Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Juonen suunnittelu
QR-Code dieser Seite

Juonen suunnittelu Hot

Ajattelin vaan kysyä teidän mielipidettä eräästä itseäni häiritsevästä asiasta ja muutenkin teidän omia ajatuksianne.

Eräässä kirjoitus projektissani jonka juoni on hieman monimutkaisempi olen kohdannut erään ongelman: Olen itse kirjoittaja joka ei suunnittele tarinaansa tarkasti vaan keksii samalla kun kirjoittaa. Mielestäni projektini saattaisi tarvita juonen tarkempaa suunnittelua jotten kirjoita itseäni seinää vasten ja en löydä tietä pois. Mutta ongelma on se että kun yritän suunnitella juonta etukäteen menetän kaiken halun kirjoittaa ja kiinnostukseni tarinaa kohtaan. Eli mitä tarkemmin yritän suunnitella juonta sitä vähemmän tarinani minua kiinnostaa. Joten pitäisikö tässä sitten suunnitella sen uhalla ettei tarina enää sen jälkeen kiinnosta jolloin kirjoittamisesta ei tule juurikaan mitään vai jatkanko kirjoittamista ja katson minne juoni menee.

Kiinnostaisi myös onko teillä samanlaisia kokemuksia ja kummanlaisia kirjoittajia ootte?

Ylläpidon palaute

 
Juonen suunnittelu 2019-03-03 20:15:08 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 03, 2019
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Aloittelija!

Aika erikoisia haasteita Sinulla :) Täytyy kyllä sanoa, että itse olen nykyisin suunnittelukirjoittaja. Näin ei ollut aina, joten voisin koettaa hitusen jeesata.

Itse kirjoitin ensimmäistä kirjaani juurikin noin, että en suunnitellut kovinkaan tarkkaan. Toki minulla oli selkeä ajatus siitä, mistä juoni alkaa ja miten se päättyy, mutta mitään kappaleiden suunnittelua en tehnyt. Tämä riippuu paljon myös siitä, että minkälainen juonesi on. Kuljetatko monta juonta rinnan, vai kirjoitatko vain yhtä. Jos kirjoitat vain yhtä, niin en näe tuossa tavassasi mitään ongelmaa.

Ihan ensimmäisenä sanoisin, että kirjoita paljon muistiinpanoja samalla kun kirjoitat. Toisin sanoen kirjoita ylös kaikkia mageita juttuja, jotka on tärkeää muistaa myöhemmin, ja joita voit myöhemmin hyödyntää kirjoittaessasi. Esimerkiksi kun keksit dialogissa jotain, joka voisi liittyä tulevaan, tai luot jonkin komean sivuhahmon. Kirjaa kaikki ylös, ja selaa noita muistiinpanoja aika ajoin. Tee myös tarkkaa luetteloa hahmoista ja taustoista, jotta varmasti muistat kaikki, ja voit jatkaa ihmissuhdekiemuroiden laadintaa lennossa.
Samoin, kun saat kirjoittaessasi jonkun ajatuksen, joka ei kenties istu juuri siihen, mitä sillä hetkellä kirjoitat, ni kirjaa se ylös, jotta et unohda.

En usko, että on kovinkaan helppoa kirjoittaa itseään umpikujaan, mutta yllä olevalla se pitäisi olla ihan vältettävissä :) Sanon siis, että jatka kirjoittamista.

Toinen tärkeä asia silloin, kun kirjoittaa lennosta on se, että ottaa riittävästi aikaa tarkastuslukemiseen. Suhtaudu äärimmäisen kriittisesti kirjoittamaasi. Erityisesti kysy itseltäsi jatkuvasti, että miksi tässä kävi näin, ja miksi tuo ajatteli noin. Kyseenalaista jokainen juonenkäänne ja pohdi, onko se linjassa sen kanssa, mitä olet tuon kohdan jälkeen kirjoittanut. Ja taas kun korjausluet, niin kirjoita asioita ylös, jotta voit vertailla epäselvyyksiä jälkikäteen, etkä unohda niitä.

Kukaan ei sano, että kirjoittamisen täytyy mennä näin ja näin. Kirjoitat miten kirjoitat, mutta miten ikinä kirjoitatkin, on tärkeintä, että pääset eteenpäin. Ja jos huiskiminen ilman suunnitelmaa sopii Sinulle, niin huiski menemään vain. Muista kuitenkin, että jos haluat painaa käsikirjoitusta kustantamoihin saakka, niin panosta viimeistelyyn. Ja se syntyy kriittisyydestä omaan valmiiseen tekstiin.

Paperia koneeseen vain :)

Kiitos :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Juonen suunnittelu 2019-03-04 08:29:29 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    March 04, 2019
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Terve!

Saitkin tuossa ylläpidolta hyvät neuvot, ei tuohon paljoa ole lisäämistä.

Sen verran kuitenkin että, olen itsekin pohtinut samaa kirjoittaessani. Entä jos maalaan itseni nurkkaan. Päädyn tilanteeseen, jossa ei enää löydy järjellistä tapaa päästä eteenpäin?

Kirjoitan itse vain omaksi ilokseni ja olen huomannut saavani kirjoittamisesta samaa iloa kuin kirjan lukemisesta. Juonen kehittely ja sen muokkautuminen tarinan edetessä on yhtälailla kiinnostavaa teki sen itse, tai luki toisen laatimaa

Oma kirjoitteluni kulkee pitkälti niin, että joku juonen aihio alkaa kehittyä ajatuksissa ja siihen tulee hahmoteltua karkea selkäranka. Siis tapahtumille suuntaus ja loputulema. Sitten vain lihaa rangan ympärille ja sitä syntyy tarinan edetessä.

Tuohon mainitsemaasi seikkaan, jossa kiinnostus tuntuu laimenevan sitä mukaa kuin juonta kehittelee valmiiksi. Näinhän se menee itsellänikin, tai ainakin tuntuu siltä. Kuitenkin monesti olen havainnut kirjoittelun olevan mielekästä juuri noissa tilanteissa.
Teksti vain syntyy itsestään, kun alkaa naputtelemaan näppäimiä. Tokihan monesti valmis tarinapohja katoaa inspiraation alle ja juttu alkaa kulkea omia polkujaan Luulenpa ettei se ole ollenkaan paha asia. Pikemminkin päinvastoin. Antaa mielikuvitukselle vapaat kädet ja katsoo mitä tulee.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS