Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Makaronilaatikkoa
QR-Code dieser Seite

Makaronilaatikkoa Hot

Tämä teksti on osa keskeneräistä isompaa tekstikokonaisuutta. Tuosta samasta kokonaisuudesta olen jakanut aiemminkin täällä yhden tekstin.

*****

Nainen tarpoi raskaassa lumessa vetäen perässään kahta lasta, jotka istuivat punaisessa pulkassa riidellen keskenään ja toistuvasti toisiaan paksuilla kinttaillaan lyöden. Naisen selkää kolotti ja jalkoja särki raskaan työpäivän jälkeen, lasten kimeät äänet raastoivat korvia. “Nyt olkaa jo kunnolla, Lari, anna Helmin nyt istua rauhassa. Saat tulla kävelemään ja vetämään pulkkaa, jos et ole kiltisti, ja äiti istuu kyytiin.” Äänessä oli aavistus kireyttä ja turhautumista. Elämä tuntui olevan yhtä oravanpyörää ja juoksemista aamusta iltaan. Kotiin pääsyn jälkeen edessä oli ruuanlaittoa, tiskaamista, siivousta, pyykkäystä, erään projektin asiakirjoihin tutustumista, lastenhoitoa ja ai niin, äidillekin pitäisi soittaa. Siitä on jo pari kuukautta, kun he olivat viimeksi puhuneet keskenään. Isäkin oli kuolemaisillaan vanhainkodissa ja lääkäri oli pyytänyt häntä hoitoneuvotteluun, koska hän oli ainoa lähiomainen äidin ja isän erottua kauan sitten. Ahdistuksen hyökyaalto pyyhkäisi nuoren naisen olemuksen yli hänen ajatellessaan kaikkea tuota ja hän huokaisi syvään, pysähtyi hetkeksi sulkien silmänsä ja tunsi jalkojensa painon vetävän häntä alaspäin, läpi lumen, läpi maankin. Sitten hän jatkoi sinnikkäästi, kuten aina, vaikka joka askel kohti kotia tuntui painavan lumeen aina vain syvemmän jäljen.

Voi, jospa saisi jättää kaiken, ottaa lapset ja muuttaa vaikka ulkomaille, kauas velvollisuuksista, kauas kaikesta. Unohtaa juurensa ja aloittaa alusta. Miehenkin kanssa asiat tuntuivat menevän solmuun päivä päivältä enemmän. Missä se rakkaus oli, joka heidät yhteen sai? He olivat menneet nuorena naimisiin, liian nuorina ja tyhminä. Eivät he olleet ehtineet tutustua toisiinsa. Hänellä itselläänkin oli vain kiire saada äkkiä perhe, turvasatama, johon voi unohtaa kaiken elämän raskauden. Miten naiivi hän olikaan ollut? Miten hän ei ollut tajunnut sitä, että itseään ei pääse pakoon ja että ihastuminen ei ole rakkautta ja mikään ei voi muuttaa sitä tosiasiaa, että ihmiset eivät ole luotu toisilleen. Luotu toisilleen...taas hän oli lapsellinen, taas hän huomasi haaveilevansa jostain enemmästä, syvemmästä, aidommasta ja parantavammasta. Sellaisesta, jota ei kaiketi ole olemassakaan.

Oliko hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan ahmimansa romanttiset kirjat tehneet hänestä tällaisen, normaalielämään tyytymättömän ihmisen. Hänestä oli tullut myös äärettömän hankala ja kylmä vaimo. "Frigidi", sanoi mies. Niinkö, sekö häntä vaivasi? Raskaat riidat, yölliset jankuttavat keskustelut eivät tuottaneet mitään hyvää tulosta. Sairaus ei parantunut. Jokin sai hänet olemaan jatkuvasti ahdistunut ja hän pakeni miestään muuttumalla pikkuhiljaa simpukaksi, jonka sisällä oleva kivisydän vain odotti helmeksi muuttumistaan. Hän ei tuntenut enää mitään, ei yhtään mitään, mitä voisi kutsua rakkaudeksi, ei edes hellyyttä eikä varsinkaan halua. Ei yhtään mitään muuta, kuin kummallista vihaa ja kapinaa. Kivensirusta arvohelmeksi kestää kauan eikä hän enää tahtonut jaksaa uskoa, että tuo mies voisi avata häntä löytääkseen helmen. Ehkä sisällä ei edes ollut vielä helmeä. Ehkä hänen täytyisi tehdä ensin helmi, sitten avautua.

Häntä kylmäsi päästä varpaisiin, sieluun, lopulta naiseuteen asti. Oliko hän edes nainen, oliko hän mikään, mitään, kukaan. Kuka hänestä välitti ja oliko hän edes välittämisen arvoinen? Kotiovella hän palasi mietteistään, avasi oven, katsoi hetkisen sotkuista eteistä hiljaa ja laittoi sähköuunin päälle. Makaronilaatikkoa tänään. Onneksi se ainakin on helppoa.



Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Makaronilaatikkoa 2017-02-21 19:32:14 boxo
Arvosana 
 
0.5
boxo Arvostellut: boxo    February 21, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Aika hyvin kuvailtua ahdistusta..tosiaan aika ahdistavaa tekstiä.
Näitäkin tarvitaan..kai.
Ja hyvä on jos voi edes kirjoittamalla purkaa tunteitaan.
Tai voihan olla että tämä on ihan vain keksittyä tarinaa.
Toivottavasti kirjoittajalla ei ole itsellään tämä tilanne.
No sehän ei kuulu meille.Mutta on sellaista kamaa jota ei kyllä halua juuri enempää
lukea, vaikka se olisikin tavallaan hyvin tehty.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Makaronilaatikkoa 2017-02-16 05:42:45 Ryövärintytär
Arvosana 
 
4.5
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    February 16, 2017
  -   Kaikki arvostelut

Teksti vilisi tuttuja tunteita, tilanteita ja ajatuksia. Ainakin minulle, joka on ollut vastaavassa elämäntilanteessa. Sinä pohdiskelet päähenkilöittesi kautta, teet tiliä elämästä, mutta teet sen niin eteenpäin menevällä otteella, ettei se tunnu raskaalta edes silloin, kun käsiteltävät tunteet ovat alakuloisia, niissä on jopa vivahde epätoivoa. Välillä lukiessa tuli sellainen tunne, oletko päähenkilö sinä itse? Ajatukset menevät niin syvälle.

Puoli tähteä verotin täysistä sen takia, että ajoittain teksti tuntui liian pitkälle hiotulta, melkein niin kuin väkisin runomittaansa puristettu runo, jolla ei ole vapaata väylää, vaikka ajatukset ovatkin vapaita. Itselläni on paha tapa hioa ja jalostaa tekstejäni liian pitkälle, joten teksteistä tulee jäykkiä. Olisiko sinulla sama tapa? Etenkin sinun tekstiesi kohdalla olisi rikos hioa särmiä liikaa, koska kerrontasi on muuten niin luontevaa ja sanat putoilevat kuin itsestään. Tapasi kirjoittaa tavallaan vaatii vapaan väylän, ehkä sopivalla tavalla rönsyilyäkin, kunhan se ei tee sisällöstä sekavaa.

Lisäkehuna vielä iso peukku virheettömyydelle! Sinulla on kielioppi hallussa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS