Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Kolmiapila; Prologi 2015-12-22 09:41:48 liskomies
Arvosana 
 
3.0
liskomies Arvostellut: liskomies    December 22, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pakkohan tätä on kommentoida, jos ei muuten, niin päähenkilön veljen ammatin takia... ;)

Aika lyhyt pätkä, tästä on vaikea vielä vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Sinänsä pidän siitä, että Niklaksella on harvinainen ammatti, tuollaiset ei-niin-jokapäiväiset ammatit luovat aina voimakasta mielikuvaa henkilöstä. Taistelulentäjäthän ovat ammattikunta, josta lähes jokaisella on jonkinlainen (todellisuudessa useimmiten täysin virheellinen, kiitos muutaman varsin epärealistisen Hollywood-leffan...) mielikuva. Yhteen asiaan on kuitenkin pakko kiinnittää huomiota: Lentäjät ja heidän omaisensa puhuvat yksinkertaisesti Midnight Hawkseista, joka on ollut osaston virallinenkin nimi muistaakseni vuodesta 1997. Tuskin kukaan heistä käyttää kankeaa ja kapulakielistä ilmaisua "ilmavoimien taitolento-osasto".

Novellin luettuani huomasin, että tiedän paljon enemmän Niklaksesta kuin kertoja-minästä, jonka nimikin jäi pimetoon. Voisiko Niklas puhutella siskoaan jossain repliikissä nimeltä, jollon kertojan nimi tulisi luontevasti lukijan tietoon? Päähenkilön nimen on hyvä tulla esiin jo tarinan alkupuolella, ellei sen salaamisella ole jokin tarkoitus. Jäin myös miettimään, minkä ikäinen kertoja-minä on. Novellin alkupuolella minusta tuntui, ettei heillä ole Niklaksen kanssa kovinkaan suurta ikäeroa, mutta kun Niklaksen nykyinen työ tuli tietoon (MH:n lentäjät ovat about 30 - 35 -vuotiaita), alkoi äkkiä tuntua, että kertoja onkin 10 - 15 vuotta veljeään nuorempi. Ei ole oikein uskottavaa, että kolmekymppinen nainen tulisi vuosikausiksi loisimaan veljensä nurkkiin vain siksi, että poikaystävän kanssa tuli bänät. Muutenkin kertoja-minä tuntuu ripustautuvan veljensä g-housujen lahkeeseen varsin epäkypsällä tavalla. Kertojan summittainen ikä vois tulla luontevasti ilmi esim sen kautta, mitä hän tekee (opiskelee Jyväskylän yliopistossa, on jossain töissä...?).

Kerronta on sinänsä varsin sujuvaa, eikä pahempia kielellisiä kömmähdyksiä hyppää silmille. Toistoa kannattaa välttää, myös johtolauseissa (ei mielellään peräkkäin kahta johtolausetta, jossa joku lausahtaa jotakin). Esim:

Minulta meni hetki, ennenkuin ymmärsin, mitä Niklas oli juuri lukenut ja sitten lausahdin: "Vau. Alex on siis saamassa Sofin itselleen."
"Siltä näyttää", Niklas lausahti ja tutki eleettömästi kutsun liitteitä."

Olisi sujuvampaa, jos kirjoittaisit yksinkertaisesti "Niklas sanoi ja...."

Otsikosta pidän erittäin paljon. Kolmiapila saa ajattelemaan neliapilaa, joka liittyy kiinteästi Midnight Hawksiin. Nimi herättää samalla mielikuvan mahdollisesti tulossa olevasta kolmiodraamasta. Tai siitä, että Hawksit mahdollisesti menettävät tarinan edetessä jostain syystä yhden lentäjänsä... :)

Jatkoa odotellaan. :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS