Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kuinka haluaisin...
QR-Code dieser Seite

Kuinka haluaisin...

Löysin vanhan kirjoitukseni johon kaipaisin palautetta. Tämä on kirjoitettu vuosia sitten ja on synkähkö, mutta eniten palautetta haluan kirjoitustyyliin. Kiitos paljon jo etukäteen.

....

Kuinka haluaisinkaan laulaa kauniisti kuin lintu. Laulaa omaksi ilokseni. Poistaisin surun mielestäni. Olisin hetken huumassa, jonne ei paha maailma pääse. Se vain on liikaa pyydetty. En minä osaa. Enkä ole koskaan osannut ja tuskin tulen koskaan osaamaan. Enhän minä osaa mitään muutakaan.

Synkkiä ajatuksia mielessä istuessani katselemassa pimeää yötä ja valtatietä, jossa autot kiitävät ohitseni edes tietämättä että katselen heitä. Mieleeni nousee kaipuu. Pakenemisen kaipuu. Jälleen kerran on se tunne. Tunne että haluan jättää kaiken taakseni. Paeta maailman pimeyttä ja jälleen kerran saisin huomata maailman pimeyden seuranneen perässä. Minne ikinä olenkaan juossut. minne ikinä piiloutunutkaan. Aina se on minut löytänyt. Tulee varmasti myös löytämään. Koko maailma on sen ja se on koko maailmassa.

Katsahdan kelloa. Vasta varttia vaille kymmenen. Ei vielä mikään kiire nukkumaan. Katson taas ikkunasta. Katselen kuinka yksinäinen pyöräilijä polkee eteenpäin. Mietin mihinköhän se on menossa tähän aikaan. Kotiin varmaan. Mutta missä on se koti?

Ajatukseni keskeytyvät, kun koneelta soiva levy loppuu. Vaihdan puoliksi muissa maailmoissa levyn ja palaan takaisin haaveisiini. Huomaamattani alan laulaa biisiä, joka soi. Menee hetki ennen kuin tajuan sen. Ei minun ei pitänyt laulaa. en osaa. Miksi en vain voi pitää suutani kiinni? No olkoon jos niin kovasti laulattaa.

Jatkan laulamista, mutta nyt kun tiedostan laulamiseni ja yritän oikeasti laulaa en saa aikaan muuta kuin kamalaa ääntä. Ei antaa olla! En minä osaa ollenkaan. Menetän taas vain hermoni. Alkaa ahdistaa niin kuin lähes joka kerta, kun yritän jotain. Huomaamattani olen jo lyönyt itseäni muutaman kerran. Olen vain niin surkea.

Kiukkuisena sammutan musiikin ja katson taas ikkunasta. Miksen minäkin voisi olla matkalla jonnekin? Pois täältä. Pois jonnekin, missä en olisi surkea ja mitätön. Paikkaan jossa minäkin osaisin jotain. Pyyhin kiireesti poskilleni ilmestyneet kyyneleet. Ei, ei saa itkeä. Ei sen takia. Uudet kyyneleet kohoavat entisten tilalle enkä enää vaivaudu pyyhkimään niitä pois. Maailma sumenee ympäriltäni. Näen vain itseni. Surkean, säälittävän ja ruman itseni. Sen ainoa, jota en tässä maailmassa haluisi nähdä.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kuinka haluaisin... 2019-07-28 11:50:07 Laura Pollari
Arvosana 
 
4.0
Laura Pollari Arvostellut: Laura Pollari    July 28, 2019
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiva, että jaoit! Toivottavasti saadaan näille tuotoksille jatkoa.

Olen tavannut kohta kahdeksan vuoden mittaisella copywriterin urallani monta aloittelevaa kirjoittelijaa, ja heille olen antanut yleensä vain yhden palautteen: tärkeintä tekstissä on, että se kuulostaa sulta. Sun oma ääni ja tyyli on se tärkein, on se sitten kirjallisia tuotoksia tai vaikka laulua. Luota siis siihen.

Kielioppi on tekstissäsi kunnossa, ja vaikka kaikkia tuotoksia voi sieltä täältä aina terävöittääkin, älä murehdi niin paljon täytesanoja tai pieniä viilauksia. Antaa palaa vaan!

Kannattaa myös lukea tämä Kotuksen päivitys viiden vuoden takaa. Käytä ihmeessä kumpaa tahansa alkaa-muotoa: https://www.kotus.fi/nyt/kotus-blogi/satunnaisesti_kirjoittava_kotuslainen/nyt_saa_alkaa_tekemaan.10677.blog

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Kuinka haluaisin... 2019-07-24 17:16:01 Vääpeli Y.
Arvosana 
 
3.0
Vääpeli Y. Arvostellut: Vääpeli Y.    July 24, 2019
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hei Almiel!

Pidin kirjoituksestasi. Se on hyvin synkkä, kuten sanoit, mutta avaa henkilön sielunmaisemaa hyvin. Tämä pätkä pitäisi vain sitoa suurempaan kontekstiin, jotta se pääsisi täysin oikeuksiinsa.

Mutta asiaan. Halusit palautetta kirjoitustyylistäsi, joten yritän nyt sitä antaa. Pidin varsinkin alun napakasta lausetyylistä, lyhyitä virkkeitä, jotka kuitenkin sanovat enemmän kuin on merkkejä ja se kuljettaa ajatusta hyvin.

Parannettaviin asioihin. Ensimmäinen huomio: muutamassa kohdassa lausetta voi rytmittää pilkulla. Esim. "Ei(,) minun ei pitänyt laulaa". Erittäin pieni asia, mutta helpottaa ja rytmittää lukemista.

Toinen huomio: älä kirjoita turhaan, tai lisää täytesanoja. Esim. "Olen vain niin surkea" --> "Olen surkea".

Kolmas huomio: ole tarkkana sanamuotojen kanssa. Nämä saattavat olla vain huolimattomuusvirheitä, mutta toistuvina häiritsevät lukijaa. Esim. "alkaa ahdistaa" --> "alkaa ahdistamaan" tai "Sen ainoa, jota en tässä maailmassa haluaisi nähdä" --> "Sen ainoan..."

Lisä huomio/kysymys: miten voi lyödä itseään huomaamatta?

Mutta kaiken kaikkiaan hienoa työtä! Tuosta on hyvä jatkaa kirjoittamista.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS