Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Kehrä Hot

Heh, tässä on tällainen NOVELLIN ALKU joka jäi joskus kesken... Mielipiteitä vaan tästä haluaisin kuulla, että onko ideoita miten saisin ideasta jälleen kiinni tai jotain? :D

Tämä pätkä on johdanto... Tarina kertoisi lapsesta nimeltä Kehrä.

- - -

Joka aamu aurinko nousee ja joka ilta se laskee. Vain aivan pohjoisessa, niin pohjoisessa ettei sen heimoista ole kukaan koskaan kuullut edes taruja, viivyttelee aurinko taivaanrannan yläpuolella läpi kesän. Ja kun talvi koittaa Pohjolassa, aurinko uinuu puolen vuotta. Näin on ollut aina ja on aina oleva. Mutta sinä vuonna, jona aurinkoa ei ole tervehtimässä ainutkaan Pohjolan asukas, jää aurinko iäksi taivaanrannan taa.

Sinä päivänä, jona aurinko viimeiseksi näyttäytyy taivaanrannan yllä ennen seuraavaa kevättä, uhrataan sille kuukauden ajan kerättyä satoa ja riistaa, jotka poltetaan kokoissa kylien keskuksissa. Kokot antavat auringolle voimaa jaksaa nousta leponsa jälkeen uudelleen valaisemaan luomakuntaa. Talventakoja nousee levoltaan ja asettuu pajaansa takomaan jäätä, joka peittää vedet ja lunta, joka kattaa maat. Talventakojan vaimo Viima laskee vahvoilla käsivarsillaan jääpanssarit vetten ylle ja peittelee maat lempeillä sormillaan lumipeiton alle. Talvi on Talventakojan ja Viiman valta-aikaa. Jos aurinko ei nouse, ei Talventakoja väisty ja koittaa ainainen talvi.

Sinä päivänä, jona auringon on määrä nousta, kokoontuu pohjoisen väki aikaisin korkeiden mäkien päälle. Suuren gongin kumahdukset kaikuvat Pohjolan kummuilla tuona aamun varhaisena hetkenä. Kun aurinko herää ja sen ensi säteet tavoittelevat ihmisiä, lausuu kylänvanhin sanat, joilla aurinko toivotetaan tervetulleeksi. Talventakoja ei siedä valoa tai lämpöä. Hän vetäytyy vaimoineen pitkään uneen. Suvetar tanssahtelee Pohjolaan ja vapauttaa vedet jäästä ja maat lumesta. Hän puhaltaa elämän talven ajan uinuneisiin kasveihin ja eläimiin. Kesä on Suvettaren valta-aikaa.

Jos aurinkoa ei herätetä, ei Suvetar puhalla elämää takaisin maailman. Silloin koittaa iäinen pimeys.


. . .

Ylläpidon palaute

 
Kehrä 2015-02-23 08:59:54 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 23, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Lil Sparrow!

Hyvää kuvailua ja mielenkiintoinen maailma, joka tuo mieleen Kalevalan!

Sanajärjestyksestä.
"Näin on ollut aina ja on aina oleva.".
"Näin on aina ollut ja on aina oleva.".

Turhasta asiaa.
"...uhrataan sille kuukauden ajan kerättyä satoa ja riistaa,...".
Onko väliä sillä, onko riista kerätty kuukauden, kahden kuukauden tai vaikka vuoden aikana?
Jos on, niin Sinun täytyy kertoa miksi kuukauden aikana kerätty vilja on erikoisempaa, kuin esimerkiksi edellisvuoden vilja tai kaksi kuukautta vanha vilja. Jos ei, niin pelkkä vilja riittää.

Todella kauniisti ja "fiilistelemällä" kuvailtu talven saapuminen! Hyvä! :D

Suuri haastehan tässä on se, että tämä on pelkkää kuvailua, mutta millä aiot tästä lähteä viemään tarinaa? Tarkoitan sitä, että minulle ei oikein auennut kuka voisi olla päähenkilö ja mikä olisi kantava juoni. Kenties jotain auringon herättämiseen liittyvää kamppailua, mutta onko pääosissa pohjoisen asukit vai jumalhahmot vai ketkä? Toivottavasti Sinulla on ajatus siihen, ja toivottavasti haluat sen kanssamme jakaa! :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kehrä 2015-02-23 08:52:12 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    February 23, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Novellin alku.

Tarinassa on selkeä salaperäisyyden henki, jota kannattaa lähteä seuraamaan, kun luot jatkoa kertomukseesi.
Minäkin jäin pohtimaan tuota kohtaa, jossa Jästipää mainitsee istiriitaisuuden. Ehkä niin on, ehkä ei, sillä tuossa lauseparissa piilee myös tarinalle ominaisen jatkon siemen.
Uskon sinun olevan juuri sillä tiellä, ja jatkavan kertomuksen sisäistä olemusta tuosta lähtökohdasta.

Itse lähtisin liikkeellejokseenkin näin: " Sinä keväänä ei kukaan noussut korkeille paikoille vastaanottamaan auringon ensimmäisiä säteitä, sillä talvi oli ollut poikkeuksellisen ankara ja lunta oli satanut niin paljon, ettei ulkosalla voinut liikkua katoamatta nietoksiin. Sinä keväänä Kehrä täyttäisi yksitoista, ja hän saisi äidiltään ensimmäisen shamanistisen amulettinsa, ja vannoisi ensimmäisen kuudesta taikavalastaan.....

Jollakin tavalla tuota alun lauseparin ristiriitaisuutta käyttäen pääset sisälle kertomukseesi, ja sen jälkeen se kyllä vie perille. Toivotan hyvää matkaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kehrä 2015-02-18 19:16:28 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    February 18, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tarinan alku kuvaa hienosti maailmaa ja miljöötä jossa eletään. Tässä on sen verran alkua, että herättää kyllä jo lukijan kiinnostuksen. Sinänsä hyvin kirjoitettua tekstiä, joskin jonkin verran kielellisiä virheitäkin oli. Heti alussa oli minusta pieni ristiriitaisuus, joka nousi minulle lukijana esille eli "Näin on ollut aina ja on aina oleva. Mutta sinä vuonna, jona aurinkoa ei ole tervehtimässä ainutkaan Pohjolan asukas, jää aurinko iäksi taivaanrannan taa." Ensin sanotaan että näin on aina oleva ja seuraavassa lauseessa tämä kumotaan. Ehkä nillitän nyt pienistä, mutta kun se nyt minua hieman ärsytti, niin päätin mainita... :)

Sitten kysyit ideoita miten saada ideasta kiinni. Tarkoituksesi on siis kirjoittaa Kehrä nimisestä lapsesta. Heti täytyy sanoa, että vaikka olen aika paljon lukenut fantasia kirjallisuuttakin, niin en voi väittää olevani genren asiantuntija. Mielestäni viimeinen lause kuitenkin osoittaa mihin suuntaa ehkä voisi tarinaa viedä. Eli aurinko pimenee ja sitten alkaa ankara pohdinta, miten se herätetään. Ehkä siihen tarvitaan joku loitsu, taika, esine tms. jonka hankkimisessa tai pimeyden torjunnassa Kehrällä on olennainen osuus. Ehkä hän on se ennustusten tai ikiaikaisten tarujen/runojen hahmo, joka tiedetään Suvetareksi tms. Ehkä nämä ideat ovat turhan kliseisiä, mutta sellaisia tuli nyt ensimmäisenä mieleen... Ehkä voisit lähteä viemään tarinaa sillä tavalla eteenpäin, että ensin suunnittelet päähenkilöt, mietit millainen hahmo on Kehrä, mistä hän on, millainen luonteeltaan jne. Samalla tavalla mallinnat maailmaa ja kaupunkeja tms. missä eletään. Ehkä sitä kautta syntyy oivallus, joka tuottaa juonenkäänteitä ja tarinalle punaisen langan...?

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS