Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Omankäden oikeus osa-1 2019-06-16 07:53:49 Arska
Arvosana 
 
3.0
Arska Arvostellut: Arska    June 16, 2019
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Juoni ja sen kehittely on hyvällä tasolla. Tosin tekstin kieliopilinen taso vie lukunautinnosta paljon pois. Yhdyssanojen kanssa on paljon parannettavaa ja onhan siellä selkeitä asiavirheitä, jotka karauttavat myös lukijan kanootin kivelle. Ehkä selkeimpänä sellaisena nostan esiin sen, ettei ambulanssi kuljeta ruumiita.

Tekstiä lukiessa tulee tunne siitä, että kirjoittaja on itsekin niin innostunut ja joutunut tarinansa viemäksi, ettei malta keskittyä huolellisen työn tekoon. Pitkiä ja monimutkaisia lauserakenteita voisi muokkaamalla saada sujuvammaksi ja lyhyemmiksi.

Juonihan on heti lähdössä kiinnostava ja kerronta on kirjoittajalle tyypillisesti kuvailevaa ja monimuotoista. Hyvä ja kiinnostava kertomus tästä tulee, kunhan kirjoittaja paneutuu asiaansa.

Tuolla aiemmissa palautteissa on annettu kritiikkiä tekstin kieliopillisista puutteista. Kritiikki on paikallaan ja se on oikein vastaanotettuna ehkä parasta ja kehittävintä palautetta. Minulle luetussa tärkeimmäksi nousee itse tarinan sisältö ja sen sujuva esiintuonti. Pienet kieliopilliset puutteet eivät isoa osaa saa ja ne korjautuvat pikkuhiljaa kirjoituskokemuksen lisääntyessä. Yhdyssanojen kanssa kannattaa olla jatkossa tarkempana. Tekstistä jäi mieleen eräs mainio yhdyssanakokonaisuus, vaikka sekään ei aivan täydellinen ollut. Sanojen järjestystä en aivan varmuudella kokonaisuudesta muista, enkä nyt pitkästä tarinasta sitä lähde etsimään. Kyseessä on " näkökuulohavainto apuna" ??? tai jotain hyvin lähellä tuota kokonaisuutta. Tosin tuossakin olisi mielestäni voinut viedä koko paketin yhteen. Erinomainen oivallus ja todella osuvasti kuvaava.

Lopuksi lyhyesti: kirjoittajalla on paljon opittavaa, mutta parasta kaikista on loistava mielikuvitus, erinomainen tarinankerronta ja juonen taidokas luominen. Kielioppia voi aina opiskella ja oppia, mutta lahjakkuus ja luovuus ovat ominaisuuksia, jotka eivät ole opittavissa. Ne joko ovat, tai sitten eivät ole. Toki nekin tehdessä kehittyvät ja siksi kannattaa lukea ja kirjoittaa mahdollisimman paljon. Luettu teksti kehittää, kun hieman kiinnittää huomiota sisällön lisäksi myös ilmaisuasuun.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS