Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Sadut Vihainen Satu vaan.
QR-Code dieser Seite

Vihainen Satu vaan. Hot


Köyhässä työläisperheessä oli taas kerran ankea ilta,
raataessaan pimeässä ja pölyisessä hiilikaivoksessa, oli per-
heen isä loukannut jalkansa. Suuri kivenjärkäle oli irronnut
hauraasta kalliosta, ja murskannut häneltä kolme varvasta, se tiesi monen viikon poissaoloa töistä, ja entistäkin ankeampia aikoja perheelle. Nyt heidän täytyi tulla toimeen vain hänen vaimonsa pienen pienillä tuloilla, joita vaimo sai toimiessaan kaupungintalon siivoajana.
Siellä hänellä viipyisi myöhään tänäkin iltana, eikä perheen pöydässä ollut paljoa syömistä, pienet kupilliset mautonta puuroa, ja leivänpalat sai isä laitettua lapsilleen. Siispä lapset Pekka ja Maija, saivat jälleen mennä yöpuulle nälkäisinä, pieni sivukamari jossa he nukkuivat oli pimeä ja vetoinen.Toisistaan lämpöä etsien he kapusivat ahtaaseen yhteiseen sänkyynsä, itkua tuhertaen. Isä sytytti sinne kynttilän luomaan hiukan valoa, ja lupasi tulla pian takaisin otettuaan lääkkeensä.
Satukin havahtui, pitkän päivän oli kirjanen taas lojunut unohdettuna kylmässä kamarissa. Satu oli raivoissaan, edellisiltana oli luettu juuri häntä edeltävä ruipelosta prinsessasta kertova tekele. Ja varmaan tänäänkin nuo känsäiset sormet vain ohimennen selaisivat paria hänen sivuaan, mies lukisi pikaisesti hänen nimensä, ja siirtyisi kirjan alkupäähän. Siitä oli jo yli viikko kun häntä viimeksi oltiin luettu, ja silloinkin nuo kiittämättömät kakarat olivat nukahtaneet ennen puoltaväliä.
Satu oli saanut tarpeekseen, kaikki turhautumisensa, pettymyksensä, ja raivonsa kooten se alkoi kerätä kaikilta sivuiltaan muutamia kirjaimia yhteen. Satu järjesteli nuo kirjaimet etusivulleen, ihan alkuun, ja muodosti niistä yhden nelikirjaimisen sanan joka toistui kuusitoista kertaa. Sitten Satu odotti miehen paluuta.
Isä palasi lastensa huoneeseen, hän oli ottanut vahvat kipulääkkeensä reilun paloviinaryypyn kera, hiukan tuo sekoitus laittoi pään sekaisin, mutta jalan kipu hävisi.
Hän otti itse tekemältään karkealta yöpöydältä kirjan, ja alkoi selaamaan sitä. Sivut kääntyivät rauhallisesti hänen miettiessään minkä tarinan tänään lukisi, kunnes esiin tuli Sadun alku, ja hän laski etusormensa ensimmäiselle riville.
Kuin hurmiossa Satu pakotti järjestämänsä sanat imeytymään miehen ihon sisään, hänen vihansa kyllästämä painomuste syöksyi miehen verenkiertoon kuin myrkky.
Kirja putosi isän kädestä, sanaakaan sanomatta hän nousi ja poistui huoneesta. Ihmetellen lapset katsoivat isän perässä sulkeutunutta ovea, lepattava kynttilänvalo loi häilyviä varjoja seinille, ja he kaivautuivat syvemmälle peittonsa alle.
Hetken kuluttua lähestyivät raskaat askeleet tuvan puolelta kamarin ovea, ovi aukeni vinkaisten vaimeasti. Samassa läpiveto sammutti kynttilän, mutta lasten verkkokalvoille oli ehtinyt piirtyä kuva isästä, seisomassa oviaukossa jotain kädessään. Jotain kiiltelevää, metallista.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.0  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Vihainen Satu vaan. 2020-04-22 13:59:01 L.R
Arvosana 
 
3.5
L.R Arvostellut: L.R    April 22, 2020
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tiedän ettet välttämättä tule tätä arvostelua koskaan näkemään, mutta kirjoitampa tämän silti.

Ensiksi huomautan pari asiaa näistä jo saamistasi arvosteluista:

Mielestäni tarinasi ei ansaitsa yhtä tähteä siksi ettei arvostelija satu tarinan genrestä pitämään, eikä anna mitään muita perusteluita tälle arvostelulleen. En edes välttämättä kutsuisi tätä tarinaa Grimdarkiksi.

Ja tuo KimiK:n arvostelu perustuu täysin siihen miten virkkeet on rakennettu.
En saanut arvostelusta minkäänlaista kuvaa siihen, että miksi tarinasi sai 1.5 tähteä.
Minä en virkkeen rakenteeseen tässä arvostelussa kiinnitä huomiota sillä se ei minusta juurikaan liity siihen miten hyvä itse tarina on.

Ja sitten minun omaan, lyhyeen arvosteluuni sillä en lyhyemmille teksteille mitään hienoa osaa kyhätä.

Mielestäni proosasi on tässä tarinassa hyvää ja tarina kulkee hyvään tahtiin.
Tarinan idea on mielenkiintoinen ja loppuratkaisu on mielestäni toimiva.
Pidin siitä, että jätit tarinan lopun hieman avoimeksi, siten ettet suoraan kertonut minkä sanan tuo satu kokosi etusivulleen tai mikä isällä oli kädessään ja miksi. Nämä asiat on sinänsä helppo arvata/päätellä, mutta pidän siitä ettet antanut suoria vastauksia, sillä se olisi todennäköisesti heikentänyt tätä tarinaa.

Hyvää tekstiä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Vihainen Satu vaan. 2018-12-10 01:43:44 Dhanne
Arvosana 
 
1.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    December 10, 2018
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

En pidä Grimdark-tarinoista.

GRIMDARK – Terrible Writing Advice
https://www.youtube.com/watch?v=G5SSD8hVQrg&t=2s

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review
Vihainen Satu vaan. 2018-04-13 06:45:17 KimiK
Arvosana 
 
1.5
KimiK Arvostellut: KimiK    April 13, 2018
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hiukan omituisesti olet virkkeet rakentanut. Useasti selvän pisteen paikalla on pilkku? Tässä muutama irrallinen kohta miten itse pistettäisin:
Köyhässä työläisperheessä oli taas kerran ankea ilta.

Suuri kivenjärkäle oli irronnut
hauraasta kalliosta, ja murskannut häneltä kolme varvasta.

Siispä lapset Pekka ja Maija, saivat jälleen mennä yöpuulle nälkäisinä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS