Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka Kielletyn hedelmän katkera maku
QR-Code dieser Seite

Kielletyn hedelmän katkera maku Hot

Sinä päivänä aurinko paistoi erityisen voimakkaasti. Mukulakiviin juuttuneet kengän korot eivät saaneet kirosanoja tulvahtelemaan suustani.
En ollut tuntenut samanlaista tunnetta aikoihin. Vatsanpohjalla perhoset eivät lepattaneet kauniisti, vaan vetelivät hurjia spiraaleja. Hiki virtasi ohimoitani pitkin ja tunsin pakahtuvani.

Kuljimme hiljaa ystäväni kanssa läheiseen panimoravintolaan, jossa minun oli määrä tavata hänet.
Paras ystäväni saattaisi minut sinne ja tarkistaisi, etten yrittäisi viime hetken pakoa, mikäli nyt kengilläni Helsingin mukulakivillä juoksemaan pystyisin. Totta kai taka-ajatuksena oli myös tarkastaa herra, joka sai minunkin kauan sitten jäätyneen,taikka ehkä ennemmin ruostuneen,sydämeni sykkimään. Hyväksyntä ystävältähän on kuin papin Aamen.

Palatkaamme ajassa muutama kuukausi taakse päin.
Olin aloittanut innokkaana uudessa työpaikassa. Vaikka kyseessä oli pieni ja hyvin epäseksikäs IT-toimisto, tunsin suunnatonta innostusta ja käänteentekevää iskua tulevaisuuteeeni.
Innostukseni syy ei kuitenkaan ehkä ollut koodaus tai tietokoneet. Ei uusi säädettävä sähköpöytä tai liukuvat työajat. Ei parempi palkka eikä firman pippalot.
Olin saanut tartunnan. Tartuvimman ja sydämellisimmän hymyn firman talousjohtajalta Mikaelilta.

Kuukaudet kuluivat ja työpäivät venyivät uusasiakashankinnan onnistuttua vähän liiankin hyvin.
Kevään päivät vaihtuivat illoiksi ja olin joka kerta myöhässä milloin mistäkin, kavereideni tapaamisista, kotisalini ryhmäliikunnoista ja hammaslääkäristä. Minulla oli kuitenkin hyvä syy: töissä venyi. Kuten aina.
Työpäivät eivät väsyttäneet minua, vaan ystäväni ihmettelivät silmieni pilkettä ja iloista olemustani.

Kuukausia kului töissä minun ja Mikaelin härnätessä toisiamme, vaihdellessa merkitseviä katseita, syvältä sielusta tulevia hymyjä ja huomaamattomia kosketuksia. Joka aamu odotin Mikaelin tulevan töihin ja väläyttävän sen hymyn, joka sai jalkani veteläksi ja sydämeni pamppailemaan kovempaa.
Ja ei, minä en kuulu näihin siirappiromanttisten sarjojen naisiin, jotka etsivät rakkautta epätoivoisesti ja näkevät sitä kaikkialla. Niihin, jotka katsovat iltaisin Matthew McConaughey:n tähdittämiä hunajaisen romanttisia komedioita nenäliinapaketin kanssa. Niihin joiden elämän tarkoitus on löytää mies, punainen tupa ja perunamaa.
Minä kuuluin niihin, jotka julistivat kovaan ääneen juhlavasti, kuin valmistellen joukkojaan sotaan, että sinkkuus on ihmisen parasta aikaa ja nykynainen pärjää ilman miestä.
Mikaelin näkeminen mursi minusta kuitenkin tämän kaiken ja teki sielustani hattaraa.

Pitkään elin kuplassa, jossa harmiton leikkimisemme ja hymyjen täyteiset päivät eivät loppuisi koskaan.
Eihän pienestä ihastuksesta voisi olla muuta kuin iloa!
Kaikki muuttui kuitenkin lähtiessämme työmatkalle Budapestiin.

Päivät Budapestissä kuluivat seminaareissa, kokouksissa ja paikasta toiseen juostessa. Illat olimme väsyneitä, mutta onnellisia. Taputimme toisiamme olalle ja nautimme lasit kuohuvaa paikallisissa kuppiloissa. Shampanjakin oli niin paljon halvempaa, että firman kortin vinguttaminen ei tuntunut enää missään. Varsinkaan parin hyvän diilin jälkeen. Samppanja maistui katkeralta ja tarttui kitalakeen, mutta julisti meille voittajien sanomaa.

Viimeisenä iltana istuimme myöhään hotellimme parvekkeella. Yön tuntejen vaihtuessa aamuksi, kollegamme lähtivät nukkumaan yksi kerrallaan. Seitsemältä aamulla aamuauringon ruvetessa pikkuhiljaa sarastamaan ja koskettamaan ihoa lämpimillä säteillään, olimme Mikaelin kanssa kahden.
"Meidän täytyy puhua", hän sanoi. Tunsin kutistuvani pieneksi ja sykkeeni iskevän minulta pian tajun kankaalle.

Mikael oli rakastunut minuun. Minäkin olin syvästi ihastunut häneen. Töissä tätä oli piiloteltava esimies-alais-suhteemme takia. Vain me tiesimme asiasta. Mutta emme voineet puhua siitä. Emmekä tehdä asialle mitään. Mikael oli menossa naimisiin.

Seuraavat kuukaudet kuluivat hairahdus toisensa jälkeen. Joka kerta vannoimme, että tämä on ohi nyt eikä saa toistua.
Minunkin korkea moraalini ja arvoni olivat murentuneet maan tomuksi enkä pystynyt vastustamaan kiellettyä hedelmää loppuun asti. Iltaisin mietin ensin Mikaelia, jonka jälkeen latelin heti perään itsesyytökset siitä, kuinka väärin olin tehnyt. Tälle oli tehtävä loppu. Aioin sanoa Mikaelille, että se on nyt joko minä tai hän.


Pian olimmekin ystäväni kanssa panimoravintolassa. Nautimme kylmästä pienpanimo-oluesta letkeän musiikin soidessa taustalla. Oloni oli kuitenkin kaikkea muuta kuin letkeä. Ystäväni oli painostanut laittamaan elämäni harvinaislaatuiselle rakkaudelle viestin, johon tämä oli vastannut nopeasti ja ilmoitti saapuvansa paikalle puolen tunnin päästä. Se puolituntinen tuntui ikuisuudelta enkä pystynnyt keskittymään ystäväni juttuihin hänen uuden työpaikkansa organisaatiomuutoksesta. Pian selkäni takaa kuului tuttu ääni ja siinä hän oli.

Ystäväni lähti pian pois saadessaan elokuvista tutun feikkipuhelun ja iski silmää poistuessaan tehden suullaan "wau" -sanan. Olimme taas kahden ja Mikael katsoi syvälle minuun ruskeilla silmillään.
"Onko jokin hätänä?", hän kysyi ja näytti aivan liian hyvältä. En saanut sanoja suustani.
Kyyneleet valuivat poskiani pitkin ja tuntui kuin meidän ja viereisen pöydän ilakoinnin keskelle olisi vedetty tiukka raja. Toisella puolella paistoi Espanjan aurinko ja meidän yllemme oli pysähtyneet harmaat pilvet, joista tuli vettä yhtenään.

Seuraavana päivänä en tullut enää töihin. Ilmoitin irtisanoutuvani ja pidin kuukauden irtisanomisajallani pitämättömät lomat. Minulle oli tarjottu paikkaa tuttavani työpaikasta ja otin sen vastahakoisesti vastaan.
Lomapäiväni kuluivat sen saman harmaan pilven alla. En ollut vuosiin pitänyt kunnon lomaa ja olin julistanut kaikille pitäväni nyt täysillä ja nauttivani joka hetkestä.
Päivisin esitin vahvaa ja nautin ystävieni seurasta, kaupunkilomista, päivistä rannoilla ja illoista terasseilla. Mutta kun palasin kotiin, asuntoni tyhjyys ei ollutkaan enää vapautta. Se oli yksinäisyyttä,
kylmyyttä ja epätoivoa.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kielletyn hedelmän katkera maku 2016-07-13 08:25:04 NinnuHolm
Arvosana 
 
3.0
NinnuHolm Arvostellut: NinnuHolm    July 13, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tarinasi kieli oli minunkin mielestäni sujuvaa, mutta itse tarina jää vähän tyngäksi, sillä aihetta olisi ollut varmasti pidempäänkin novelliin. Mielestäni tarinasta tekee mielenkiintoisen juuri sen näkökulman yksipuolisuus, eli miehen mielialoja en juttuun kaipaa. Lisäselvitystä tuohon erotilanteeseen jäin kuitenkin kaipaamaan. Eräs kirjallisuuden ohjaajani antoi joskus neuvon, että hyvästä/valmiista novellista "ei jää nälkä". Tästä nyt vähän jäi. Minuakin jäi ihmetyttämään viittaus Espaniaan, oliko Barcelona esim vaihtunut Budapestiin tarinaluonnoksessa, vai kuvaako Espanian aurinko vain symbolisesti nyt jotain todella lämmintä ja hyvää oloa? Mielenkiintoinen tarina kaikenkaikkiaan :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Kielletyn hedelmän katkera maku 2016-07-10 18:20:31 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    July 10, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tekstistäsi, vaikkakin teema kielletystä hedelmästä on usein käytetty. Sinä osasit mielestäni kuitenkin käsitellä aihetta hyvin. Tarina ei lopu päähenkilön kannalta onnellisesti, mutta se ei sinänsä ole huono asia lainkaan.

Teksti on minusta liian lyhyt, koska siinä jätettiin minun mielestäni monta avainasiaa turhan vähälle selittelylle. Esim. päähenkilö oli ihastunut Mikaeliin, mutta mikä sai hänet lopulta kuitenkin viettämään yhteistä kivaa Mikaelin kanssa. Mikaelin motiivia syrjähyppyyn ei mielestäni selitetty kunnolla. Miehen näkökulmaa olisi voinut avata vielä enemmän lisää. Myös Budapestissa vietettyä viimeistä iltaa olisi voinut kuvata enemmän, koska se oli selkeästi yksi tarinan kohokohdista. Nyt se ohitettiin vain kertomalla, että Mikael oli rakastunut. Kaipasin tarkempaa kuvausta siitä, miten asiat etenivät siihen, että päähenkilö ja Mikael antautuivat suhteeseen ja hairahtelivat kuukausien ajan. Ehkä ensimmäisen hairahduksenkin olisi voinut kuvata (ehkä ei kuitenkaan itse aktia... :) ). Lopussa olisin kaivannut myös Mikaelin näkökulmaa siihen, kun päähenkilö pistää suhteen poikki ja irtisanoutuu töistään.

Kieliopillisesti tässä ei isompia ongelmia ollut. Muutama pieni kirjoitus- ja pilkkuvirhe. Ensimmäisessä kappaleessa kirjoitat seuraavasti: "Mukulakiviin juuttuneet kengän korot eivät saaneet kirosanoja tulvahtelemaan suustani. En ollut tuntenut samanlaista tunnetta aikoihin. ". Jälkimmäisestä lauseesta saa nyt sen käsityksen, että siinä mainittu tuntemus liittyy mukulakiviin juuttuneeseen kengän korkoon, vaikka oletan sinun tarkoittavan päähenkilön ihastumista Mikaeliin?

Kolmannen kappaleen alussa kirjoitat "Palatkaamme ajassa muutama kuukausi taakse päin." Tämä ei minusta toimi tyylillisesti. Tarinassa on kaikkitietävä kertoja, mutta yleensä kertoja ei puhuttele lukijaa suoraan. Sellaista voi toki käyttää tehokeinona ja varsin usein esim. huumoriteksteissä tätä viljellään, mutta tässä tarinassa kertoja ei missään muualla puhuttele lukijaa suoraan, joten muuttaisin tämä toisenlaiseen muotoon. Esim. "Muutama kuukausi aiemmin olin aloittanut innokkaana uudessa työpaikassa".

Toiseksi viimeisen kappaleen viimeisessä lauseessa viitataan Espanjan aurinkoon, mutta muualla tekstissä ei Espanjasta puhuta mitään? Minulta meni hieman ohi, mitä tuo Espanjaan viittaus tarkoitti tässä yhteydessä?

Tarinan kuljettaminen toimi sinänsä hyvin ja aihe on ehkäpä aina ajankohtainen... :) Hyvää työtä kaiken kaikkiaan! Kiitoksia!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS