Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Itsemurha (ote isommasta kokonaisuudesta)
QR-Code dieser Seite

Itsemurha (ote isommasta kokonaisuudesta) Hot



HUOM! JÄLLEEN KERRAN OTE ISOMMASTA KOKONAISUUDESTA, JOTEN HENKILÖT JA TAPAHTUMAT VOIVAT TUNTUA IRRALLISILTA.


"Otan maanantaina yhteyttä lastenvalvojaan."
 
Minna luki tekstiviestin salmen yli johtavalla sillalla. Hän oli seissyt siinä niin kauan, että jalkoja särki, eikä kylmän kangistamassa kädessä ollut enää puristusvoimaa. Kännykkä lepäsi kämmenellä, jonka alla harmaa vesi virtasi laiskasti kohti merta. Pään yläpuolella teräskaaren jänteet halkoivat auringonsäteistä siivuja asfalttiin. Liikenteen melu koski korviin. Minna suoristi sormet ja antoi puhelimen pudota. Hän kadotti Karrin ja Markon, kivun ja huolen, paniikin ja murheen. Hän laski irti taakasta, joka häntä vainosi, antoi sen hukkua, ajautua virran mukana vieraille maille. Jäljelle jäi tyhjäksi kaluttu kuori, jonka toinen toistaan seuraava kriisi oli kiinnittänyt elämään.
 
Ravistava voima täristi jalkoja, kun rekka ylitti sillan. Minna oli kävellyt kaupungin läpi, ohittanut kotikadun, kulkenut kilometrejä paetakseen jotain, mutta se oli yhä siinä. Hän työnsi käden taskuun ja veti esiin kaupan kuitteja, karkkipaperin, mytyksi taitetun vanhan työvuorolistan, ja pudotti ne kaiteen yli, mutta taskut painoivat yhä. Hän tuijotti avainnippua, joka oli kiinnitetty helmistä koottuun avaimenperään. Marko oli askarrellut sen ensimmäisellä luokalla ja antanut äitienpäivälahjaksi. Osa helmistä oli lohkeillut, osa pudonnut nauhasta, jäljelle jääneetkin kuluneet maalittomiksi. Minna yritti muistella, oliko ollut silloinkaan onnellinen. Hän muisti kauniin serpentiinipaperin, josta tehty iso rusetti retkotti kuin räsynuken pää pienen lahjapaperikäärön päällä. Markon säihkyvät silmät, viattoman ilon ja hymyn, jotka katosivat jonnekin pian ensimmäisen luokan jälkeen. Mutta oliko hän silloinkaan onnellinen?
 
Avainten paino moninkertaistui mitä kauemmin niitä katsoi. Nippu helähti kaidetta vasten ja putosi tyyneen virtaan. Tavara kerrallaan hän pudotti käsistään kaiken minkä taskuistaan löysi, mutta aina jäi jäljelle jotain. Hän riuhtoi takin yltään ja heitti sen ilmaan. Se pullistui kuin laskuvarjo, kiertyi rullalle ja vaappui veteen. Minna katseli, kun se kellui pois. Virta oli voimakas. Sen pyörteisiin tarttuneet värikkäät lehdet tanssivat silmissä. Mikään ei tuntunut miltään. Hän oli kuollut paino. Väsynyt, vanha, tarpeeton paino. Omaa varjoaan hän oli paennut, kannoillaan kiitävää tappiota.
 
Lapsena Minnalla oli pienet kädet. Nyt hän mietti, huomasiko kukaan, kuinka pienet ne olivat. Kun hän koulussa piirsi niiden ääriviivat kartongille muiden käsien viereen, hänen kätensä olivat kuin vauvan kädet. Silloin hän ensimmäistä kertaa ymmärsi, kuinka yksin oli. Silloinkin, kun ystäviä vielä oli ja heistä jaksoi vielä välittää, hän oli tuntenut olonsa orvoksi. Olisiko elämä ollut helpompaa, jos olisi luopunut pienistä käsistä ja vääristänyt ne suuriksi? Olisiko hän silloin osannut valita paremmin? Olisiko kaikki silloin päättynyt onnellisesti?
 
Minna potki kengät jalastaan ja kiipesi kaiteen yli. Ei draamaa. Yhden hetken hän oli siinä, toisen poissa. Se, mitä hän jätti taakseen, irtosi ihosta kuin käärmeennahka. Hän levitti kätensä, ja lensi.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
5.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Itsemurha (ote isommasta kokonaisuudesta) 2017-04-16 03:46:08 Vääpeli Y.
Arvosana 
 
5.0
Vääpeli Y. Arvostellut: Vääpeli Y.    April 16, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Otan oikeudet olettaa kaksi asiaa: tämä ja se edellinen ovat paloja samasta isommasta kokonaisuudesta, ja toinen on enemmänkin toivomus kuin olettamus, tämä "isompi kokonaisuus" on romaani, koska haluan lukea romaanin verran tätä.

Kuten varoitat, henkilöiden taustat ja keskinäiset suhteet eivät täysin aukea, mutta onhan tuossakin jo tapahtumia kerrakseen. Ensimmäinen tekstipätkä loppui jännittävään kohtaan, alustus oli draamallisesti sellainen, että kuoliko/kuoleeko/sattuiko jollekin pahasti? Kaitsu joka heitettiin kivikkoon tai jompikumpi mopolla lähteneistä pojista ajoi ulos? Katsos nyt, heti koukussa :D Lastenvalvojasta lähti ajatus, että otettiinko Marko tapon takia pois vanhemmiltaan?

Miljöön kuvaus on erittäin hyvää, tyylikysymys onko sitä aivan inasen liikaa joissain kohdin. Toki se myös luo hyvän rytmityksen tekstiin, kun välillä pydähtyy kuvailemaan ja välillä pudottelee pommeja dialogissa.

Ensimmäisessä tekstissä tuli sellainen mieleen, että kun Milla sanoo sen että pidetään seinät pystyssä eikä niin kuin viime kerralla, niin sitä voisi hiukan avata mitä silloin viime kerralla tapahtuu, ellei se sitten tule aikaisemmassa vaiheessa tarinaa esille.

Mutta toivottavasti tätä pääsee lukemaan enemmänkin!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS