Hieman pohdiskelin aihevalintasi kohdentamista. Olisiko tämä kuulunut tuonne keskusteluosioon? Eihän tässä ole oikeastaan kyseessä novelli, vaan pikemminkin asiakeskeinen pohdiskelu. No, yhtäkaikki mielenkiintoinen aihevalinta ja näkemyksellinen perusta pohdiskeluun.
Kumpi sitten vaikeampaa kuvitella: Jonkun olemassa olevan aistin puuttuminen ja siitä seuraava käytännönarjen vaihtoehtoinen kulku, vai tilanne, jossa olisi joku tähän asti tuntemattomana olleen aistin ilmaantuminen? Mikä tuo asti sitten olisikaan, olisiko sillä suurikin vaikutus? Vaikka mainitsemasi gravitaatioaaltojen aistiminen? Olisiko sillä tavetta, tai vaikka infrapunasäteilyn näkeminen? Se ehkä olisikin jo hyödyllisempi.
Kuinka voimakas infrapunasäteily tarvittaisiin siihen, että silmät alkavat vuotaa verta? Mitä sitten tulee tuohon punaisen näkemiseen. Siitä tulee mieleeni suora yhteys kirjoittamas ajatelman viimeiseen kappaleeseen. Mitä me oikeastaan varmasti tiedämme värien aistimisesta. Näemmekö jokainen värit samanlaisina, vai voiko kyky aistia olla niin yksilöllinen, että esimerkiksi mainitsemasi punainen on eri yksilöiden aistimaailmassa omanlaisensa. Eli: jos sinä katsot punaista postilaatikkoa ja sanot: siinäpä punainen postilaatikko. Minä katson samaa ja olen samaa mieltä, koska olen oppinut että, näkemäni väri on punainen. Onko se väri silti meidän aistimana samanlainen? Selvennän vielä tarkoitustani, sillä kuinka kertoa värin kokemusksesta muutoin kuin ilmaisemalla väri sellaisena kuin on oppinut sen sanallisen muodon.
Siis selvennys. Jos kuvaisimme spektrin väriskaalaa sähköisenä jännitteenä niin, että jokaisella värillä olisi oma jännite, niin olisiko jokaisen ihmisen kokemana punaisen värin jännite sama?
Juna esimerkkisi ei juuri nostanut innostuksenväreitä minussa. Eli, en siis tajunnut, mitä sillä halusit osoittaa.
tai....!
1 kohdetta - näytetään 1 - 1 |
Järjestys
|
1 kohdetta - näytetään 1 - 1 |
Niin, tottahan on, että valon spektri on tietty alue sähkömagneettisesta ilmiöstä ja ihminen aistii sen tietyt alueet. Kommentissa toit hyvin esille mielenkiintoisen pointin. Mitä jos meidän aivomme reagoi noihin informaatio paketteihin eri tavoin. Ja tunnistamme ne vain samoiksi nimen perusteella. Koska taajuus vaikkapa punaiselle on sama kaikille, mutta aivot vasta muuntaa sen väriksi, niin mistä voi tietää että kaikkien aivot muuntaa sen samalla tavalla!?