Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Top 30 tarinaa tällä sivustolla
QR-Code dieser Seite

Top 30 tarinaa tällä sivustolla

Koska tämä foorumi on nykyään hiljainen kuin mikä, uusia tarinoita tulee hyvin harvakseltaan ja niille arvosteluja vielä paljon harvemmin, ja vanhempia tarinoita tuskin kukaan enää muistaakaan, niin ajattelinpa kokeilla jos tällaisella vähän toisenlaisella julkaisulla saisi edes vähäsen heräteltyä jotain eloa. Lähestulkoon kaikki palaute mitä täällä teksteille annetaan vaikuttaa tulevan uusimmille tarinoille, ja vanhemmat tarinat jäävät tuonne sivuston uumeniin, mistä harvat niitä enää löytävät, mikä on sääli, koska sieltäkin löytyy seasta oikeasti hyviä tarinoita. Siksi selasin läpi kaikki arvostelut, mitä olen täällä antanut (219 kappaletta) ja poimin sieltä esiin suosikkejani; niitä, joille olen antanut eniten tähtiä, ja niitä, jotka herättivät selkeimmät ja parhaat muistot mielessäni. Listaan tähän 30 omaa suosikkitarinaani tältä sivustolta lyhyine perusteluineen. Myös tarinan kategoria sivuston luokittelun mukaan on mainittuna, sekä päivämäärä milloin tarina on julkaistu, tai pitemmän sarjan tapauksessa vuosi/vuodet eri osille. Tästä ehkä paistaa läpi oma kiinnostukseni fantasiaan ja scifiin, mutta niinhän sen kuuluukin tällaisessa henkilökohtaisessa listassa.


1. Stuba: Valontuoja (täyspitkä romaani) - Fantasia, 25.5.2023

Voittajaksi nousee Stuban kunnianhimoinen fantasiaeepos, omakustannekirjanakin julkaistu Valontuoja. (Books on Demand -sivustolta olen ostanutkin tuon teoksen. Tällä sivustolla en itse asiassa ole koko tarinaa lukenut, mutta oletan että se on täysin sama kuin mitä olen lukenut muualla...) Täyspitkänä (noin 400 sivua) fantasiaromaanina tämä erottuu selvästi joukosta tämän sivuston tekstien suhteen. Tekstiin on kyllä jäänyt vähän huolimattomuusvirheitä, mutta maailmanrakennus, juoni ja hahmot ovat kaikki hyviä, tarina antaa paljon ajateltavaa ja herättää useassa kohdassa vahvoja tunteita, joten erinomainen kokonaisuus on siis kyseessä, ja juurikin massiivisuutensa ansiosta ansaitsee ykköspaikan listallani. Wattpad-sivustolle, missä tarina on myös julkaistu, olen jättänyt yksityiskohtaisemman arvostelun.


2. Vääpeli Y.: Aatos - Muut, 11.8.2019

Kakkossijan ansaitsee tämä todella koskettava lyhyt kertomus omissa maailmoissaan elävästä pikkupojasta, Aatoksesta. Sisältää myös kielellisesti mahdollisesti parasta antia, mitä olen tältä sivustola löytänyt. ("Todennäköinen ei ole totta, se on vain toden näköistä.")


3. Yuxa: Deus ex machina - Fantasia, 13.8.2018

Tämä oli yksi ensimmäisiä tarinoita mitä aikanaan täällä luin, ja se painui lähtemättömästi mieleen. Minäkertojan ovelle ilmestyy hulvaton jyrsijän näköinen jumala, joka kuulostaa tilastokeskuksen ylitutkijalta ja kertoo, että taivaallisen faunalaskennan tuloksena eri lajien määrää on tasapainoitettava, ja osa ihmisistä on muutettava linnuiksi tai kaloiksi, ja satunnaisotannan perusteella sinut on valittu, ja joudut päättämään kummaksi haluat muuttua. Todella loistava huumoritarina.


4. Arska: Em mää mikkän... - Muut, 21.11.2021

Paras teksti sivuston vakiokäyttäjältä Arskalta. Mainio kalajuttu, kirjoitettu hauskasti, kirjoittajalle
ominaiseen ja kalajutulle tyypillisesti todella överisti liioittelevaan tyyliin.


5. Zamm: KOSKA MINÄ VOIN - Scifi, 14.1.2018

Yksi mieleenpainuvimmista tarinoista mitä olen lukenut tällä sivustolla. Mystinen, synkkä ja karu kuvaus ihmisistä, jotka ovat oudossa tilanteessa korkeiden tolppien päällä. Lukijalle ei selitellä mitään, vaan tämä nyt vain on se tilanne missä hahmot ovat. Miksikö? Koska joku voi, juuri siksi. Kuka? En tiedä, eikä se ole tärkeää. Ah, tuo nimi tiivistää tämän ajatuksen säälimättömästä vallankäytöstä, missä ei edes ole mitään järkeä, enkä edes tiedä onko kirjoittajan ajatus tässä ollut se mitä tässä tuon esille, mutta se että kirjoitan tähän näinkin paljon tavaraa ilman että edes luin tuota tekstiä uusiksi, todistaa jo sen että tämä kuuluu ehdottomiin suosikkitarinoihini täällä.


6. Lasmund: Tärähtänein kirjoitus ikinä / Tärähtäneitä kirjoituksia - Muut, 2022-2024

Toistaiseksi 7 kpl julkaistuja osia, jotka kaikki ovat periaatteessa itsenäisiä teoksiaan, mutta noudattelevat aika samaa kaavaa: eli mitään kaavaa ei ole, vaan näissä teksteissä tulee sellaista tajunnanvirtaa, mistä ei voi ollenkaan sanoa mitä pitäisi odottaa. Todella omaperäisiä kirjoituksia, jotka ehdottomasti täyttävät otsikkonsa antaman lupauksen, eli ovat vailla järjen hiventä, mutta todella viihdyttävästi kirjoitettuja.


7. Mr.V: Uolevin syyskyntö - Muut, 26.1.2012

Yksi sivuston vanhimpia tarinoita. Ehta legenda. Aika sairas tarina Uolevista, joka haluaa saada edes kerran elämässään seksiä. Ei ehkä tarkoitettu kaikista herkimmille lukijoille, enkä voi kirjallisena tuotantona ihan kärkeen tätä sentään laittaa. Mutta jos pitää poimia joku tarina esiin sivuston muinaishistoriasta, niin kyllä se olisi ilman muuta tämä. Myös yksi sivuston luetuimmista tarinoista.


8. Zamm: Olkoon voima kanssamme -sarja, Scifi, 2021-2022

Toinen teos Zammilta, joka mahdollisesti liittyy jollain tavalla edelliseen Koska minä voin -tarinaan. Vielä keskeneräinen scifisarja, toivottavasti tulisi joskus päätökseensä. Mahdollisesti tiukinta scifiä mitä sivustolta löytyy. Mahtavaa maailmanrakennusta, joskin hyvin vaikeaselkoista tekstiä, missä lukijalle ei selitellä mitään turhaan.


9. Arska: Kutvonen - Muut, 23.11.2020

Arskalta löytyy paljonkin teoksia tältä listalta, mikä ei toisaalta ole ihme, kun on kuitenkin sivuston tuotteliaimpia kirjoittajia. Kevyt, rento ja leppoisa kirjoitustyyli toimii tässäkin tarinassa, joka kuvaa humoristisesti eläinten teurastaja Kutvosta, jolla on kunnioitettavan rakastava suhde teurastettaviin eläimiin, ja Elmeri-possua, jonka kanssa tuleekin hyvin läheiset välit. Outoa huumoria, mikä on juuri Arskaa parhaimmillaan.


10. T. Johan: Mammanpoika II versio - Jännitys & toiminta, 17.10.2020

T. Johan on mielestäni sivuston taitavimpia kirjoittajia, joskaan ei helppotajuisimpia, ja aiheet eivät yleensä kuulu omiin suosikkeihini. Mutta joku teos tältä kirjoittajalta kuuluu ehdottomasti tälle listalle, ja niistä mielestäni paras on Mammanpoika. Tämä on uudempi versio kyseisestä teoksesta, alkuperäistä en muistaakseni ole kokonaan lukenut. Loistavasti kirjoitettu, synkkä tarina nuoresta miehestä ja tämän karusta äitisuhteesta.


11. iso kivi: Tavallinen mies (Kaksi ensimmäistä kappaletta tarinasta) - Muut, 12.10.2020

Kaikista listatuista tarinoista tässä on varmaankin tylsin aihe – kuten otsikostakin ehkä voi päätellä, sillä tarinan keskiössä on tavallinen arjen sankari, missä ei ole niin sitten mitään mielenkiintoista. Mutta voi että, miten mahtavasti tätä puuduttavan tylsää arkea kuvaillaan! Umpitylsää menoa, jota ei silti voi olla lukematta eteenpäin. Joskin tämä on ilmeisesti vasta alku pitemmälle tarinalle.


12. Mikael El Hakim: Saari-sarja - Jännitys & toiminta, 2020

Todella mustaa huumoria sisältävä, vähän machoilevasti mutta erittäin hauskasti kerrottu keskeneräinen jännitystarina miehestä, joka herää pieneltä saarelta eikä muista miten on sinne päätynyt. Toistaiseksi 8 osaa, toivottavasti tämäkin saisi vielä joskus jatkoa, vaikka edellisestä osasta onkin kulunut jo pitkä tovi.


13. lukeva33: Ajan ohittamat - Scifi, 22.7.2020

Mainio scifitarina, jokseenkin realistisesti, tai ainakin siihen pyrkien kirjoitettu, mutta silti kevyellä otteella. Sisältää kuitenkin tiukkaakin tiedettä, kuten aikadilataation, eli ilmiön missä lähellä valonnopeutta vieraalle planeetalle matkustavien hahmojen aika kulkee eri tahtia kuin hitaammin etenevien. ”Ajan ohittamat” siis.


14. Tilma: Syksyntuojat - Fantasia, 26.2.2014

Vanhempi tarina, jonka onneksi joskus luin, ja se painui mieleen suomalaista mytologiaa pursuavana romanttisena fantasiana. Siitä on kauan kun tämän luin, ja tarina on aika pitkä, niin en enää muista kauheasti yksityiskohtia, mutta todella kaunis muistikuva on tästä jäänyt mieleen.


15. Ann: Koukussa historiaan - Fantasia, 1.7.2019

Omaperäinen pieni tarina Livia Larsson -nimisestä tytöstä, joka tykkää historiasta, ja imeytyy sisään historiankirjansa tapahtumiin.


16. JVarvikko: Kaaos auditoriossa - Sadut, 5.12.2020

Tällä kirjoittajalla on todella omaperäinen tyyli, pidän kaikista hänen tarinoistaan jotka olen lukenut. Haluaisin oikeastaan nostaa niistä useampiakin tälle listalle, mutta kuitenkin kun katson miten paljon tähtiä olen millekin antanut, niin tämä on niistä suosikkini, ja rajatussa tilassa ainoa joka tänne mahtui. Jos Kaaos auditoriossa iskee, suosittelen kuitenkin lukemaan esimerkiksi Pikku Asian ja Kissan, Arvostelijan, tai Kaivon. Outoja, mielikuvituksellisia olentoja näissä vilisee, jotka selvästi ovat saman kirjoittajan mielestä lähtöisin.


17. Arska: Puunhalaaja - Muut, 28.6.2022

Taas klassista Arskaa. Päähahmona tässä on Visa Leppäkero, joka ei puhu mitään – tarinan mukaan ei siksi, että olisi varsinaisesti mykkä, vaan siksi, ettei hänellä ole tärkeää sanottavaa. Mielenkiintoinen hahmo Visa onkin, ja jos ei ihmisten kanssa juuri kommunikoikaan, niin puiden kanssa sitäkin enemmän. Tarinan vahva luontoteema uppoaa hyvin.


18. Susimies: Sammy Nyman: Malphas - Scifi, 21.5.2020

Synkkää lovecraftmaista kosmista kauhua. Avaruuden herra Malphas osoittaa, miten merkityksettömiä me ihmiset todellisuudessa olemme, vaikka luulemme voivamme ymmärtää asioita.


19. UskoOdysseusRaunio: Eetteri - Muut, 2.3.2020

Loistava scifihtävä huumoritarina armottomasta alkoholistista ja insinööristä Martista, joka vastaanottaa viestin Arcturuksesta, ja pääsee tapaamaan olioita toiselta planeetalta. Tarinan loppu on mahdollisesti antanut parhaat naurut mitä olen tällä sivustolla saanut.


20. Pohjavesikala: Auringon orja - Fantasia, 15.9.2017

Toimiva klassinen fantasiatarina, missä soturi taistelee hyvän puolesta pahaa vastaan. Baasinsas-henki oli mieleenpainuva pahis. Muuten nyt ei sisällöltään omaperäisin tarina, mutta erittäin hyvin kerrottu ja kasassa pysyvä tarina, jota suosittelen kaikille perinteisen fantasian ystäville.


21. Arska: Kolmas kevät - Romantiikka, 21.4.2022

Arskalta taas mukavaa luontoromantiikkaa. Tunnelmallinen kuvaus erakon kokemuksista keväisen luonnon keskellä.


22. viskisieppo: Valepukki / Metsätonttu ja poro - Muut, 25.12.2021 / 23.12.2022

Tähän laitoin kaksi eri tarinaa, joista oli vaikea valita. Molemmat ovat teemaltaan sen verran samanlaisia, jotta kaitsoin että ne voi tällä tavalla yhdistää, ja sain näin yhden paikan lisää listalleni. :D Kyse on joulutarinoista, mutta ei mistään tavallisista ja tylsistä sellaisista, vaan äärimmäisen mustalla huumorilla kirjoitetuista. Erittäin viihdyttäviä. Jos täytyisi valita näistä vain toinen, niin se olisi jälkimmäinen, eli Metsätonttu ja poro, mutta hyviä ovat molemmat. Suosittelen lukemaan joulun aikaan.


23. Jästipää: Palvelumaksu - Muut, 14.7.2019

Jästipäältä löytyy sivustolta paljon teoksia, joista lukemistani tämä on suosikkini. Taitava kirjoittaja, joskin tarinat keskittyvät pääosin hyvin arkisiin tapahtumiin – itse luen mieluummin enemmän kauempana arkitodellisuudesta olevia tarinoita, niin siksi varmaan tämä jää ainoaksi teokseksi tältä kirjoittajalta listalleni. Harmi sinänsä, sillä kirjoittajalla on oma selkeä tyyli, ja ansaitsisi varmasti useampiakin tekstejä tällaiselle listalle. Joka tapauksessa tämä on hillitön kertomus arkisesta tilanteesta, joka eskaloituu mielettömäksi farssiksi, ja ansaitsee paikkansa tällä listalla.


24. Stuba: The Game of the Serpent - Muut, 18.2.2022

Ainoa englanninkielinen teksti listassani. Synkkä, vähän runomainen kuvaus nykymaailmaa hallitsevista elementeistä, jotka yhdessä muodostavat ”The Game of the Serpentin”, joka antaa paljon ajateltavaa siitä, mille kaikelle meidän kannattaa antaa valtaa itsemme yli. Sisältää myös linkin youtubesta löytyvään videomuotoiseen teokseen, missä tekstiä on korostamassa kirjoittajan omaa kuvataidetta sekä musiikkia; jos teksti ollenkaan kiinnostaa niin suosittelen katsomaan myös tuon. Osa tästä tekstistä on myös suomennettuna mukana Valontuojassa, listani ykkösteoksessa.


25. Kissanautti: Piano - Muut, 20.6.2020

Koskettava, lyhyt ja omaperäinen kertomus hylätystä pianosta.


26. haavanehti: Hyvästit - Runot, 2.12.2020

Halusin ainakin yhden runon mukaan listaani, vaikka en runoja hirveästi täällä lue tai arvostele. Tämä oli runo jolle olen antanut parhaat tähdet. Koskettava runo se onkin, missä riimittely todella toimii.


27. Eadin: Kirjeet - Muut, 14.2.2021

Ajatuksia herättävä lyhyt kertomus menetyksen aiheuttamasta masennuksesta, joka ajaa lopulta itsemurhaan. Erityisesti tämä tarina jäi mieleen, koska se on kerrottu erityisellä tavalla, muutaman kirjeen kautta, joita nimetön kertoja kirjoittaa kuolleelle läheiselleen.


28. Zarnobil: Kokeilu numero seitsemän -sarja, Scifi, 2019

Valitettavasti keskeneräinen sarja, joka on suosikkini paljonkin tarinoita julkaisseelta Zarnobililta. ”Numero 7” herää muistamatta yhtään mitään, ja selviääkin että hän on koeputkesta ilman menneisyyttä syntynyt klooni. Parasta antia tässä on moninaiset moraaliset pohdinnat joita tarinaan on upotettu, mitä tällainen kloonaaminen luonnollisesti herättää. Mainittakoon myös saman kirjoittajan Vampyyrien juoksu / Demonin lento -saaga, jota pitäisin kirjoittajan pääteoksena, sen verran pitkä fantasiasarja, josta on ilmestynyt useita eri versioita. Se ei mielestäni ole yhtä mielenkiintoinen kuin tämä, mutta ajatellessani Zarnobilin tektejä se tuli kuitenkin pakostakin mieleen, ja piti sitten mainita tässäkin.


29. Zamm: Sunnuntai, Scifi, 14.4.2020

Vielä yksi tarina Zammilta. Kirjoittajan mystinen tyyli toimii tässäkin tarinassa, missä päähahmo käyttää koko elämänsä oudon olennon tutkimiseen, jonka nimeää sunnuntaiksi. Ja silti siitä ei selviä oikein mitään.


30. iBOB: Biopoliisit-sarja, Scifi, 2018

Paras sarja sivuston aktiiviselta käyttäjältä iBOBilta, joka myös ansaitsee maininnan tässä listassa. Mielenkiintoinen tulevaisuusvisio, missä on myös jonkinlaisia poliittisia kannanottoja, ja selkeä teema ympäristön tuhoamisessa, missä me ihmiset olemme valitettavan hyviä.



Näiden lisäksi kunniamaininnan ansaitsee Arskan poistama tarina, jonka nimeä en tarkkaan muista, mutta joku ”Kauas on pitkä matka” se taisi olla. Se oli hillittömän hauskasti kerrottu fantasia/scifitarina vieraalle planeetalle matkustavasta miehestä, joka oli yksi ensimmäisiä tarinoita mitä tältä sivustolta luin, ja taisi suuresti vaikuttaa siihen että aloin tätä sivustoa itsekin aktiivisesti käyttämään. Sille annoin täydet 5 tähteä. Olisi muuten kiva saada se tänne takaisin. ;)

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
5.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Top 30 tarinaa tällä sivustolla 2024-07-20 07:55:37 Lasmund
Arvosana 
 
5.0
Lasmund Arvostellut: Lasmund    July 20, 2024
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hieno idea tehdä tällainen listaus ja hienoa löytää oma tarina siltä listalta :)
Täytyypä ottaa asiaksi lukea kaikki 30 parasta tarinaa tältä sivustolta. Tämä on hieno tiivistys siitä, mitä kirjoittaja sivusto tarjoaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Top 30 tarinaa tällä sivustolla 2024-07-07 09:04:09 Arska
Arvosana 
 
5.0
Arska Arvostellut: Arska    July 07, 2024
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvä kannanotto Oriodionilta.Foorumin hiljentyminen kesäksi näyttää olevan pidempiaikainen perinne.
Syyskylmien alettua on aiemmin tapahtunut pientä vilkastumista.

Jotenkin on itselleni tullut sellainen tuntuma ettei aiemmin vallinnutta tilannetta kuitenkaan enää tavoiteta, vaan foorumilla tapahtuu hidasta hiipumista kesä kesän jälkeen. Harmittava juttu, johon ainoa lääke olisi aktivoituminen foorumin käytössä. Uusia tekstejä tarvitaan ja niihin kommentteja arvosteluineen.

Saatu palaute on se ainoa palkkio jonka tänne tekstinsä jättänyt saa. Vaikka se on ainoa, ei se ole suinkaan vähä-arvoinen kirjoittajalle.

Noin kuukausi sitten sain valmiiksi taas yhden tarinan jolla pyrin hieman tavanomaisesta kirjoitustavastani poikkeamaan, ehkä se nähdään täällä joskus.

Oriodion on tehnyt suuren työn kootessaan tuon omien arvostelujensa top-listan.
Suurta mielihyvää tuntien löysin omia tekstejänio noiden joukosta. Varsinkin tuo kunniamaininta sai minut pohtimaan:onko tässä joku väärinkäsitys tapahtunut?
Yritin nostella muistoista tuon " kauas on pitkä matka" nimistä tarinaa tai ainakin sen tapaista. En sitten saanut sellaista muistista löytymään. No sitten kaivelemaan kirjoitelmien tallenteista ja yksi joka voisi tulla kyseeseen on työnimellä "Kilrate" tallennettu. Tarinan päähenkilö Kilrate Turska on kemiasta kiinnostunut itseoppinut tiedemies joka Pohjois-Karjalan maaseudulla rakentaa avaruusaluksen ja kokkailee siihen melkoisen jytäkkää polttoainetta...

Voisiko olla tämä? On ollut ainakin muistaakseni esillä foorumilla ja voin toki sen palauttaakin. On voinut olla jollakin toisella nimellä esillä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS