Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka Iltarusko
QR-Code dieser Seite

Iltarusko Hot

Harpoin pitkin askelein pois sairaalasta tietämättä edes päämääräni. Oikestaan en välittänyt, sillä olin niin musertunut.
"Midge!" Joku huusi nimeäni. Se oli äitini. En tunnistamut hänen äänessään vihaa, sitä se ei ollut. Se oli surua. Huultani purren kiristin tahtiani juoksuun. Kuulin takaani äidin hiljaisen nyyhkytyksen, mutten välittänyt. En vain voinut. Aloin muistella edellisenä päivänä tapahtunutta onnettomuutta; olimme autossa, minä ja Nick. Se oli täydellistä, hänen seuransa tuntui aidolta, enkä enää pelännyt sanoa jotain väärää ja pilata kaikkea. Olin kuin taivaassa, ja olisin voinut olla aina, mutta sitten, piru vieköön, tuli se auto. Musta Volswagen alkoi kaartaa meitä kohti. Emme heti huomanneet sitä, ja kun Nick viimein tajusi tilanten, tallasi hän jarrun pohjaan yrittäen välttää onnettomuuden. Oli kuitenkin jo liian myöhäistä. Auto pamahti kylkeemme oikein kunnon rytinällä, ja aloin kirkua ihan kunnolla, kun automme lähti kierimään pellolle. Aika pysähtyi ja kaikki pimeni. Pitkään aikaan en nähnyt muuta kuin mustaa.
Seuraavaksi heräsin sairaalassa. Makasin sängyllä, enkä kuullut mitään. Kaikkialla oli täysin hiljaista ja valkoista, kuten sairaaloissa kuuluukin olla. Käänsin hitaasti päätäni ja näin Nickin viereisellä sängyllä. Hänen kasvoillaan komeili syvä haava.
"Nick...", kuiskasin karhealla äänellä. Hän ei vastannut. Hän ei enää koskaan vastannut mihinkään.
Palasin nykyhetkeen. Kyyneleet kihosivat silmiini väistämättäkin. Olin tullut huomaamattani lammelle, jonka pinta kareili tyynenä. Polvistuin veden ääreen pesemään kasvoni. Mietin sitä kaikkea. Pääsisinköhän ikinä siitä yli? Kyyneleet tulvahtivat silmiini uudestaan. Silloin muistin ensitapaamisemme elävästi.

Olimme 12-vuotiaita ja olimme messuilla. Yhtäkkiä tunsin jonkun käden olkapäälläni. Käännähdin ympäri ja melko pitkä, tummahiuksinen poika seisoi edessäni. "Niin?" Kysyin vähän hämmentyneenä. Poika hymyili vienosti. Katsoin häntä kysyvästi.
"Minun oli vain pakko tulla sanomaan, että olet kaunein näkemäni ihminen", hän sanoi, eikä edes punastunut. Jähmetyin ja tuijotin poikaa. En saanut sanottua sanaakaan. Poika hymyili ja kääntyi pois jättäen minut seisomaan keskelle messujen sekamelskaa.
Silloin en kuvitellut enää tapaavani tätä poikaa, mutta hämmästykseni oli , suuri, kun hän seitsemännellä luokallamme seisoi käytävällä, ja huomasi minut. "Hei", hän virnisti. Hymyilin lempeästi hänelle. "Hei", vastasin. "Saisinkohan tällä kertaa tietää nimesikin?" Sanoin naurahtaen vähän. Poika virnisti leveämmin. "Toki, jos kerrot ensin omasi."
Meistä tuli nopeasti parhaat ystävät, jotka kertoivat toisilleen salaisuuksia ja tukivat toisiaan tarvittaessa.
. . .
Ja nyt viisi vuotta myöhemmin hän oli poissa. Yksi elämäni tärkeimmistä ihmisistä oli kaikonnut saavuttamattomiini. Kyyneleet, joita yritin pidätellä, purkautuivat ulos ja valuivat poskiani pitkin, mutten vaivautunt pyyhkimään niitä. Hautasin kasvoni käsiini ja itkin, kuin Niagaran putous konsanaan. Jonkun ajan kuluttua en enää itkenyt. Huokasin vain hiljaa ja vilkaisin veden pintaa, mutten nähnyt itseäni, vaan Nickin. Hänen nauravat kasvonsa ja tuikkivat silmänsä. En voinut olla hymyilemättä. Katsoin iltaruskon peittämää taivaanrantaa ja hymyillen kuiskasin: "Odota minua, Nick. Olen luonasi nopeammin kuin voit kuvitella."
Ja niin istuin lammen äärellä katsoen loittonevaa aurinkoa.

----Loppu----

Ylläpidon palaute

 
Iltarusko 2015-05-20 06:34:36 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 20, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Lillyz!

Surullinen tarina kuolevasta rakkaudesta! Jännittävästi aloitat, ja samalla novelli on hitusen ennalta arvattava.

Alku on aina tärkeä. Seuraavassa otan hieman kantaa sanajärjestykseen ja täytesanoihin.¨
"Harpoin pitkin askelein pois sairaalasta tietämättä edes päämääräni.".
Ajatukseni:
"Harpoin sairaalasta pitkin askelein tietämättä päämääräni.".
Eli lyhyt ja yksinkertainen. Tuo "edes" painottaa kyllä sekavaa mielentilaa, sillä jos ei tiedä edes minne on menossa, niin mitä sitten tietää? Kyseenalaistan kuitenkin tuon painottamisen tarpeen. Riittäisikö kuitenkin mielikuva siitä, että harpotaan päämäärättä sairaalasta? Eikö se itsessään luo mielikuvan, että hukassa ollaan?
Ja perus sanajärjestyshän on subjekti (tekijä), predikaatti (toiminta), objekti (tekemisen kohde), tapa, paikka ja aika. Tuossahan subjekti ja predikaatti on tuo harpoin, objektia ei ole, sairaalasta on paikka ja pitkin askelein tietämättä päämäärääni on tapa.

Vielä sanajärjestyksestä.
"...tallasi hän jarrun pohjaan...".
Ajatukseni:
"...hän tallasi jarrun pohjaan...".

Seuraavassa täytesanoista ja ilmaisusta.
"Auto pamahti kylkeemme oikein kunnon rytinällä, ja aloin kirkua ihan kunnolla, kun automme lähti kierimään pellolle.".
Ajatukseni:
"Auto rysähti kylkeemme rytinällä, ja muistan kirkuneeni, kun automme lähti kierimään pellolle.".
Eli tuollaisia oikein kunnon ja ihan kunnolla ei tarvita. Kirkuminen ja kylkeen rysähtäminen ovat jo itsessään niin voimakkaita sanoja, että niitä ei ole tarvetta korostaa. Jos joku kirkuu hiljaa, niin se on poikkeuksellista, sitä kannattaa korostaa, esimerkiksi "Hän kirkui, mutta jotenkin todella vaimeasti, kuin tukahdettuna.". Tuostakin voisi ehkä jättää tuon todella pois, sillä virke on ilmankin ihan selvä.

"Aika pysähtyi ja kaikki pimeni.".
Tämä on hyvä! Jeejee!!!

Kehotan aina kirjoittamaan yksinkertaisia lauseita ja lyhyesti. Tämä ei kuitenkaan aina toimi, ja erityisesti jos virkkeeseen saisi saman aiheen sisällön, niin se kannattaa laittaa.
"Hautasin kasvoni käsiini ja itkin, kuin Niagaran putous konsanaan. Jonkun ajan kuluttua en enää itkenyt.".
Ajatukseni:
"Hautasin kasvoni käsiini ja itkin. Kyynelet virtasivat, kuin Niagaran putous konsanaan, kunnes niitä ei enää ollut.".

Tuo loppu on kaunis! Jätät arvailujen varaan paljon, mutta et kuitenkaan kliseisesti tapata naista hukuttamalla lampeen. Hyvä!

Aihe on kenties jonkin verran käsitelty ja kliseinen, mutta Sinulla on siihen kiva lähestymiskulma. Sitä paitsi kliseethän ovat kliseitä ainoastaan siksi, että ihmiset tykkäävät niistä, joten niitä käytetään paljon :D

Kenties olisit hieman enemmän voinut revitellä sairaalassa, jossa nainen katselee Nickiä.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Iltarusko 2015-05-19 11:51:05 matilda
Arvosana 
 
3.0
matilda Arvostellut: matilda    May 19, 2015
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Melko hyvä kuvaus ikävästä ja surusta kun tärkeä ihminen kuolee.
Loppu jää hieman epäselväksi. Jotenkin minulle jäi se kuva,että Midge aikoo tehdä itsemurhan jotta pääsisi nopeasti rakkaansa luo. Minä en pidä tunteesta jonka loppu herätti,enkä pidä itsemurha ajatuksesta.
Muutamissa kohdissa oli outoja sanavalintoja, tästä esimerkkinä...hänen kasvoillaan komeili syvä haava. Jäi myös epäselväksi oliko Nick jo kuollut tuossa vaiheessa.
Muutamissa kohdissa suru ja ikävä oli kuvattu hyvin ja siitä nuo pisteet.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Iltarusko 2015-05-15 21:16:32 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    May 15, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä oli tuokiokuvaus, joka sisälsi tuskan ja ikävän tunteita. Lopussa annettiin aavistus toivosta. Jonkin verran oli kirjoituksellisia haasteita, joten oikoluku ei olisi pahitteeksi tälle tekstille. Tarina eteni mukavasti, hyvin oli kuvailtu tunnelma. Juonellisesti tämä kuitenkin jää hieman heikoksi, koska tämä oli mielestäni tuokikuvaus, mutta se punainen lanka taustalla puuttui. Mikä oli teema ja mikä oli motiivi? Lähtökohdathan tässä on hyvään juoneen ja pidempäänkin kerrontaan. Kokonaisuutena hyvin rakennettu ja tunteikas teksti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS