Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Peilin toisella puolella
QR-Code dieser Seite

Peilin toisella puolella Hot

Ensilumi sataa koulun pihalle. Hiutaleet keinuvat ilmassa kuin kanootit ja takertuvat tytön hiuksiin. Poika katsoo tytön silmiin, jotka ovat kuin kaksi kyyhkystä kylpemässä sinisessä vadissa, jonka keskellä on musta reikä -- saparot, rautalankaa ja poskissa pisamia. Lumesta syntyi liukumäki koulun pihalle. Oli pojan vuoro laskea: vauhti kiihtyy, tuuli ulvoo viimein loppuu. Seuraavana tyttö laskee pojan päälle. Katseet kohtaavat ajattomuudessa ja tuli aivan hiljaista. Neliskanttisia hiutaleita leijuu tytön hiuksille. Kiusaajat haukkuvat kuin rakkikoirat, mutta niillä oli jäänyt suu auki. Myöhemmin kiusaajat löysivät tytön: ”Ethän oikeasti usko, että poika haluaa olla kanssasi?” kysyivät kiusaajat. Tytön hentoruoko särkyi kuin lasi. Lasimurskaa putosi koulun käytävälle, eikä kukaan huomannut. Voimistelusalin naulakko oli täynnä reppuja ja ulkokenkiä. Tyttö ei osallistunut sählypeliin, vaan istuu patjan päällä haaveissaan. Tyttö haaveilee pojasta, jonka päälle hän oli välitunnilla vahingossa laskenut. Liikuntatunti päättyi. Ampiaisparvi kaikuu mystisesti suihkuhuoneessa. Suihkuhuoneen höyry oli sumentanut pukuhuoneen peilit, joihin nuorilla oli tapana kirjoittaa jotain. Yksi kiusaajista kirjoitti peiliin tytön ja pojan nimen. Paikalla olijat nauravat, eikä kukaan kuule sirpaleiden ääntä. Lattialla on lasia, eikä kukaan huomaa. Seuraavana päivänä tyttö ei mennyt kouluun. Poika etsii tyttöä käytäviltä ja pihalta, eikä tyttöä löydy. Viikon kuluttua koulussa on hiljaista. Opettajat katsovat lattiaan ja kiusaajat ovat vaienneet. Hentoruoko oli liian särkyvä, se ei kestänyt enempää. Tyttöni silmät ovat kuin kaksi kyyhkystä altaalla, huulet kuin ruusun nupuista valmistettu punainen nauha, jonka teltantekijä on pingottanut muotoon: ”Missä olet tyttöni?” miettii poika tuskissaan. Tuskissaan ja yksin poika istuu voimistelusalin pukuhuoneessa. Lattialla on lasia, ruusun terälehtiä, punaisia hiussuortuvia, rautalangan pätkiä ja seinillä sumeat peilit. Yhtäkkiä yksi peileistä väreilee oudosti. Poika pyyhkii peilin pintaa. Hän huomasi, että tyttö oli peilin toisella puolella.

Ylläpidon palaute

 
Peilin toisella puolella 2013-08-19 10:43:06 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 19, 2013
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Hei kohdataan!

Kaunis tarina! Tunteikas.

Kirjoitat: "Katseet kohtaavat ajattomuudessa ja tuli aivan hiljaista.".
Tarkkana aikamuotojen kanssa.
Ajatukseni: "Katseet kohtaavat ajattomuudessa ja tulee aivan hiljaista.".
Ei ole iso juttu, tiedän. Kuitenkin lukiessa, erityisesti näin koskettavaa tekstiä, tuollaiset pienet tekijät joihin silmä pysähtyy, latistavat tunnelmaa.

Sanavalinnoista hieman.
Kirjoitat: "Seuraavana päivänä tyttö ei mennyt kouluun.".
Ajatukseni: "Seuraavana päivänä tyttö ei tullut kouluun.".
Tarinaa olet kertonut koko ajan ulkopuolisen roolista. Tuollainen "tyttö ti mennyt" - sana viittaa siihen, että tarinaa seurataan enemmänkin tytön näkökulmasta. Kun valitset tavan kirjoittaa, niin sille tulee olla uskollinen, jollei ole aivan varma että kykenee leikittelemään kerrontatavan muuttamisilla kunnolla.

Yhtä kaikki. Tarina on kaunis ja hyvin mietitty!
Noin runollisen tyylin ongelma on monesti se, että taustat jäävät pimentoon. Se ei haittaa, jos päähenkilöiden rakkaus, kaipaus tai ihastus ottaa todella vahvan roolin. Ja vaikka novellisi on kaunis, niin mielestäni tunnetta ei ole ihan niin paljon, kuin olisist voinut saada irti.

Kiitos lukuelämyksestä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Peilin toisella puolella 2013-06-09 09:58:51 Joon
Arvosana 
 
3.5
Joon Arvostellut: Joon    June 09, 2013
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tyylisi on kaunis ja runollinen, lauserakenteet jokseenkin monimutkaisia, mutta teksti on siitä huolimatta sujuvaa ja helposti luettavaa.

Rakastuin käyttämiisi vertauskuviin. Niitä on sopivasti, ei liikaa tai liian vähän, eikä yksikään niistä vaikuta väkisin väännnetyltä, mikä saisi lukijan tuntemaan myötähäpeää u know.

Henkilöhahmot ja tapahtumapaikat on häivytetty lähes kokonaan, mutta se sopii tarinaan tuoden siihen tietynlaista surullisuutta, synkkyyttä ja melankolisuutta. Et mainitse nimiä, tai keskity kuvailuun, mikä antaa tilaa lukijan omalle mielukuvitukselle.

Loppu nitoo otsikon ja tekstin keskivaiheilla mainitun lasin yhteen tehden tarinasta toimivan kokonaisuuden. Pidin. :)

Kiitokset.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Peilin toisella puolella 2013-05-24 17:56:27 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    May 24, 2013
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvin surullinen teksti... Ajankohtainen aihe, koska kiusaaminen on kouluissa valitettavasti nykypäivää ja se johtaa joskus hyvinkin ikäviin ja lopullisiin kohtaloihin. Jälleen hyvin kirjoitettua proosarunomaista tekstiä...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS