Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Akromaatti 2016-07-13 10:31:05 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    July 13, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tarinastasi. Osaat kirjoittaa hyvin. Kieliopillisesti hyvää tekstiä, joskin pari pilkkuvirhettä bongasin, mutta mitäs niistä... Osaat luoda hyvin tunnelmaa ja juonellisesti tarina eteni sujuvasti.

Tarina oli minusta ehkä turhan lyhyt. Nämä on toki osittain makuasioitakin, mutta tästä jäi sellainen maku itselleni, että hypättiin vauhdissa olevaan junaan ja sitten vauhdissa olevasta junasta pois. Eli jäin kaipaamaan alkuun hieman enemmän pohjustusta. Samoin loppu jää avoimeksi. No, avoin loppu ei sinänsä ole huono asia, se voisi toimia paremmin tässä tarinassa, jos alkua pohjustettaisiin enemmän? Tällaisenaan tämä vaikuttaa kuin katkelmalta jostain laajemmasta kokonaisuudesta?

Kun kuvailet mustan kietoutumista ja sitä miten se valtaa ympäröivää miljöötä jne. toistat sanoja musta ja pimeys hyvin paljon. Se jäi ehkä hieman häiritsemään. Sitä voisi yrittää karsia jollain tapaa?

Päähenkilön motiivia olisi voinut taustoittaa ehkä enemmän. Päähenkilö tuntuu kovin helposti ja nopeasti vaihtavan miestä. Yhtäkkiä eteen ilmestyy entinen koulukaveri ja sitten saman tien ollaankin jo menossa treffeille, kun hädin tuskin entinen saatiin lempattua. Tämä luo tietynlaisen mielikuvan siitä, että tarinan nainen on melko impulsiivinen, ehkä hieman sellainen hälläväliä tyyppi, jopa kevytkenkäinen. Kuitenkin tarinan alussa, kun nainen tuntee ahdistusta ja ärsyyntyy Teijosta ja tämän kaljoitteluista, naisesta saa aika lailla toisenlaisen mielikuvan. Tämä luo päähenkilöstä minulle ristiriitaisen mielikuvan, enkä oikein osaa päättää millainen hän on. En sano, että tämä olisi jollain tapaa väärin. Onhan niitä ristiriitaisiakin luonteita ihmisillä. Tämä on lähinnä huomioni, miten koin tuon.

Tuo oli minusta hyvä idea tuoda sitä mustaa ja pimeää kuvaamaan mielentilaa, ilmapiiriä ja tilannetta yleensä. Saatoin samaistua tuohon ja se tuntui hyvinkin realistiselta.

Akromaatilla ymmärtääkseni tarkoitetaan lasilaatua, esim. kamerassa tai kaukoputkessa voi olla akromaatti linssi. Tästä syystä novelli nimi ei aukea ihan minulle, miten se liittyy tekstiin? Onko sanalla jokin muukin merkitys? Välttäisin käyttämästä liian spesifisiä sivistyssanoja novellin nimessä. Jos sana on lukijalle outo, se voi vaikuttaa suoraan myös lukijan halukkuuteen lukea tarina. Ne on myös helppo tulkita väärin, jolloin novellista saa väärän mielikuvan nimen perusteella. Harkitsisin novellille uutta nimeä.

Mutta todella hyvin osaat kirjoittaa ja tämä sai kyllä koukutettua lukemaan loppuun asti. Pidin! Toivottavasti jaat meille täällä lisää tekstejä luettavaksi.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
NinnuHolm
July 13, 2016
Report this comment
Kiitos kritiikistäsi ja kehuistasi!
Tarina on kirjoitettu alunperin novellikilpailuun, jossa oli sivumääräraja, joka hieman karsi tekstin pituutta. Täytyykin miettiä alkua ja loppua tarkemmin, nyt kun sivumäärärajaa ei ole annettu!

Akromaattinen kuvaa esimerkiksi tyhjyyttä tai pelkistä harmaista väreistä muodostuvaa kuvaa. En ole edes tiennyt, että akromaatti on joku lasilaatu. Pitääkin perehtyä vastaisuudessa tarkemmin sanojen kaikkiin merkityksiin. Tässä jalostin sanasta akromaattinen, otsikon akromaatti, jonka ajattelin olevan jollain tapaa konkretisoitunut tyhjyys/harmaus =masentunut mieli. Ehkä kikkailinen otsikoilla vähemmän tulevaisuudessa.

Tarkoitus on jakaa lisääkin tekstejä! Kaipaan todella paljon rakentavaa kritiikkiä ja kehitysehdotuksia (ja tietysti kehuja, ettei vallan lannistu), jotta voisin kehittää omaa kirjoitustaitoani. :)
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS