Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Rakentavan palautteen antaminen, miten ja kuinka
QR-Code dieser Seite

Rakentavan palautteen antaminen, miten ja kuinka HotOkei tunnustan, en ole antanut ensimmäistäkään palautetta, yksinkertaisesti siitä syystä että kun oma tekstini vilisee kieliopillisia virheitä, niin kuinka voisin silloin arvioida muiden tekstejä.

Voin siis ainoastaan tuoda esiin ajatuksen tasolla tapahtuvan arvostelun.

Arvostelu/palaute voi tuhota kirjoittajan tuotannollisen inspiraation, jopa niin ettei tämä kykene kirjoittamaan ensimmäistäkään lausetta tai se voi kannustaa eteenpäin.

Hampurilaismallinen palaute lienee ehkä suotavin, koska siinä yhdistyy kriittinen ja positiivinen palaute. Klassinen kriittinen palaute, että teksti on täysin paskaa, niin ei juuri paljoakaan kerro siitä mikä tekstissä mättää. Eli suotavaa on että kritiikin ja palautteen tulee olla perusteltua.

Kieliopilliset seikat on helppoa arvioida, koska ne on selviä virheitä. Vai onko sittenkään perusteltua, kun ajatellaan asiaa tarkemmin. Nimittäin saattaa olla että tekstin kirjoittajalla on hitonmoinen halu kirjoittaa, mutta hänellä on lukihäiriö, jolle kirjoittaja ei voi mitään.

Entä tekstin sisältö, tuskin kovin moni sanoo taiteilijalle että teoksesi on täysin roskaa, koska se on taiteilijan oma näkemys ja näin ollen makuasia.

Eli tämmöisiä ajatuksia minulla vaan.

Tärkeintä on kirjoittaa ja tuoda esiin omia ajatuksia, sekö omaa sanallista ja kirjallista sielunmaisemaa. Jos ei muuten niin omaksi iloksi.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Rakentavan palautteen antaminen, miten ja kuinka 2017-06-27 09:52:54 Poketopi
Arvosana 
 
5.0
Poketopi Arvostellut: Poketopi    June 27, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielestäni tärkeintä kirjoittamisessa on nimenomaan se, että se on mielekästä. Ensinnäkin kirjoittaja lähtökohtaisesti kirjoittaa aina ensin, joko itselleen tai sitten muusalleen. Olkoon se muusa sitten vaikka puoliso, oma äiti tai saunan tonttu. Niin aina kerro tekstisi jollekin!!! Kirjoitusvirheitä tekevät kaikki oli sitä lukihäiriötä tai ei. Itsekin joudun oikolukemaan tekstini aina moneen kertaan. Käännöskirjallisuuden ystävänä sorrun hyvin usein ajatuspilkkuihin tai jätän kaksoispisteen laittamatta. Tietokone avustaa hyvin paljon sanavirheissä, mutta yhdyssanat nuo kieliopin pirulaiset värittävät omia tuotoksiani virheellisyydellään. Joskus tulee kirjoitettua sanapari yhteen tai yhdyssana erikseen. Mutta ne ovat niitä teknisiä juttuja, ne opitaan oli sitä lukihäiriöitä tai ei, joillekin se on vaikeampaa toisille helpompaa.

Tekstin sielu, -kirjailijan sielu-, ratkaisee onko tuotos roskaa vai aarre, tässä tulee sitten luonnollisesti mielipide eroja. Sielukkuutta onkin sitten vaikeampi määritellä, se on yksinkertaisesti se juttu joka ratkaisee. Se on se asia, jääkö kirja kesken vai saako sen luettua loppuun, ja se oliko kirja/teksti hyvä vai huono.

Palaute, oli se sitten hyvää tai huonoa. Yleensä siitä oppii jotakin. Hyvin annetusta huonosta palautteesta oppii kaikista parhaiten. Huonosti annetusta hyvästä palautteesta vähiten, jos mitään.

Sitten palautteen antamisesta. Siitä oppii aivan jumalattomasti. Sitä kannattaa yrittää antaa!!! Se on aivan törkeän hyvää editointi harjoitusta. Se on sama asia, joka tulee kakkos- tai kolmoskierroksella omalle tekstille tehtyä.

Tästä voisi turista pitempäänkin, mutta sinnikkyys, kiinnostus kirjoittamiseen ja ehkä omanlaatuinen tyhmyys ja hulluus tarvitaan, kun avataan tekstejä ventovieraille, olkoonkin vieraat sitten tätä kautta ainakin suunnilleen samanhenkisiä ja kiinnostuneita kirjoittamisesta.

Alleviivaat kaiken tämän viimeiseen virkkeeseen. Älä lannistu!!!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Rakentavan palautteen antaminen, miten ja kuinka 2017-05-03 12:32:42 Saarikettu
Arvosana 
 
4.0
Saarikettu Arvostellut: Saarikettu    May 03, 2017
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS