Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Taivas vai maa?
QR-Code dieser Seite

Taivas vai maa? Hot

Olen aina halunnut osata lentää. Liitää kuin lintu. Sukeltaa siniseen taivaaseen ja kellua pilvien vierellä. Tuntea itseni vapaaksi.

Katselen tähtien pilkuttamaa yötaivasta. Näkyvissä ei ole yhtäkään pilveä, joka voisi peittää taivaan ja tähdet minulta. Olen siitä kiitollinen, sillä päiväni on ollut tänään rankka. Äitini nukkui pois tänään. Äidillä oli ollut rankkaa jo kauan ja vihdoin hän sai rauhan. Ikävöin äitiäni, vaikka tiedän hänen olevan nyt paremmassa paikassa, Taivaassa. Sinne minäkin vielä joskus haluan.

"Kurottaessaan tähtiin hän unohtaa kukat jalkojensa juuressa." - Jeremy Bentham

Olemme isäni kanssa nyt kahdestaan. Vain minä ja isä. Äidin kasvain ja tämä kaikki on ollut isälle paljon rankempaa kuin minulle. Hän ei käsittele äidin kuolemaa samalla tavalla. Isä suree enemmän ja on epätoivoinen. Säälin isää hieman. En halua nähdä häntä surullisena.

Kävelen kouluun, kuin kaikki olisi kuin ennenkin. Vilkuilen taivasta ja ajattelen miten ihanaa olisi lentää siellä äitini kanssa. Katsella miten pieniä ihmiset täällä maan pinnalla ovat. Miten kiusaajani koulussa tuhoavat maailmaa hitaasti, kun en ole paikalla. Naurahdan hiljaa. Kiusaajani koulussa. Voin vain toivoa, että he jäävät maan pinnalle silloin kun lennän taivaaseen. Jäävät tänne kitumaan, kun minä itse lennän taivaassa äitini kanssa.

"Mitä korkeammalle nousemme, sitä pienemmiltä näytämme niistä, jotka eivät osaa lentää." - Friedrich Nietzsche

Koulussa ajattelen äitiä. Hänen kauniita, niin eloisia silmiä. Ne olivat kuin taivas. Niin kauniin siniset. Ajattelen äidin valkeaa ihoa. Ei niin valkeaa kuin pilvet taivaalla, mutta valkeaa kuitenkin. Äidin ruskeat hiukset sitoivat hänet maahan ja maahan ne jäivät. Äiti lähti ilman hiuksiaan. Kaikki muu oli hänen mukanaan. Silmät, iho, mutta ei hänen maan väriset hiuksensa. Ehkä äiti lähti juuri siksi. Mikään ei enää pitänyt häntä maan pinnalla. Hän oli valmis siirtymään taivaaseen.

"Ihminen on syntynyt vapaana ja kaikkialla hän on kahleissa." - Jean Jacques Rousseau

Ruokatunnilla olen ulkona piilossa kiusaajiltani ja katselen pilvien täyttämää taivasta. Haluaisin nähdä taivaan. Edes pienen pilkahduksen. Se lohduttaisi minua. Antaisi voimaa jatkaa ja elää. Voimaa vastustaa niitä, jotka saavat voimaa maasta. Voisin toivoa, mutta se olisi turhaa. Taivas ei näyttäytyisi minulle, vaikka kuinka toivoisin. Voin vain odottaa kunnes koulu päättyy. Ehkä taivas olisi silloin taas kirkas.

Turhaa. Kaikki se odotus oli turhaa. Taivas on yhä pilvien peittämä. Olen vihainen. En halua vielä kotiin. Haluan nähdä taivaan ja ajatella äitiä. Äitiä istumassa pilven reunalla katselemassa minua. Vilkuttamassa minulle. Hymyilemässä onnellisena. Lähden kohti lähellä sijaitsevaa rautatiesiltaa. Siellä on mukavaa istua ja katsella taivasta. Olla lähempänä sitä. Katsoa alas ja nähdä ihmiset pieninä, niin kuin taivaasta katsottuna.

Istun hiljaa rautatiesillalla ja katson taivasta. Oikeastaan katson pilviä, sillä pilvet ovat yhä siellä peittämässä taivaan. Oloni on tyhjä. En ole ennen tuntenut näin, mutta ehkä se johtuu äidistäni. Taivas on ainoa yhteyteni häneen, mutta nyt se on pilvien peittämä. Tuntuu niin yksinäiseltä. En halua olla täällä enää. En halua olla maan päällä. Haluan pois täältä. Haluan taivaaseen äidin luo.

Kyyneleet valuvat poskillani, kun nousen kaiteelle istumaan. En haluaisi jättää isää tänne, mutta minun on pakko. En kestä enää. En kestä koulua. En kestä ihmisiä. En kestä ketään. Istun siis kaiteella ja katson alas vihreään maahan. Monen metrin pudotus ja kova maa. Jos hyppään, kuolen.

Pyyhin rohkeasti kyyneleeni ja katson ylös kohti taivasta. Äiti, olen tulossa. Hymyilen pienesti ja hyppään alas. Uskon, että nyt voin vihdoin lentää.

"Jalkani, mihin teitä muka tarvitsen kun minulla on siivet, joilla lentää." - Frida Kahlo

Olen aina halunnut osata lentää. Liitää kuin lintu. Sukeltaa siniseen taivaaseen ja kellua pilvien vierellä. Tuntea itseni vapaaksi.

Mutta en lennä. En liidä kuin lintu. En sukella enkä kellu. En ole vapaa.

Minä tipun. Näen kuinka pilvet väistyvät taivaan tieltä. En lähesty sitä. Joudun aina vain kauemmas ja kauemmas.

Lopulta osun maahan...

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Taivas vai maa? 2016-08-03 12:48:14 E.
Arvosana 
 
3.0
Arvostellut: E.    August 03, 2016

Olet nähnyt vaivaa tekstin eteen, hienoa, se kunnioittaa lukijaa. Lauseesi on oikein hyvä, itse asiassa myös keveistä keveimmällä tavalla itsemurhasta kirjoittaminen on ideana erinomaisen hyvä ja tuore. Ehkäpä nuori ihminen tekee itsemurhan juuri hetkellisestä, romanttisesta päähänpistosta, vaikka juuri tämä tarina onkin epäuskottava.

Itsemurhasta kirjoittaminen tuoreesti on varsin hankalaa, toisenlaisen aiheen parissa olisit luultavasti onnistunut paremmin. Harrastajakirjoittajatekstien lukijat ovat lukeneet lukemattomia tarinoita silloilta, ikkunoita hyppäämisestä, ranteiden viiltämisestä, junaraiteista ja lääkeyliannostuksista, joten sinun tarinasi on juoneltaan mitä tyypillisin. Myös taivaaseen, tähtiin ja lintuihin liittyvä symboliikka on paljon käytettyä, kulunutta. Kirjallisuutta kannattaa lukea paljon, jotta tunnistaa kuluneen kuvakielen. Samaa ajatusta palvelee muiden harrastajakirjoittajien tekstien lukeminen, sillä pian kirjoittaja huomaa itsekin, miten paljon samanlaisia symboleja ja aiheita käytetään - ja oppii parhaimmillaan ilmaisemaan tuoreemmin.

Minun mielestäni vetoapu sitaattisanakirjasta ei juuri koskaan toimi, ei tässäkään, varsinkin, kun valitut ajattelijat ovat summittaisesti valittuja eivätkä sovi filosofialtaan aiheeseesi millään lailla. Muilta lainattua tekstiä ei yleensä kannata omaan tekstiin panna, ei laulunsanoja, ei sitaatteja eikä mitään muutakaan, ellei sitten kyseessä ole hybridimallinen, kokeellinen teos: sellainen voi tietysti olla myös realistista tekstiä.

Tekstisi kulkee hyvin, kiinnostavaa tekstissäsi oli mielestä tuo kevyt ote sekä helppolukuisuus. Lauserakenteesi on oikein hyvä joistakin pienemmistä kielioppivirheistä huolimatta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Taivas vai maa? 2016-08-01 19:33:19 NinnuHolm
Arvosana 
 
3.0
NinnuHolm Arvostellut: NinnuHolm    August 01, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tavasta käyttää lainauksia ja niiden sitomisesta tekstin juoneen.
Aihetta olisi voinut käsitellä pidempään ja tuoda enemmän esille kolunkin aiheuttamaa ahdistusta, sillä se on ilmeisesti itsemurhaan ajava tekijä? Lopusta saisi varmasti uskottavamman tuomalla rankemmin esiin kiusaamisen aiheuttamia negatiivisiä tunteita, joita äidin poismeno vahvistaa.
Teksti oli hyvällä tavalla runollinen! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Taivas vai maa? 2016-07-28 16:22:02 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    July 28, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Heippa Teru,

Tekstisi on mielestäni sinänsä sujuvaa ja kivasti luettavaa. Rokotan nyt pisteitä aiheen käsittelystä. Minulle tästä tulee mieleen genreinä, uhrifantasia ja kuolemafantasia. Nämä on kaksi aiheparia, joissa sisällöstä tulee, kokemukseni perusteella, usein turhan yksiulotteista unelmointia. Tekstisi päähenkilö runoilee niin keveästi tekstin alusta loppuun, että lukijana en pidä kovin uskottavana loppuratkaisua. Tuska, ahdistus. Ne eivät välity.

Kiitos tekstistä.

-peka

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS