Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Jotkut eivät pysy kuolleina 2015-07-21 20:06:09 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    July 21, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.

Kauhuelementtejä tässä on, mutta loppujen lopuksi tarina oli sen verran ennalta arvattava, ettei tarvinnut tällä kertaa nojatuolin käsinojia paikoiltaan vääntää.

Valitsin sieltä täältä muutaman kohdan tekstistä jotka kutittivat silmää:

…hoidettuna rehottavan…
Kuulostaa sanakikkailulta. Minusta edelleenkin vain hoitamaton ruoho(tai ajamattomat kainalokarvat ) rehottaa.

Nurmikko oli märkää, vaikka sade lakkasi jo viime yönä, ja kesäiset ballerinani kastuivat kauttaaltaan.
Tämä “vaikka sade lakkasi jo viime yönä“, kuulostaa tässä kohtaa kummalliselta, koska et ole tätä ennen kertonut mikä aika päivästä on.
Voisi olla esim: “Nurmi oli märkää öisen sateen jäljiltä, vaikka oli jo ilta. Kesäiset ballerinani…“

Pilkkuloita taitaa puuttua sieltä täältä. En ole mikään kielioppininj,a mutta esimerkiksi seuraava lause kuulostaa hassulta ilman pilkkua:
“Kävelin eteenpäin katsoen puhelimesta kelloa.“
Siis voisi olla 1) Kävelin eteenpäin katsoen… tai 2) Kävelin eteenpäin, katsoen…
Veikkaan että vaihtoehto 2) olisi oikeampi.

“Lopulta kävelyni jälkeen vastaan tuli vihreä puistonpenkki“
Hmm… siis vasta kävelynsä jälkeen? Kävikö päähenkilö ensin kävelyllä ja sitten vasta tuli puistonpenkki vastaan?

I see dead people. Kyllähän tässä naamanäköisyyttä kuudes aisti elokuvaan on. En tiedä onko ollut inspiraatiosi, mutta moni kohta viittasi sinnepäin.

Kuvailet ihan hyvin ympäristöä, haustausmaata, päähenkilön liikkumista jne. Mutta tässä tarinassa olisi pitänyt enemmän taustoittaa päähenkilöä. Mitä hän oikeastaan näki? Miksi? Millaisia hänen päivänsä olivat? Mitä pelkoja hänellä oli? Tms, tms, tms. Potentiaalisesti tarinan kiinnostavin elementti jäi käyttämättä.

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

7 kohdetta - näytetään 1 - 7
Järjestys 
J-K
July 22, 2015
Report this comment
Kiitos arostelusta. Omaan silmääni pisti siitä muutama asia.

"I see dead people. Kyllähän tässä naamanäköisyyttä kuudes aisti elokuvaan on. En tiedä onko ollut inspiraatiosi, mutta moni kohta viittasi sinnepäin."

Niin, jos omat inspiraatiosi tulevat leffoista, saatat helposti ajatella muidenkin tekevän niin. Melkein asiasta kuin asiasta on tehty elokuva, eli periaatteessa sitä ajatellen kannattaa jättää kirjoittamatta oikeastaan enää mistään. Itselläni ei ollut inspiraationa tässä elokuvia, mutta kuten sanottu: niin monesta asiasta on tehty elokuva (etenkin kauhussa), että "naamanäköisyyden" pelossa kannattaa jättää etenkin lyhyet tekstit kirjoittamatta.

"Kuvailet ihan hyvin ympäristöä, haustausmaata, päähenkilön liikkumista jne. Mutta tässä tarinassa olisi pitänyt enemmän taustoittaa päähenkilöä. Mitä hän oikeastaan näki? Miksi? Millaisia hänen päivänsä olivat? Mitä pelkoja hänellä oli? Tms, tms, tms. Potentiaalisesti tarinan kiinnostavin elementti jäi käyttämättä."

Tekstin aiheena oli oikeastaan enenmmän kuvailla tunnelmaa, ja toisaalta "niiden" näkeminen jättää jotain lukijan varaan. Noissa mainitsemissasi leffoissa kaikki räjäytetään silmien eteen sellaisenaan, jättämättä juuri tulkinnan tai mielikuvituksen varaa. Joten miksi ihmeessä kirjallisuudessa ei voisi tehdä toisin, ja heittää palloa lukijalle? Mitä lukija ajattelee "niiden" olevan? Voihan päähenkikö olla mielenvikainenkin, ja "niiden" olevan pelottavia hallusinaatioita. Tai sitten ikkunan takana seisovia spurguja. Mitä ikinä SINÄ lukijana niiden kuvitteletkaan olevan.
In reply to an earlier comment
peka
July 23, 2015
Report this comment
Kiitos palautteesta.

Sattumoisin yksi parhaillaan kesken olevista tarinoistani on saanut inspiraation eräästä elokuvasarjasta. Tosin tarina ei valitettavasti tule olemaan kovin onnistunut. Muutoin en muista saaneeni elokuvista inspiraatiota kirjoituksiini. Tosin alintajuntahan yhdistelee asioita tietämättämme, joten kuka tietää.

Haistelen kommentissasi närkästymistä palautteestani. Mielestäni turhaan. Kaunokirjallinen palaute, lukuunottamatta kielioppisääntöjä, on subjektiivista. Kirjoittajana näet tekstisi eri lailla kuin lukija. Ideaali tapauksessa tekstisi saa useita palautteita lukijakunnalta joka ei ole täysin homogeeninen. Tällöin saat useita erilaisia näkemyksiä tekstistäsi. Monet kirjoittajat, myös minä, ovat täällä toivoneet enemmän palautteenantajia juuri tästä syystä. Jostain syystä tänne kirjoittavia tuntuu kuitenkin pelottavan enemmän palautteen anto, kuin omien kirjoitusten lähettäminen toisten arvosteltavaksi. Se taas miten itse kukakin palautteen käyttää tai kokee itselleen hyödylliseksi on asia erikseen.

En ole kaikista kirjoittamistasi kommenteistasi täysin samaa mieltä, mutta jätän nyt vastaamatta.

Ei muistella pahalla.

In reply to an earlier comment
J-K
July 24, 2015
Report this comment
Hei

En ollenkaan närkästynyt. Kuitenkin tosiasia on se, että etenkin kauhussa on vaikea keksiä aiheita, joista satavarmuudella ei ole vielä tehty kirjaa/elokuvaa/näytelmää. En sitten tiedä, onko hyvä vai paha asia os naamanäköisyyttä löytyy, mutta tosiaan itselläni tuo aiemmin mainittu elokuva ei tosiaan ollut inspiraationa.
Ehkä enemmän inspiraationa toimi se, että töistä lähtiessäni tosiana kävelen vanhan kirkon ja hautausmaan ohi. Kello on silloin jo sen verran, ettei ketään ole enää liikkeellä ja se pysähtynyt tunnelma on jotnekin hienon tuntuista. Juuri sellaista, että voisi jäädä vain sinne istuskelemaan ja ihastelemaan sitä pysähtynyttä, hiljaista tunnelmaa.

Toisena inspiraatona ehkä se, että minulle rakas koirani kuoli joitakin vuosia sitten, ja ehkä tietynlainen ikävä tuo sen tunteen, että se olisi vielä täällä. Sitä kun pysähtyy miettimään, niin ehkä monia muitakin on. Ja näin toinen inspiraatio on valmis.
In reply to an earlier comment
peka
July 24, 2015
Report this comment
Moi.

Vastaan, koska menet väärillä raiteille palautteeni tulkitsemisessa.

Olet ymmärtänyt kommenttini, jossa arvaan inspiraatiosi tulevan elokuvasta väärin. Se ei ole kritiikkiä vaan toteamus. Jos minulle tulee lukiessani mieleen, että naamanäköisyyttä johonkin elokuvaan on olemassa niin voin palautteessani siitä sinulle kertoa. Kirjoitin että 'arvaan', koska kyseessä on arvaus. Toisissa teksteissä minulle voi tulla mieleen vaikka Tolkienin kirjat, Tähtien sota tai asemanvessa. On kirjoittajia jotka haluavat välttää tälläisia konteksteja. Siispä, jos törmään tuttuun mielikuvaan päässäni, kirjoitan siitä myös palautteessani. Luuletko, että olisin antanut näin lempeää palautetta, jos olisin syyttänyt sinua esimerkiksi suoranaisesta plagioinnnista tai edes osittaisesta juonen varastamisesta?

Se onko zombie, lohikäärme, rakkaus, fantasia, toiminta, etsivä, rikos, jne. jne. kirjojen kirjoittaminen turhaa, koska niistä on kirjoittu jo niin paljon, ei kiinnosta minua kysymyksenä. En ole täällä kyseenalaistamassa motiivejasi sille, miksi kirjoitat tai jätät kirjoittamatta jostain aiheesta. Mutta voin kirjoittaa palautteeseen mikäli käsittelytapa on kliseinen, tai toisaalta kiinnostava tai tuore.

Jos taas haluat esittää minulle niitä motiiveja, jotka liittyvät itse kirjoittamisprosessiin, tämä on asia erikseen. Olen usein toivonut, että kirjoittajat liittäisivät jotkin saatesanat tekstiinsä, jotta luettu aukeasi. Tässäkin on tietysti nyansseja. Voidaan haluta esimerkiksi lukukokemukseen jostain syystä olla vaikuttamatta. Mutta siinä tapauksessa saatteen voi lisätä esimerkiksi loppuun.

Toivottavasti selvensin edes jotain.
In reply to an earlier comment
J-K
July 24, 2015
Report this comment
No tämä kyllä selvensi, kiitos.

Plagioinnit ovat taiteen (oli sitten kyseessä kirjallisuus, musiikki, kuvataide jne.) hankalimpia osia, kukaanhan ei varmasti halua omaa teostaan liitettäväksi johonkin aiemmin tuotettuun. Se on sitä uniikin tavoittelua, vaikkakin aihe voi olla sellainen, josta on jo usein kirjoitettu/soitettu/maalattu.

Ja itselläni jo tehdyn asian ottaminen inspiraatioksi ei vaan toimisi, koska siinä helposti mentäisiin samoille raiteille ja lopputulos muistuttaisi tämän jo tehdyn asian epäidenttistä kaksosta.
Eli mielummin otan ne inspiraatiot jostain sellaisesta mitä minulle itselleni on tapahtunut, tai sitten esimerkiksi jostakin muinaislegendasta, josta ei ole vielä sen kummemmin kirjoitettu. Näin esimerkiksi toisessa täällä olevassa kirjoituksessani, johon sain inspiraation Pirkanmaalla sijaitsevasta Maakasperän metsästä, tästä itseasiassa heitinkin kakkososaan saatesanat.
TarraLeguaani
July 29, 2015
Report this comment
pekalle haluan sanoa, että lauseenvastikkeen kanssa ei tule pilkkua.
In reply to an earlier comment
peka
August 18, 2015
Report this comment
Täytyy ostaa äidinkielen oppikirja.
7 kohdetta - näytetään 1 - 7
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS