Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Ilmapallo
QR-Code dieser Seite

Ilmapallo Hot

Se oli perin vivahteikas ja ärräpäitä lähetellyt prosessi: varsinkin alkusysäyksen liikkeelle lähtö vaati suunnattuja voimia. No, paksu muovi löystyi ja ilmapallo kasvoi kuin kasvoikin, kasvoi lisää, paisui ja saavutti läpikuultavat ihannemittansa. Puhaltajan kanttia kyllä koeteltiin, sen verran mainittakoon.

Sitten ilmapallo eli ja mukautui, oli osallisena perherutiinissa. Sen monimuotoisuus kukki, staattinen pintasähkö näet veti pinnalle kaikenmoisia kirjavuuksia sormenjäljet seuranaan.

Eräänä aikaisena aamuna pallo pääsi kuitenkin käsittämättömällä tavalla irti olohuoneen takaseinän alumiinikoukusta, tempautui ilmaan ja liihotteli suuresta läpivedon voimasta ulos viereisestä ikkunasta.

Kauneutta rappiossa ja uusiutuvuudessa: kieppuessaan mukautuvimmat tomutarrautujat säilyivät, muuntuivat ja vähäpätöisemmät väistyivät. Sitten eräs sen pinnan pölyhiukkasista tuli tietoiseksi itsestään ja siitäkös vasta pölläkkä lähti. Pintapöly lisääntyi kuin monistustaitoinen basilli.

Tuulen hennot kätöset kantoivat palloa kohti kuralätäkköä: ”pläts!”. Lätäkön pinnalla se sitten pomppi ja kylpi liassa hetken jos toisenkin. Tarkkailin sitä keittiön ikkunasta. Matala lätäkkö kuivi sen läiskynnän alta ja paljasti terävät sorakivet.

Pölyhiukkaset olivat jo niin mahtavia olioita että olisivat, koordinoidulla yhteisponnistuksella eli vieriviereen asettautumalla, voineet ponnahduttaa pallon helposti pois lätäköstä. Mutta niillä oli kiire, ymmärtäähän sen, ne olivat keskittyneitä yksilöllisiin eroihinsa, vaikka staattisen sähkön taustasäteily kuinka säteili.

Entä sitten? Pallo ei puhjennut, se oli näet vahvaa lateksia! Pallo oli tehty aikana, jolloin kestävyys oli arvo. Liki samanaikaisesti antoi tasaisen ailahtelevainen sää mojovan sadekuuron ja pyyhki pölyt pois. Roskakatoksen ruosteen kukittama peltikontu oli vain millimetrien päässä lätäkön reunasta.

Pallo siis pelastui ja pääsi takaisin kerrostalokolmion nurkkaan. Siellä se sitten keräisi uutta pintakerrostumaa kunnes se puhkaistaisiin, tarkoituksellisesti.

Ylläpidon palaute

 
Ilmapallo 2015-01-05 12:29:21 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    January 05, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Tuomo Falck!

Lupsakka ja kevyt tarina :)

Miksi alkusysäyksen liikkeelle lähto vaati suunnattuja voimia? Miksi ei vain alkusysäys vaatinut? Mikä itse asiassa on alkusysäyksen liikkeellelähtö?
Jos pulkan alkusysäys on se, kun joku tuuppaa sen liikkeelle, niin onko tuon sysäyksen liikkeellelähtö silloin se hetki, jolloin tuuppaus on alkamassa?

Vältä täytesanoja. Ei minun tarvitse nähdä, että pallo on vahvaa lateksia :) Minulle lukijana riittää, että kerrot sen olevan sellaista, eli pallo oli vahvaa lateksia.

Mietin, että miksi tarina on kirjoitettu? Peruskaava, nouseva jännitys, käännekohta, laskeva jännitys ja loppuratkaisu puuttuivat. Ei selvinnyt, mitä pölyhiukkasille kävi, miten pallo pääsi takaisin kolmioon, kenelle se oli tehty tai miksi? Kuka pallon puhkaisi ja miksi? Eli se, mitä yritän sanoa, on se että kerrot pallosta ja pienen raapaisun sen kohtalosta, mutta jännityksen kannalta elintärkeät jutut, kuten syy, konflikti ja loppuratkaisu puuttuvat.

Kirjoitat kuitenkin mukavan letkeästi ja kevyesti!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Ilmapallo 2014-12-28 19:03:34 TarraLeguaani
Arvosana 
 
4.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    December 28, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"liikkeelle lähtö" -> liikkeellelähtö

"Sen monimuotoisuus kukki, staattinen pintasähkö näet veti pinnalle kaikenmoisia kirjavuuksia sormenjäljet seuranaan." Hieno virke!

"Kauneutta rappiossa ja uusiutuvuudessa: kieppuessaan mukautuvimmat tomutarrautujat säilyivät, muuntuivat ja vähäpätöisemmät väistyivät." Tämä myös on oikein hieno!

"olioita että olisivat," -> tässä on pilkku eksynyt väärään paikkaan.

"aikana, jolloin kestävyys oli arvo." Hienosti koristeltu ajatus yksinkertaisilla sanoilla.

Loppu poksahtaa ja töksähtää. Se jää kesken. Muutoin kuvailusi ovat hienostuneita, mielikuvilla leikitteleviä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Ilmapallo 2014-12-26 10:34:56 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    December 26, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mukaansatempaava ja näppärä pieni teksti, jossa oli vahva positiivinen lataus (ilmapallon staattisen sähkön lisäksi), eräänlaista elämän riemua mausteena. Pidin tästä tekstiä, siitä tuli hyvä mieli ja herätti positiivisia tuntemuksia sekä muistoja lapsuuteen, kun itse sai vappuna ilmapalloja... :) Kiitoksia tästä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS