Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Nuu Hot

Hah haa, löysin tuolta vanhojen kirjoitusteni kätköistä tällaisen helmen! Pikku Ella on kasvanut isoksi... En edes muistanut kirjoittaneeni tätä. Tästäkin oli tarkoitus tulla novelli, mutta tällaisenaan se ei novelliksi käy. Pikku Ellasta lukeneille kysymys: millainen vanhempi Ella on...? Mielestäni vähän turhankin pinnallinen :D

Argh. Taas postaan monta tekstiä samaan syssyyn...

---

Usein istui Nuu portailla miettimässä maailman menoa. Hänen ajatuksistaan saivat osansa niin syksyn ensimmäiset kastemadot kuin maailman suuret tapahtumat. Nuu tiesi niistäkin, sillä hänen isällään oli tapana lukea kiikkustuolissa aamun sanomalehti ääneen piippu suussa vipattaen. Eihän sellainen pienemmänpuoleinen lapsenpallero paljoa ymmärtänyt, mutta silti maailman sodat ja toisten maanosien nälänhätä vakavoittivat valkeat, pyöreät kasvot, jotka olisivat voineet kuulua posliininukelle, elleivät ne olisi olleet tuhruiset.

Nuun perhe eli niukasti köyhyysrajan yläpuolella. Oli heillä varaa tilata kaupungin sanomalehti ja ostaa isälle nuuskaa, mutta muuten heidän elonsa ei kovin ylellistä ollut. Äiti hääräsi vanhanaikaisen puulieden ympärillä milloin mitäkin toimittaen, joko olematonta tahraa pois hinkaten tai kokaten. Äiti ja isä olivat melko iäkkäitä, eikä heistä siis ollut Nuulle seuraa. Eipä Nuu muuten kovin seurankipeä ollutkaan. Hän viihtyi ajatustensa parissa paremmin kuin kenenkään muun.

Nyt Nuu katseli palleroisia varpaitaan, jotka lepäsivät porstuan huterilla portailla. Kaikilla maailman lapsilla ei ollut varaa kenkiin. Nuu omisti enon tekemät huopasaappaat ja tohvelit ja vieläpä kävelykengät. Rikkaiden perheiden lapset kulkivat katuja tehdasvalmisteisissa tai tilaustyönä tehdyissä kengiksi kutsutuissa taideteoksissa. Tehtaat myrkyttivät ilmaa. Siitä Nuu oli lukenut joskus jostakin isän vanhasta kirjasta. Kun kasvan isoksi, on kaikilla maailman lapsilla kengät. Minun ansiostani, Nuu päätti. Hän tahtoi pelastaa maailman ja mielestään kykenisi sen tekemään keräämällä paljon tietoa kaikesta mahdollisesta.

Nuun ajatukset keskeytyivät, kun naapurin Ella polki uudella polkupyörällään porstuan eteen ja soitti pyörän kelloa. Nuu nosti kädet korvilleen ja irvisti. Hän ei pitänyt kovista äänistä. Se saattoi johtua siitä, että hän oli kasvanut ikänsä keski-ikäisen pariskunnan lapsena.
”Katso, katso uutta ratsuani! Eikö olekin sievä?”
Ella silitti hellästi helakanpunaisen pyöränsä ohjaustankoa ja hyrisi innosta. Hänen olkihattunsa meinasi pudota päästä. Nuu pisti sen merkille. Ella yritti herättää Nuun mielenkiinnon, mutta pian Nuu vaipui takaisin omiin ajatuksiinsa. Niin, ne maailman lasten kengät. Voisin aloittaa harjoittelemalla neulomaan, hän pohdiskeli. Neulomistaitoa kun tarvittiin sukkien valmistamiseen. Langankin hän kehräisi itse. Mihinkään vieraaseen ei kannattanut Nuun mielestä takertua.

Ella polki jalkaansa harmistuksissaan maahan. Hän oli tuollainen soma maalaistyttö, joka oli isänsä kuoltua sairauteen muuttanut äitinsä kanssa kaupunkiin. Ellalle kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Ja mikä pahinta, hänellä oli rikas mielikuvitus. Sellaista Nuu ei voinut sietää. Eihän siinä ollut laitaa, että tuulenvire olisi todellisuudessa jonkun täti Tuulen helman pyyhkäisy poskea vasten. Nuu oli kovasti yrittänyt nähdä sen minkä Ella väitti olevan totta.
”En näe missään mitään ratsua”, Nuu tokaisi verkkaan. Hän punnitsi jokaisen sanansa tarkkaan, sillä maailmaa ei pelastettu harkitsemattomilla sanoilla ja mielipahalla.

Ella alkoi tuhertaa itkua. Sitäkään Nuu ei ymmärtänyt: hän ei kerta kaikkiaan osannut itkeä. Ja mitä itkemistä tässäkin nyt oli? Ella vain tuhrasi turhaan elimistönsä suola- ja vesivaroja. Pikku Nuu huokaisi ja pudisteli päätään kuin voipunut vanha eukko. Hän tahtoi äkkiä tilanteesta pois ja vetäytyi sisälle. Ella jäi porstuan eteen purkamaan tyrmistystään tyhjälle ilmalle, jonka piti olla täti Tuuli.
”Taasko sinä vetelehdit sen hupsun kanssa?” kysyi äiti ankaralla äänellä.
”Taas, äiti”, Nuu huokaisi alistuneena.

Ylläpidon palaute

 
Nuu 2015-02-23 09:54:59 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 23, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moika Lil Sparrow! :D

Anna vaan tulla lunta tupaan näiden postauksien osalta :D Osaat mukavasti pukea lapsen maailman sanoiksi! Hyvä!

Tarkoituksellako sanajärjestystä muuttelit?
"Usein istui Nuu portailla miettimässä maailman menoa.".
Normaalin sanajärjestyksen mukaisesti tämä olisi "Nuu istui usein portailla miettimässä maailman menoa.".
Jos murrat tuon vakioituneen ja hyväksi todetun maailmanjärjestyksen, niin siihen täytyy olla hyvä syy. En näe tuota syytä, sillä kyseessä ei ole runo, vaan kaunokirjallinen kerronta.

Maailman sodat...hmm. Tarkoitatko tässä yleisesti maailman kaikkia sotia? Vaiko kenties ensimmäistä ja toista maailmansotaa? Koska jälkimmäisessä tapauksessa tuo kirjoitetaan yhteen.

Mieti aina tarkkaan mitä haluat sanoa, mutta vielä tärkeämpää on se, miten sen lopulta sanot.
"Nuun perhe eli niukasti köyhyysrajan yläpuolella.".
Nyt on melko erikoisesti kirjoitettu. Uskon, että tarkoitat jotain seuraavista:
"Nuun perhe ei ollut varakas.".
"Nuun perhe kituutti toimeentulon kanssa".
"Nuun perhe ei ollut rikas, mutta he tulivat toimeen.".
Jne. Jos puhut köyhyysrajasta, niin mikä tuo köyhyysraja on? Tarkoittaako se sitä, että eletään slummissa, jossain kaupungin vuokra-asunnossa, pellolla savimajassa vai jossain pikaisesti kyhätyssä hökkelissä sillan alla?

"...palleroisia varpaitaan..."! Ihana ilmaus! :D Jeejee!

Mukavaa pohdintaa, mutta sisältö jää hieman ohueksi. Eli jos oikein mietitään mistä tuossa kerrottiin, niin kyseessä oli ohueksi jäänyt maailmanparannusajatelma :D Sitä paitsi Nuullahan se vasta vilkas mielikuvitus oli, jos meinasi kaikki kengittää :D

Hieman jäi tuntumaan, että jotain puuttui. Lisää maailman pohdintaa, lisää dialogia, lisää polkupyörän ihmettelyä, lisää haaveilua, taitojen kuvailua tai muuta. Lisää jotain. Sitä tämä mielestäni vaatii.

Nyt niin kaunis pohdinta jää harmittavan pintapuoliseksi. Osaat kirjoittaa ja kuljettaa juonta mainiosti, eli älä tyydy liian vähään!!! :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Nuu 2015-02-24 09:47:02 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    February 24, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Näistä kirjoituksista tulee aina hyvä mieli. Olet onnistunut ottamaan kiinni lapsenomaisesta ajattelusta ja haaveilusta, jonka suurin osa aikuisista kadottaa kasvaessaan. Sisällöllisesti hieman lyhyt, mutta hyvä alku.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Nuu 2015-02-18 19:21:56 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    February 18, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ella jyrää! :) Nämä Ella tarinat ovat hyviä. Tästäkin pidin kovasti, vaikka olikin kirjoitettu Nuun näkökulmasta, silti Ella tarina. Tämähän varmaan tuntuisi erilaiselta lukukokemukselta, jos en olisi lukenut jo aiempia Ella tarinoita. Tässä Ella on tosiaankin hieman erilainen kuin edellisissä. En kuitenkaan sanoisi Ellaa turhamaiseksi, pikemminkin väärin ymmärretyksi. Mutta hyvin kirjoitettu teksti, sulavaa kielen käyttöä ja tilanteiden kuvailua. Nuustakin lukisin mieluusti lisää...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS