Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Neuvoja ja Mielipiteitä
QR-Code dieser Seite

Neuvoja ja Mielipiteitä Hot

Hei

Olen jo noin kahdeksan vuotta värssännyt runoja ja novelleja - lähinnä runoja (seiskaluokalta) asti. Ala-asteella kun kirjoittelimme tarinoita sain aina huomautuksia että tarinani olivat liian monta sivua pitkiä, esim. piti kirjoittaa 2 - 3 sivua, minä kirjoitin 9 - 12, mikä joskus sakotti numeroa, vaikka tarinan sisältö ja itse tarina 8 tai 9 arvoisia. Olen julkaissut niitä eri paikoissa ja olen saanut niistä kehuja opettajilta, kommenttiosioissa, ihmisiltä ja niin edelleen. Myös täällä ja kiitos niistä. Mutta siitä huolimatta tuntuu että en ole tarpeeksi hyvä. En ole voittanut mitään kirjoitus tai runokilpailua, joihin olen osallistunut. Omasta mielestäni runoni toistavat vähän samaa kaavaa, samoja teemoja ja sanon asiat periaatteessa samalla tavalla mutta hieman eri sanoin. Käytän samankaltaisia loppu/alkusointuja ja joskus kieli on liian vanhahtavaa ja tekotaiteellista. Tuntuu että kierrän ympyrää enkä osaa keksiä mitään uutta - joskus mietin jopa kynän heittämistä nurkkaan ja runojeni/novellieni polttamista. Turhautumisen määrä on suuri. Päätin tässä vähän aikaa sitten että kirjoitan runon per arkipäivä ja olen tehnyt sitä muutaman viikon, runoja on tullut muttei mitenkään julkaisukelpoisia ja tuntuu että sanat pitää pakottaa itsestäni ulos - äskettäinkin täällä julkaisemani runoni ovat mielestäni huonoja vaikka olen käyttänyt paljon aikaa niiden viilaamiseen. Minulla ei ole pitkään aikaan tullut runoja tehdessä sitä flowta eikä sitä jännää uteliaisuuden tunnetta mikä kirjoittaessa tulee. Olen monta kertaa aloittanut esim. novellin kirjoittamisen mutta se on jäänyt parin - kolmen sivun jälkeen koska kirjoittamani on tylsä, ei mitenkään erikoinen tai kiinnostava. Minulla on monta valmistakin novellia, jotka kaipaavat hiomista. Olen jo viimeiset pari kolme vuotta suunnitellut oman "fantasiamaailman" rakennetta, kulttuuria, taikuutta jne. ja pikkusena unelmana on tehdä oma kirja ehkä omakustanteena sitten joskus. Olenkohan liian perfektionisti?

Voikohan missään opiskella runoutta tai lyriikka tai jotain sellaista? Onko se kannattavaa?

Ennen runojen ja näiden rustaamista tein kuvataidetta ja käsitöitä/askartelua: piirtäminen, maalaaminen, virkkaus, ompeleminen, vuoleminen, savesta muotoileminen, korujen teko jne. ja teen sitä nykyäänkin, mutta vähemmälle se on jäänyt. Ei ole sitten ylä-asteaikojen tullut sitä tunnetta että haluaisin maalata, piirtää jne. Olen ikäänkuin menettänyt sen taidon jonnekin - en osaa enää piirtää niin hyvin kuin silloin vaikka kuinka yritän. Kuvataide oli siis minun forietee ja suunnittelin siitä jopa ammattia. Tässäkin on taas se, että olin opettajien, vanhempien ja muiden ihmisten mielestä tosi lahjakas kuvataiteessa ja vanhemmatkin kannustivat sille alalle. Mutta en ole ikinä voittanut mitään maalaus tai piirustuskilpailua. Lukion kuvataiteen opettaja kannusti minua hakemaan Helsinkiin Kuvataideakatemiaan, olinkin sinne hakemassa, mutta jänistin - oliko sinne melkein 2000 hakijaa ellei yli. Nyt olen hakemassa teollista muotoilua opiskelemaan, mutta painin myös epäilysten kanssa riittääkö minun rahkeet siihenkään alaan. Hain viime vuonna Savonia Amk:iin teollisen muotoilun alalle, pääsykokeista sain 73/100/hylätty, tämä sen takia että hermoilin niin vitusti että työnjälki oli huonoa. Alaraja oli 50 joten olisin päässyt sisään. Olen myös hakenut samaa alaa Lapin Yliopistoon tänä keväänä.

Toisaalta olen myös kiinnostunut musiikinteosta. Olen 13-vuotiaasta lähtien tehnyt musiikkia - yksiksni ja kaverini kanssa, Fl-Studio demolla ja se on ollut lähinnä musiikin tuottamista ja säveltämistä, ei niinkään soittamista. Olen tehnyt lähinnä elektroonista/elektronista tanssimusiikkia - mitä ei ole loppujenlopuksi hankala tehdä. Ja jostain kappaleista on tullut ihan mukiinmeneviä ja olen julkaissut niitä mm. Soundcloudissa ja Mikserissä. Aluksi minulla oli tarkoitus mennä musiikin perusopetukseen paikkakuntani kansanopistoon, mutta siellä alaikäraja oli 11-vuotta. Olin pariin otteeseen semmosessa halpismusiikkiryhmässä, jossa opeteltiin pianoa/kitaraa/rumpujen perusteet - jätin sen kesken koska siellä ei opeteltu itse nuotteja paljoa, se oli vain sellaista yhtesimusisointia.Osaan kyllä vähän lukea nuotteja, mutta siihen se jää. Meillä oli ala-asteen musiikkitunneilla pakollinen nokkahuilukurssi, josta sain 8 - 9. Pidin siitä. Haluaisin osata laulaa, mutta omalla paikkakunnalla ei järjestetä sitäkään opetusta muussa kuin musiikin perusopetuksessa. En siis oleta tulevani miksikään idoliksi, vaan haluaisin oppia sitä omaksi iloksi - saisi runoistakin tehtyä kappaleita jne.

Toisaalta olen ollut kiinnostunut teatteristakin - mutta vain vähäsen. Olin sekateatteriryhmässä noin vuoden - joka sekin oli halpa, koska muuhun ei ollut varaa. Mukana oli kaikenikäisiä ja esitykset oli lähinnä uskonnollisia ja joita esitettiin pääsiäisenä, jouluna jne. Teimme yhden ison produktion jonka esitimme kotikaupungin lisäksi muissa kaupungeissa. Hain yhteishaussa eri lukioihin yksi oli muotoilu/kuvataidelukio ja toinen Minna Canthin lukion teatterilinja Kuopiossa. Kuvataidelukioon pääsin sisään, Minna Canthin lukioon en - oli yhden pisteen päässä - joten hautasin teatterisuunnitelmat sen jälkeen. No, olin vähän aikaa tässä kuvataidelukiossa, mutta jouduin palaamaan kotikaupungin lukioon koska säästöni alkoivat huveta, en löytänyt asuntoa (asuntola siellä oli remontissa), kukaan ei halunnut ottaa alaikäistä esim. kauppaan töihin.

Nykyään kiinnostuksenani ovat siis runot/novellit ja niiden kirjoittaminen, musiikin teko ja laulaminen, sekä käsityöt ja muotoilu. Näistä kaikkein lähinnä minua on lähinnä runot, laulaminen, muotoilu. Kuvataiteen olen hylännyt suoraansanottuna.

Olen siis kaikissa näissä suurimmaksiosaksi itseoppinut - perheellä ei ollut yksinkertaisesti varaa taideharrastuksiin, tai harrastuksiin ylipäätään. Kannattaako minun yrittääkään, kun tuntuu että ikähaarukka jolloin näitä voisi parhaiten oppia ja kehittyä on mennyt? Pitäisikö minun pitää taukoa? Vaiko luopua koko hommasta?

Arvostelut

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Neuvoja ja Mielipiteitä 2016-04-18 18:41:09 Jästipää
Arvosana 
 
N/A
Jästipää Arvostellut: Jästipää    April 18, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kommentoin nyt lähinnä vain mitä tulee kirjoittamiseen, joskin ehkä kommenteistani voi soveltaa jotain muillekin taidealoille. Ja varoituksen sana, nämä ovat vain minun henkilökohtaisia mielipiteitäni ja olen välillä aika tiukkakin periaatteiden mies, mutta tässä jotain miten itse näen ja olen kokenut asiaa. Eikä tätä pidä missään nimessä tulkita minkäänlaiseksi kritiikiksi sinun mielipidettäsi, runojasi tai tekstejäsi kohtaan, sillä tässä en arvioi niitä millään tasolla, jaan vain oman ajatukseni aiheesta omakohtaisten kokemusteni kautta.

Taiteessa, niin kirjoittamisessa kuin missä tahansa muussakin, ei ole mielestäni ikähaarukkaa minkä aikana pitäisi oppi saavuttaa. Nuoret ja varttuneemmat voivat aivan hyvin ottaa haltuunsa uuden taidemuodon ja jopa menestyä siinä. Ei esimerkiksi kirjoittaminen katso ikää. Siihen vaikuttavat paljon enemmän monet muut asiat. Taidelajit eivät ole kuin urheilu, jossa pohja kansainväliseen menestykseen luodaan jo varhaisessa vaiheessa.

Minusta olennaisin kysymys on se, mitä itse haluaa kirjoittamiseltaan. Mitkä ovat omat tavoitteet kirjoittamisessa? Miten paljoon on valmis tavoitteensa saavuttamiseksi, miten paljon pystyy ja uskaltaa uhrata. Useimmiten tavoitteeseen pääsy tarkoittaa kovaa työtä. Jos on luontaista lahjakkuutta, voi päästä helpommalla, mutta kyllä ne suuretkin maestrot ovat tehneet hiki hatussa hommia saavuttaakseen tavoitteensa. Rohkea kannattaa olla, mutta myös realisti. Jos ei aidosti nauti ja ole intohimoa, niin ehkä se ei sitten olekaan se oma juttu. Kaiken a ja o on minusta se, että itse täytyy nauttia kuitenkin siitä mitä tekee. Se on kuitenkin hyvä tehdä itselleen selväksi mitä aidosti haluaa ja mihin rahkeet riittää, sen jälkeen asettaa tavoite sen mukaiseksi. On aika lailla eri asia kirjoittaa itselleen pöytälaatikkoon kuin kirjoittaa tavoitteellisesti kustantajalle siinä toivossa, että teksti julkaistaisiin.

Kustannuskynnyksen ylittäminen on vaikeaa Suomessa. Kustantamot saavat tuhansia käsikirjoituksia vuodessa ja vain murto-osa niistä julkaistaan. Täytyy olla siis todella hyvä teksti, että se erottuu edukseen. Monet todella hyvätkin tekstit jäävät armotta rannalle. Kun kustantamo on lyönyt kustannusohjelmansa lukkoon, ei sinne oteta uusia ja seuraavan vuoden kustannusohjelmaa odotellessa tulee taas satoja uusia käsikirjoituksia tarjolle. Tämä on karu totuus tällä hetkellä. Jostain luin, että sähkökirjojen yleistymisen myötä tilanne helpottuu, koska julkaisemiseen liittyvät kustannukset madaltuvat ja kustantamisen helppous kasvaa. Tiedä sitten, miten tuon suhteen oikeasti käy. Runoilla on muutenkin ymmärtääkseni haastavampaa ylittää julkaisukynnystä kuin proosalla. Suomessa runot eivät ilmeisesti mene kovin hyvin kaupaksi? Näin ollen ei kannata välttämättä pitää oman tekstinsä laadun mittarina sitä, että ylittääkö kustantajan julkaisukynnyksen vai ei. Omakustannekirjanhan voi tehdä periaatteessa milloin vain. Kustannustoimituksenkin omalle tekstilleen on mahdollista ostaa. Painoksen suuruus määrittelee sitten lopullisen hinnan.

Kirjoittamiseen löytyy koulutusta. Netistä etsimällä löydät varmasti kohtuullisen helposti eri alan oppilaitoksia, jotka tarjoavat kirjoittamiseen tähtäävää koulutusta. Kirjoituspiirit ja –yhdistykset ovat mielestäni myös mainio tapa hankkia opastusta kirjoittamiseen. Itse olen käynyt oman paikkakunnan kirjoituspiirissä ja saanut sitä kautta paljon oppia ja tukea. Kirjoittamisesta on tehty myös paljon erilaisia oppaita, joihin kannattaa myös tutustua. Ja tietenkin se, että kirjoittaa, laidasta laitaan ja myös välillä omalla epämukavuusalueellaan, kehittää. Lukeminen luonnollisesti on tärkeää kirjoittajalle. Se kehittää paljon. Ja jos on mahdollista löytää itselleen ns. luottolukija jolla on kykyjä ja uskallusta antaa rakentavaa palautetta teksteistä, auttaa suuresti. Tämä tosin ei ole välttämättä kovin helppo rasti saavuttaa. Tiedän kuitenkin, että esim. tämän sivuston kautta on syntynyt ystävyyssuhteita, jossa kirjoittajat sparraavat toinen toistaan. Itsekin löysin erinomaisen luottolukijan omille teksteilleni tämän sivuston kautta.

Olen nyt 45 v ja kokenut muutaman kerran elämäni aikana melkoisen suurta tuskaa kirjoittamiseni vuoksi. Sain kipinän kirjoittamiseen lukiossa joskus 1988-89 ja sen jälkeen olen kokenut useinkin turhautumista, koska olen tuntenut etten kehity kirjoittajana tai etten saa millään aikaiseksi mitään paperille. Olen pitänyt välillä vuosienkin taukoja kirjoittamisesta, välillä omasta tahdostani, välillä olosuhteiden pakosta (pienten lasten päivätöitä tekevänä isänä ei välttämättä ole paljoakaan aikaa kirjoitella). Joskus olen tehnyt päätöksen, etten enää koskaan kirjoita, mutta niin sitä vaan tällekin sivustolle on taas tänäkin vuonna tullut tekstejä tuupattua. Miksi sitten kaikesta turhautumisestani huolimatta kirjoitan? Minun intohimoni on kirjoittaminen ja vaikka tekstini eivät kovin hurjasti ole vielä kustantajia kiinnostaneet, kirjoitan silti. Se on minulle myös elämäntapa, terapia ja keino paeta aina välillä todellisuutta. Tarinoiden maailmaan on ihana hukuttautua aina välillä... :) Totta kai taustalla aina kummittelee ajatus siitä, että jospa joskus käsikirjoitukseni julkaistaisiin ja se nousisi myyntilistojen kärkeen. En häpeä myöntää unelmaani, mutta olen myös realisti, joten en silti rakentele pilvilinnoja itselleni. Ehkä juuri se onkin heikkouteni?

Ja siihen, että mitä loppujen lopuksi haluaa tehdä, kirjoittaa, soittaa, näytellä yms. vastaisin sillä kaikkein kliseisimmällä neuvolla: kuuntele sydämesi ääntä... :) Se mistä nautit eniten, harrasta sitä, jos suinkin vain voit. Jos veri vetää kirjoittamiseen, kirjoita. Älä anna turhautumisen lannistaa ja kieltää itseltäsi sitä mistä pidät.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Neuvoja ja Mielipiteitä 2016-04-18 14:06:05 Misfit
Arvosana 
 
N/A
Misfit Arvostellut: Misfit    April 18, 2016
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Juttuasi (ja sen rivien välejä) lukiessa tuli mieleen, että onkohan sinullakin huijarisyndrooma? https://fi.wikipedia.org/wiki/Huijarisyndrooma
Itse huomasin omaavani sen ja tuon tiedostamisen jälkeen asiat hiukan helpottivat.

Olin muutama vuosi sitten turhautunut omaan työhöni / harrastukseeni ja päätin karsia kaiken pois ja palata 30-vuotta ajassa taaksepäin. Huomasin, että nautin yksinkertaistetusta harrastuksesta. Kirjoittaminenkin on osa sitä. Voiko yksinkertaisempaa asiaa ollakaan. Novelleissa tykkään juuri kaiken turhan poistamisesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS