Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Akromaatti 2016-07-16 21:44:07 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    July 16, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvä, erikoinen ja kiintoisa novelli, jonka selkeää tekstiä luki jouhevasti eteenpäin ja joka säilytti lukijansa mielenkiinnon alusta loppuun asti. Jätät tarinaa hienosti auki ja ikään kuin lukijan päätettäväksi, joka on etenkin lopetuksessa hyvä. Lisäksi tuo mystinen musta on ideana oivallinen.

Jästipää ja E. mainitsivat paljon niitä asioita, joita tuli itsellekin mieleen, esim. pohjustuksesta, sanailusta ja tarinan surrealismista. Kiinnitin myös huomiota sanojen "musta" ja "synkkyys" ylikäyttöön. Siinä ja noin niin kuin muutenkin on hyvä pyrkiä käyttämään enemmän synonyymeja, jotta tekstin kieli olisi värikkäämpää ja sutjakampaa. Tarinan hahmoja olisi myös hyvä elävöittää ehkä persoonallisimmiksi esim. dialogin kautta vaikka toisaalta jos novellin ydin onkin siinä akromaatti-tunnelmoinnissa niin sitten henkilöiden olisi hyväkin olla värisävyyn sopivia (siinä tapauksessa, kuten E. totesi, musta olisi pääosassa). Jollain tavalla novellisi kaipailisi enemmän selkeyttä siihen, että onko se akromaatti-tunnelmapala vai akromaattinen kertomus Roosa-nimisen naisen elämästä. Nuo olisivat tähän luontevimmat vaihtoehdot, mutta jos tarinan kirjoittaisi uudestaan niin mustan näkökulma tarjoaisi kyllä sen jännittävimmän perspektiivin...

Eniten kaipailisin lisää tunnelmointia plus hyppysellisen yksityiskohtia. Kuvailet mustaa hyvin, mutta kaikki muu jää hiukan ylimalkaiseksi, turhan suoraviivaiseksi meiningiksi. Kertomisen rytminvaihtelu on yksi toimivista keinoista, jolla tekstiin saa lisää draamaa ja sykettä. Esim. jos haluaa korostaa esim. toiminallisen kohdan tempoa, niin tiheämpi ja rivakampi kerronta korostaa tätä efektiä vaikkapa rauhallisemman kuvailun/tunnelmoinnin jälkeen. Tarinassa on hyvä olla (mikäli mahdollista ja sopii kertomukseen) vähän kaikenlaisia, viilattuja tunnealoja; maltillisempia hengähdyshetkiä, tyyniä tarkastelutuokioita, jyskyttävää jännitystä, jotta se tarjoaisi lukijalle vakuuttavamman elämyksen.

Mutta kyllähän novelleissa kaiken a ja o on hyvä juoni, joka tässä Akromaatissa on. Tykkäsin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
NinnuHolm
July 18, 2016
Report this comment
Kiitos arvostelustasi ja hyvistä pointeista kerronnan kannalta, niistä on paljon apua! :)
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS