pienellä piiskalla, niin sanotulla "erektioläpsyttimellä". Niitä sai tilattua mystisistä maista, internetin välityksellä.

Oikeastaan en halunnutkaan enää puhua yhtään Kullervosta. Enkä mistään muustakaan Sibeliuksen tuotannosta. Halusin lähteä kahvilasta mahdollisimman nopeasti. Tunsin olevani häväisty. Sanoin Stygelle meneväni vessaan, mutta poistuin kahvilasta.

Ylläpidon palaute

 
Sibeliuksen Kullervo 2015-04-07 08:18:31 Alapo80
Arvosana 
 
4.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 07, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka viskisieppo!

Jumakauta! Nyt ei kyllä osaa sanoa oikein mitään! :D Todella miellyttävä, mutta samalla melko "tarpeeton" novelli :D Ei juuri juonta, mutta loistelias käännekohta ja loppuratkaisu :D Huikeaa sanailua ja mielikuvailua.

"Minä puhuin itse niin paljon, että laitoin välillä sanoja Stygen hiljaiseen suuhun ja pidin niitä hänen mielipiteinään.". Mahtava! :D Hahaaa!

Enpä oikein osaa sanoa muuta :D Pidin, mutta samaan aikaan ihmettelin tämän tarkoitusta. Oliko kyseessä jotain omakohtaista vai mistä idea moiseen? En kuitenkaan valita!

Kiitos, kun sain lukea tämän!!! :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Sibeliuksen Kullervo 2015-04-06 17:45:41 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    April 06, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Että sellainen Kullervo... :) Taruhilla ja Tarralla on hyviä kommentteja oikeinkirjoitukseen liittyen, joten en puutu siihen muuta kuin totean, että joitain kielioppivirheitä tekstissä toki oli. Tarina itsessään upposi minuun, koska Styge muistuttaa kovasti erästä tuntemaani henkilöä... :) Häneltä voisin odottaa saavani juuri tuollaisen vastauksen, jos kertoisin hänelle Kullervosta. Tästä syystä tarina huvitti minua erityisesti. Kuitenkin, jos lukijalla ei ole henkilökohtaista kytköstä tarinaan sinänsä, voi olla, että tämä jää silloin hieman harmaaksi eikä aukea lukijalle riittävästi. Mukava ja letkeä tarina!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sibeliuksen Kullervo 2015-04-02 14:23:45 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    April 02, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"kulttuuri keskusteluille" -> yhdyssana
"TV7 kanavaa" -> väliviivalla
"Minä puhuin itse niin paljon, että laitoin välillä sanoja Stygen hiljaiseen suuhun ja pidin niitä hänen mielipiteinään." :)

Taruh:lla on paljon hyvää asiaa arvostelussaan. Ja minusta Stygen kuulemattomuus tai sitten aiheen muutto hänelle tutumpaan alueeseen on hyvä käänne. Päähenkilön reaktio tähän on myös hyvä. Mukava tekstinhäntä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Sibeliuksen Kullervo 2015-03-28 16:25:51 Taruh
Arvosana 
 
3.0
Taruh Arvostellut: Taruh    March 28, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moikka!

Sibeliuksen Kullervo on letkeä tekstinpätkä, jonka luki vaivattomasti. Tarina eteni jouhevasti ja sen tempo oli hyvä. Loppuratkaisun kohdalla Stygen reaktioita jäi selaamaan vielä uudemman kerran.

Muutama kohta pisti silmään.
"kulttuuri keskusteluille" kirjoitetaan yhteen.

Sanajärjestys joissakin kohdissa, esim. "Jäin tuijottamaan esitystä, kokemaan sen" on pikkuisen epäselvä. Muodossa "Koin esityksen, kun jäin tuijottamaan sitä" voisi olla ehkä toimivampi? Tai sitten esityksen katsomisen ja kokemisen voisi kirjoittaa erikseen eri lauseille, koska nämä asiat ovat kuitenkin niin erilaisia.
"Vaikkei siitä pitäisikään, niin hän voisi kertoa sen" voisi olla selkeämpi esim. muodossa "Hän voisi vaikka kertoa, ettei pidä siitä".

Tarinan idea oli ok, mutta tekstiä voisi hioa vielä sutjakammaksi. Nyt se on aavistuksen verran jäykänoloista, mutta muuten kiinnostavasti kirjoitettua.

Sellainen pikkujuttu vielä, että jäin ihmettelemään Stygeä. Kuunteliko Styge päähenkilöä missään vaiheessa? Luulisi, että kun toinen puhuu Sibeliuksesta, klassisesta musiikista ja Kalevalasta, että toisen hoksottimet kertoisivat jossain kohtaa puhujan tarkoittaneen "Kullervolla" jotain muuta kun oletettua. :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS