Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Tuntematon, surkastunut aisti?
QR-Code dieser Seite

Tuntematon, surkastunut aisti?

Kuvittele, että olisit sokea. Olisit ollut sokea koko elämäsi. Tiedän, se on mahdotonta, sillä niin itsestäänselvältä asioiden hahmottaminen näköaistilla tuntuu. Mitä jos ruoka ei näyttäisi miltään, vaan se pelkästään tuoksuisi, tuntuisi ja maistuisi? Miten sinä havannoisit tila ulottuvuuksia? Olisit jatkuvasti muiden aistien varassa ja sinulle olisi kehittynyt jalo taito tuntea äänten etäisyydet erittäin tarkasti. Miten sinä tuntisit ajan? Juna ei suheltaisi ohitsesi hirvittävää vauhtia, vaan olisi pelkkä ääni. Ensin ääni kovenisi paikasta A, sitten tapahtuisi Doblerin ilmiö ja ääni madaltuisi ja lineaarisesti hiljeten liikkuisi kohti paikkaa B. Asiaa voi koittaa juna radan vieressä, mutta mielikuvilta junasta ei voi välttyä.
Nyt, juuri nyt, luet tätä tekstiä. Yhtäkkiä aivosi näkevätkin infrapunaa, jota tietokoneen ruutusi lähettää silmiisi. Miltä se näyttää? Mitä tunnet? Mitä koet? Ennenkaikkea, mitä näet? Onko se niin punaista, että silmäsi alkavat vuotamaan verta. Et ole ikinä nähnyt NIIN punaista! Punainen saa aivan tyystin uuden merkityksen! Oikeastaan se on sanoin kuvailematonta!
Nyt kuvittele, että mitä jos ihmisellä on surkastunut aisti, josta emme tiedä mitään? Jokin,jonka evoluutio on surkastuttanut lajin valinnan seurauksena, jokin turhake.
Se, että se olisi ollut turhake muinaisille ihmisen aluille, ei tarkoita, että se olisi sitä nyt. Sen rajat olisivat modernin tieteen ulottumattomissa. Ehkä kaikki maailman paradoksit ovat vain seurausta siitä, että meillä ei ole kyseistä aistia! Ajattele sokea, joka katsoo mykkäelokuvaa! Kuinka paradoksaalista se olisi! Miksi me emme voisi olla tässä paradoksaalisessa maailmassa aistiemme vankeja. Emmehän me tunteneet mitään silloinkaan kun gravitaatio aallot lavistivät maapallon!

Maailmassa on jotain mitä emme tiedä. Jos tietäisimme mitä se on, niin... noh silloin tietäisimme jo mitä se on. Tiedän vain sen, etten edes tiedä mitä en tiedä.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Tuntematon, surkastunut aisti? 2018-10-05 08:45:43 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    October 05, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hieman pohdiskelin aihevalintasi kohdentamista. Olisiko tämä kuulunut tuonne keskusteluosioon? Eihän tässä ole oikeastaan kyseessä novelli, vaan pikemminkin asiakeskeinen pohdiskelu. No, yhtäkaikki mielenkiintoinen aihevalinta ja näkemyksellinen perusta pohdiskeluun.

Kumpi sitten vaikeampaa kuvitella: Jonkun olemassa olevan aistin puuttuminen ja siitä seuraava käytännönarjen vaihtoehtoinen kulku, vai tilanne, jossa olisi joku tähän asti tuntemattomana olleen aistin ilmaantuminen? Mikä tuo asti sitten olisikaan, olisiko sillä suurikin vaikutus? Vaikka mainitsemasi gravitaatioaaltojen aistiminen? Olisiko sillä tavetta, tai vaikka infrapunasäteilyn näkeminen? Se ehkä olisikin jo hyödyllisempi.

Kuinka voimakas infrapunasäteily tarvittaisiin siihen, että silmät alkavat vuotaa verta? Mitä sitten tulee tuohon punaisen näkemiseen. Siitä tulee mieleeni suora yhteys kirjoittamas ajatelman viimeiseen kappaleeseen. Mitä me oikeastaan varmasti tiedämme värien aistimisesta. Näemmekö jokainen värit samanlaisina, vai voiko kyky aistia olla niin yksilöllinen, että esimerkiksi mainitsemasi punainen on eri yksilöiden aistimaailmassa omanlaisensa. Eli: jos sinä katsot punaista postilaatikkoa ja sanot: siinäpä punainen postilaatikko. Minä katson samaa ja olen samaa mieltä, koska olen oppinut että, näkemäni väri on punainen. Onko se väri silti meidän aistimana samanlainen? Selvennän vielä tarkoitustani, sillä kuinka kertoa värin kokemusksesta muutoin kuin ilmaisemalla väri sellaisena kuin on oppinut sen sanallisen muodon.
Siis selvennys. Jos kuvaisimme spektrin väriskaalaa sähköisenä jännitteenä niin, että jokaisella värillä olisi oma jännite, niin olisiko jokaisen ihmisen kokemana punaisen värin jännite sama?

Juna esimerkkisi ei juuri nostanut innostuksenväreitä minussa. Eli, en siis tajunnut, mitä sillä halusit osoittaa.

tai....!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS