Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Jännitys & toiminta Sota mielissämme
QR-Code dieser Seite

Sota mielissämme Hot

Myrsky riehuu kaupungin yllä, synnyttäen tornadonpoikasia, mustat pilvet valuvat kaupungin ylle. Betoniviidakon suojissa, juoksen karkuun miehiä univormuissa, leijonia isoine kitoineen. Luon liaaneihin katseen, niitä roikkuu tuhoutuneiden talorämien jäännöksissä. Sähköjohtoja. Hyppään, tartun kiinni sellaiseen. Miesten huudot ovat kaukaisia, kuuluvat kaikuvina seinien osasista. Ihmiset ovat poissa, kukaan ei näe taisteluani. Liaani heittää minut poikki rakennuksen. Heilahdan maahan tömähdyksen saattamana. Lähden juoksemaan roskatäytteisellä maanpinnalla kipu rinnassani. He saavuttavat minut kohta. Menen läpi pihojen, kuolleiden ruumiiden, läpi murskautuneen tulevaisuuteeni. Vauhtini ei hidastu, se nopeutuu, saan voimaa ukkosen hakkaamisesta ympärilläni, korvissani musiikkina se tuhoaa tajuntaani. Ajatukset ovat turhia, olen paperinohutta salamoinnille, se repii minusta osia irti, työntää minua eteenpäin. Haukon suuria, rohisevia keuhkollisia ilmaa. Reaktioaikani on nopea, kierrän veriset uhrit, isot lohkeamat rakennuksia. Edessäni on pelastus, kaupungin rajat tulevat kohta vastaan. Kuin jalkani eivät alkuun päästyään osaisivatkaan lopettaa. Käteni suhisevat nahka-asuani vasten, sydämeni rutistaa verta minuun, päähäni. En voi pyörtyä. Heidän aseensa osoittavat selkääni, enkä edes välitä. Heidän eläimelliset karjuntansa vievät tilannetta syvemmälle viidakkoon. Ryntään läpi ohuiden sivukatujen, läpi kostean maan. Sade on jo kiertänyt sormensa kaupungin kuolleen tilan ylle. Ponnistan, hyppään tulisena roihuavan ruumiskasan yli. Tuli lipoo huuliaan, maistaa minut melkein, mutta olen tarpeeksi nopea. Käännyn sivuttain, kierähdän maahan. Jättimäinen betonipala viiltää selkääni. Pala aukaisee paitani, ihoni, selkäni. Irronneita raajoja, kauhua, kuolemaa, kaikki se sota tässä maailmassa tunkeutuu haavan. Käteni lentää suulleni, puren sormeani, tärisen, tukahdutettu kivunhuuto livahtaa ulos outona, rähisevänä kurkkuäänenä. Tuska ehtii vaikuttaa minuun ohimenevän hetken, pian se jo vaihtuu pelonsekaiseen adrenaliiniin. Kokoan itseni, kaikki ne palaset liimautuvat takaisin minuun, jalkani tottelevat ilman lupaa. Liikun ajatusta nopeammin, ilman ajattelua pärjään pari korttelia. Myrskytaivas kiertyy itsensä ympärille, pyörittää pilvistä mustaa hattaraa. Keskitän ajatukseni askeliin, jos kaadun jään kiinni. Ne ovat perässäni, lähempänä joka hetki. Riittävätkö voimani?
Takanani, aseet kädessä, rintaani polttelee. Pommitus on alkanut, sattuu korviin, sattuu sieluun, kaupunki tuhotaan kokonaan. Tuli, ja savu ottavat kaupungin merekseen, ja saastuvat sen myrkyillään. Kaikki tuhoutuu, kaikki, elämä, talot. Minä olen silti elossa.
Katseeni on kiinni kaupungin rajoissa. En vilkaisekaan heitä, jahtaajiani. Pommitus, jokaista aistiani uuvuttaa. Kuulen vain sen äänet. Pommitus, räjähdykset taputtavat minulle sarkastisesti. Juoksen eteenpäin, kohti pelastusta, kohti varmaa kuolemaa. On parempi kuolla yksin, metsässä, selvinneenä, kuin antautua petoeläinten raivokkaaseen raateluun. Se näkyy jo, lähestyy taukoamatta. En pysähdy, vaikka hiki liimaa hiukset poskilleni, ja hapenpuute tökkii veitsellään kylkeäni. Se on siinä, ihan kohta, vapaus. Jos mahdollista, jalkani lisäävät tahtiaan. Käsieni liike nopeutuu, hengitykseni tuntuu vatsassa asti. Sakea tuhka, savun lemu, tunkeutuu hajuaistiini. Roska, rikkinäisten rakennukset paikat joita jotkut joskus kutsuivat kodikseen. Viimeiset askeleet. Viimeinen hengenveto. Sitten tajuan sen… AITA.
Käsieni sormet, laihat ja luisevat, koskettavat aitaa. Sormeni kietoutuvat sen metalliaukkoihin, katson metsää sen takana. Metsä on varjoista laikukas, varjot ovat heittäytyneet puiden päälle, kaiken päälle. En pääse pakoon. Ne tulevat, kuulen niiden askeleiden lyönnit maassa, minä tunnen ne. Pedot lähestyvät pienen pientä eläintä, se tietää ettei se pääse karkuun. Korvat painuvat kasaan, ryhti painuu kasaan, se menettää joka hetki voimaansa. Nyyhkytys heiluttaa koko kehoani, itku on niin voimakasta että en pysty keskittymään mihinkään muuhun. Pelko juovuttaa minua, saa minut näkemään ainoastaan kuolemaa. Hitaasti vartaloni antaa periksi, menen kyykyyn yhä nojaten aitaan. Suuni avautuu hengittämään, mutta en pysty vastaanottamaan happea. Pommi putoaa kirkuen taivaalta, saaden aikaan paineaallon. Minua paineaalto vain silittää olkapäälle. Ääni on kova, tunkeutuu aivoihini terävän kipeänä. Pääni vaistonomaisesti pyörähtää katsomaan tuhoa. Kyynelpeitto saa kaiken kauniimmaksi. Liekit ahmivat jäljellejäänyttä. Minä näen kaiken kuin liekit olisivat hiuksia. Punaoransseja hiuksia. Lapsen ohuita hiuksia. Kuulen naurua. Joko minä nauran tai se on mielikuvitusta, en tiedä. Lapsi keinuu. Keinuu puuhun kiinnitetyssä keinussa, roikottaen päätään maata kohti. Minä tai hän, jompikumpi nauraa. En erota heiluuko rintakehäni tuskasta, vai naurusta.
Ne lähestyvät. Ovat pian luonani. Hiki on jo kuivunut, uusi kerros sitä kastelee kasvoni, minut. Pelko ottaa ruoskansa esiin. Savu on kaikkialla, sen pystyy jopa maistamaan. Nyyhkytykseni voimistuu joka iskulla. Pelolla on tiukka ote ruoskaansa. Se pilkkaa minua.
”Ne lähestyvät!” Se nauraa mielipuolisesti. Pääni lukkiutuu polvien väliseen otteeseen. Metsästäjät lähestyvät, aseineen, ne haluavat minut kuolleena. Tuskantulvahdukset, sydämeni riistävä pelko, verenmaku suussa. Ne ovat luonani. Kiljuntani on sellaista, jota kuulee harvoin. Jotkut eivät edes kuule sitä missään vaiheessa elämäänsä. Jotkut kuulevat sen kuollessaan. Jotkut kuulevat sitä koko ajan. Jotkut tuntevat sen koko ajan, jokaisessa lihaksessaan, jokaisessa liikahduksessaan. Kiljun kaiken ulos itsestäni, kiljuntani tuntuu oksentamiselta. Kurkkuuni nousee happoa. Käteni, pääni, vatsani, kaikki liikkuu holtittomasti. Näkökyvylle ei ole sijaa tällä hetkellä, poskeni ovat märät kyynelhiestä. Metsästäjät aseineen, joku tarttuu käsivarteeni. Joku vetää minut maasta, kuin olisin puu vailla juuria. Juurettomana minut on helppo nostaa. Käsi hiertyy kiinni ihooni, kynnet uppoavat lihaan. Rimpuilen irti, turhaan. En uskalla avata silmiäni. En uskalla lopettaa yrittämistä. En osaa lopettaa voihkimista. Nahkaiset vaatteeni ovat riekaleina. Joku koskettaa minua. Selkäni vääntyy kiemuraan, haavassa sykkii sydämeni, kipu. Itkeminen on ikuista, nyyhkytykseni riistävät happea. Kiljunta jatkuu pääni sisällä vaikka suuni on lopettanut. Kädet nappaavat minua selästä, ja polvitaipeista kiinni. Sydämeni syke tuntuu ranteissa, korvieni takana, rinnassani. Roikotan päätäni, maailma kääntyy ylösalaisin. Pelko paiskaa minut seinää vasten, ottaa ruiskun, iho ei vastustele, piikki lipuu sisään vaivattomasti. Kuljemme läpi kaupungin, lasten hentoja ruumiita, nauran tai itken. ”Pupu! Ei pupuja saa kantaa korvista, se sattuu!” Kuulen jonkun sanovan, ja tajuan että oma suuni muodostaa sanoja. Nauru liikuttaa rintaani, mutta ääntä ei kuulu.

Ylläpidon palaute

 
Sota mielissämme 2015-03-09 10:27:37 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 09, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Petraa010!

Todella hyvin kirjoitettu pätkä! Hyvä miljöö ja sopivasti sekava kuvailu! Osaat kirjoittaa hyvin!

Urputan aina aloituksista.
"Myrsky riehuu kaupungin yllä, synnyttäen tornadonpoikasia, mustat pilvet valuvat kaupungin ylle.".
Pari juttua. Ensinnä pilkut. "synnyttäen" on lauseenvastike, johon ei kuulu pilkkua. Vaihtoehto sille olisi "ja synnyttää", joka myöskään ei vaadi pilkkua, sillä tällöin lauseilla on yhteinen jäsen, eli myrsky. Toiseksi, tuo viimeinen lause kuuluisi minusta olla aivan omansa.
Eli: "Myrsky riehuu kaupungin yllä synnyttäen tornadonpoikasia. Mustat pilvet valuvat kaupungin ylle.".
Tuossa on myös hieman toistoa, eli tuo kaupungin yllä. Viimeinen lause voisi päättyä "...varjostaen kaupunkia.".

Ilmaisusta pikkuisen. Mieti aina tarkkaan mitä sanaa käytät. Älä tyydy ensimmäiseen.
"Vauhtini ei hidastu, se nopeutuu,...".
Ajatukseni: "Vauhtini ei hidastu, se kiihtyy,...".
Eli erityisesti jos kirjoitat vastakohdista, niin mieti tarkkaan mikä on esimerkiksi kylmän vastakohta...se ei ole lämmin vaan kuuma :D Tuo nopeutuu on vähän kuin vihreänketjun lanseeraama sana "halpuutimme", joka mielestäni pitäisi olla alensimme, joka myös viittaa alan yleiseen ale - sanaan.

Vältä Caps Lockia kerronnassa...ja kolmoispisteitä myös. Ne antavat jotenkin "puhekielisen" kuvan.

Minusta ruumiinosat ovat kokonaisuus, osa henkilöä.
"Pääni vaistonomaisesti pyörähtää katsomaan tuhoa.".
Ajatukseni.
"Käännän pääni vaistonomaisesti tuhon suuntaan.".
Tai
"Katson vaistomaisesti tuhoa."
Tai
"Pyörähdän vaistomaisesti tuhon suuntaan.".

Minua jäi hieman vaivaamaan taustat ja tulevaisuus. Vaikka kyseessä olikin hyvin rakennettu kuvaus yhdestä tilanteesta, niin jäin miettimään monia juttuja. Kuka "minä" on? Minä "minä" on tullut? MIkä on tämä mystinen kaupunki, jota pommitetaan paskaksi? Mitstä nämä sotilaat ovat ja minne ne "minut" vie? Miten tarina loppuu? Kuolenko "minä"?

Eli kuvailu on hyvää ja miljööstä tulee selkeä kuva. Siltikin taustat ja loppuratkaisu jäävät ilmaan roikkumaan. En tiedä kuuluuko noita asioita edes tietää, sillä kuvailu on kenties Sinun ajatuksissa tarkoituskin jättää arvoitukseksi, mutta minua se häiritsee :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Sota mielissämme 2015-03-08 18:03:35 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    March 08, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"Juurettomana minut on helppo nostaa." Loistavaa!

Tosiaan tuli aika hengästynyt olo itsellekin naputtavasta tekstistä. Sellaisen olotilan luomiseen tekstisi ja virkkeiden yhteen niputtaminen toimii. Pisteet katkottaisivat tekstiä liikaa ja poistaisivat kiireen tunnun. Olet siis hoksannut tämän tehokeinon tekstissäsi hienosti. Pidin tavastasi kuvailla asioita, luovaa. Vaikka tapahtumat kestävät tarinassa vain pienen hetken, saat siitä ihmeen paljon tekstiä aikaan. Silti tausta ja syyt jäävät pahasti hämärään, jotain lisää olisin vielä kaivannut.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sota mielissämme 2015-03-05 07:18:52 Kulmala
Arvosana 
 
2.0
Arvostellut: Kulmala    March 05, 2015

Kertomus vaikuttaa muistiin kirjoitetulta unelta. Tekstissä on aika paljon kuluneita ilmaisuja (kliseitä) ja kielioppivirheitä, siksi vuoksi dramaattinen tunnelma ei välity lukijalle asti. Hyvä idea kuitenkin käyttää unta hyödyksi kirjoittamisessa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sota mielissämme 2015-03-04 14:55:30 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 04, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiinnostava teksti kaiken kaikkiaan. Hyvää kuvailua ja symboliikkaa. Tarinan kerronta on sujuvaa, lukijakin hengästyy, kun päähenkilöllä on niin vauhti päällä. Teksissä on jonkin verran oikeinkirjoitus- ja kielioppihaasteita, joten kannattaa oikolukea pariin kertaan vielä läpi. Juonellisesti tämä minusta kaipaa jotain. Nyt tässä oli tarina päähenkilöstä, joka juoksi karkuun ja jäi sitten kiinni. Kuka hän oli ja miksi hän pakeni? Ketkä häntä jahtasi? Kuka pommitti ja ketä? Tarina on nyt vain otos jonkun sodan jalkoihin jääneen henkilön tuokiosta, joka ei pääty ilmeisesti hyvin. Vaikka tarinoita ei tarvitse aina kirjoittaa lukijalle täysin auki, on hyvä jättääkin jotain pähkäiltävää, niin tässä jää nyt mielestäni liiaksi kysymyksiä auki. Mutta hyvin kirjoitettu teksti. Aioin kommentoida kappalejakoa, mutta olet joutunut sivuston uhriksi, kuten me kaikki eli sivustolle kopioitaessa ei tekstin kaikki asetukset kopioidu mukana.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Sota mielissämme 2015-03-04 13:46:11 Petraa010
Arvosana 
 
N/A
Petraa010 Arvostellut: Petraa010    March 04, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Anteeksi, kun lähetin tämän tänne sivustolle, en tiedä mitä tapahtui, mutta kaikki kappalejaot poistuivat!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS