Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Translain mahdolliset seuraukset
QR-Code dieser Seite

Translain mahdolliset seuraukset

TRANSLAIN MAHDOLLISET SEURAUKSET


Translain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliinsa 1.2.2023 äänin 113 – 69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lääkärien lausuntoja ei enää vaadita, kun setä haluaakin olla täti tai toisinpäin. Sen verran Kokoomus pääsi vaikuttamaan lakiin, että omaa sukupuoltansa voi vaihtaa vain kerran vuodessa.

Uudistus on herättänyt keskustelua lain mahdollisesta väärinkäytöstä. Pelätään, ovatko naiset enää turvassa yleisissä vessoissa ja pukuhuoneissa, kun naisiksi muuttuneet miehet pääsevät näihin tiloihin lain nojalla. Tai onko sekään oikein, jos naisiksi muuttuneet miehet pääsevät kahmimaan kaikki mitalit urheilukisoissa naisten sarjoissa? Kaikki pelot eivät liene aiheellisia. Jos mies haluaa välttää armeijaan menemisen, se onnistuu nykypäivän Suomessa aika vaivattomasti ilman sukupuolen vaihtamistakin.

Peloista pahin on kuitenkin translain tuleva päivittäminen vieläkin vapaampaan suuntaan. Epäpoliittisena ihmisoikeusjärjestönä itseään mainostava Seta ry on näitten lakiuudistusten taustalla vaikuttava todellinen taho. Julkista rahoitusta saava valtiovallan hellimä Seta saa mediassa paljon tilaa, ja järjestelmällisen propagandan avulla se on onnistunut taivuttelemaan monet vaikutusvaltaiset päättäjät ja asiantuntijat puolelleen.

On lapsellista kuvitella, että Seta tyytyisi tähän uuteen translakiin. Seuraavaksi käydään vaatimaan, että laki täytyy ulottaa myös alaikäisiin lapsiin. Seta on julkisesti ilmoittanut, että kyseessä on vain välietappi suuremman tavoitteen saavuttamisessa. Jo nyt translakiin jätettiin lausuma, että valtioneuvoston tulee arvioida ja valmistella tarvittaessa lainsäädäntömuutoksia transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseen.

Monet ihmiset pyörittelevät epäuskoisesti päätään, kun näistä asioista keskustellaan. Että ei kai nyt 10-vuotias Mari voi tuosta vaan muuttua vaikkapa Matiksi. Tämä on kuitenkin Setan päämäärä, ja sehän on selvää, että Setan tavoitteena on myös kirurgisten korjausleikkauksien ja hormonaalisten hoitojen ulottaminen alaikäisiin kansalaisiin.

Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala totesi haastattelussa (HS 27.1.2023), että sukupuolidysforiaa kokevilla nuorilla on usein huomattavan paljon muitakin mielenterveydellisiä ongelmia ja että usein nämä vaivat hoituvat ajan kanssa terapian avulla. Alan asiantuntijaa eduskunta ei kuitenkaan kuunnellut riittävästi. Liian vähän kuunneltiin myös korjausleikkauksiaan katuvia detransitioituneita ihmisiä, joita on enemmän, mitä Seta toistuvasti väittää omissa tiedotteissaan.

Tulevissa eduskuntavaaleissa kansa pääsee sanomaan oman sanansa. Translakia ei ole pakko viedä nykyistä pidemmälle. Siksi vetoan jokaiseen vaaliuurnalle menijään, että äänestäkää eduskuntaan niitä tolkun miehiä ja naisia, jotka eivät ole lähteneet mukaan tähän sukupuolisekoiluun ja kauniisiin korulauseisiin kätkettyyn ideologiseen pelleilyyn.

Mikko Haaksluoto
Kotka

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Translain mahdolliset seuraukset 2023-02-13 18:22:58 Oriodion
Arvosana 
 
2.0
Oriodion Arvostellut: Oriodion    February 13, 2023
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Itse olisin pikemminkin sitä mieltä, että koska pyrimme kaiketikin olemaan tasa-arvoinen yhteiskunta, niin esim kaikkien lakien pitäisi olla samat sukupuolesta riippumatta. Tällöinhän sillä mikä sukupuoli jossain rekisterissä lukee ei pitäisi olla mitään merkitystä, eli miksei vain poistaa koko turhaa pykälää sieltä. No ihan näin ei toki ole, lain puitteissa esim asevelvollisuus ei ainakaan ole kovin sukupuolineutraali.

Mutta jokainen on biologisesti mitä sukupuolta on, kokee olevansa mitä on, olkoon nämä samat tai ei. Ja jos todella eläisimme tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, niin eihän sitten olisi mitään tarvetta vaihtaa sukupuolta johonkin rekisteriin, kun eihän sillä kuitenkaan pitäisi mitään väliä olla. Eli pointtini on se, että JOS todella olisimme tasa-arvoinen yhteiskunta, niin ei pitäisi olla mitään väliä mikä sukupuoli jossain rekisterissä lukee, eikä siten pitäisi olla tarvetta vaihtaakaan sitä (siis sinne rekisteriin).

Nostamistasi pointeista en itse olisi huolissani kuin ehkä urheilun suhteen, koska siinä biologinen sukupuoli merkitsee aika paljon, niin voisihan se johtaa epäreiluihin tilanteisiin, jos todella miesurheilijat (tai sellaisen fyysisellä suorituskyvyllä varustetut) pääsisivät helposti kilpailemaan naisten sarjassa.

Enkä siis ole oikeasti hirveän syvälle aiheeseen paneutunut, tämä nyt vain mitä ajatuksia se herättää. Enkä siis ole trans-ihminen itse niin mitään henkilökohtaista kosketusta lailla ei minuun ole, enkä siksi myöskään koe että sanallani olisi hirveän isoa painoarvoa siihen. Mutta mielestäni laki tuntuu kuitenkin pääosin positiiviselta asialta, trans-ihmisille varmasti iso edistysaskel, vaikkakin yllä kuvaamastani syystä keskustelu on tavallaan turhaa kun eihän sukupuolen PITÄISI lakipykäliin kuitenkaan vaikuttaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS