"Ei tarvitse kuin googlata sanat ¨sodat euroopassa¨ ja nähdään mitä täällä on oikein tapahtunut. Mutta jos katsotaan lähi historiaa niin montako euroopan välisten maiden sotaa on tapahtunut. Konflikteja ei lasketa.
Vastaus on nolla. Sen jälkeen, kun tämä ¨isojen herrojen liittovaltio projekti¨ sai alkunsa Euroopan ei ole kerrankaan tarvinnut pystyttää kaupungin laidalleen muisto merkkiä sodassa kaatuneille."
No en kyllä ihan valoisaa kuvaa antaisi. Vaikka Jugoslavian kähinän aikaan osanottajat vasta piirtelivät rajojaan, niin kyllä siinä ihan kunnon tappelusta oli kyse. Eikä Ukrainaakaan minusta voi olla unohtamatta.
EU:n sisäisiä merkittävämpiä konflikteja en kyllä muista. Mutta toisaalta aiempi menestys ei välttämättä ole tae tulevasta. Hyvinä aikoina harvemmin tulee lähdettyä barrikadeilla ja nykyinen EU koostuu aika sekalaisesta seurakunnasta, jos sitä vertaa vaikka aikaan jolloin Suomi siihen liittyi. Väittäisin, että silloinen EU oli aika paljon homogeenisempi kokonaisuus kuin nykyinen. Ja nyky EU:n taloudellisen eriarvoisuuden alueelliset erot ovat perinteisesti olleet aika hedelmällinen kasvualusta konfliktin poikasille. En osaa sanoa sitten auttaisiko esimerkiksi liittovaltioksi muuttuminen aluellisessa eriarvoisuudessa. Koettaahan nyky EU:kin käsittääkseni jonkinlaista tulonjakoa tehdä. Ja silti työpaikat alueellisesti enemminkin keskittyvät kuin hajaantuvat. Tai tälläinen näkemys minulla ainakin on.
Ajatus liittovaltiosta yhdistettynä yhteiseen ulko/turvallisuuspolitiikkaan, on kiinnostava ja pelottava yhtäaikaa. Olisitpa pohtinut tätä aihetta syvällisemmin.
Disclaimer. En ole poliitikko, enkä seuraa politiikkaa aktiivisesti.
Tä