Näihin mielipide-osion keskusteluihin on hassua laittaa tähtimääräistä arvostelua, mutta laitoin nyt tuosta asteikon puolivälistä, ihan vain että näkyy että tänne on kommentoitu.
Joo, aika hurja tilanne meneillään Ukrainassa. Länsimaat on tietysti kaikki Ukrainan puolella, ainakin moraalisesti, vaikka käytännön avun suhteen niukemmin. Tulee mieleen yksi näkemäni meemi, miten Taru Sormusten Herrasta olisi mennyt nykymaailmassa: sen sijaan että Frodo saa Aragornilta, Legolasilta ja Gimliltä lupaukset että "you have my sword", "and you have my bow", "and my axe", olisivat lupaukset olleet: "you have my sympathies" -tyyppisiä. No, toivottavasti talouspakotteet purisivat (edes pitemmällä aikavälillä, jos eivät ihan heti). Siinäkin vähän huolestuttavasti näyttää siltä että tuleeko niistä sittenkään niin rankkoja, koska pakostakin ne vaikuttavat länsimaihinkin; on helppo asettaa pakotteita jotka vaikuttavat negatiivisesti muihin, etenkin törkeää hyökkäyssotaa käyviin, mutta kas kummaa kynnys onkin heti korkeampi kun itsekin joutuu maksamaan osan näiden pakotteiden hinnasta. Kun ollaan jossain määrin riippuvaisia venäläisestä maakaasusta ym...
Ehdottamasi "sinisten miesten" ratkaisun toimivuudesta en osaa hirveästi sanoa, kun en riittävästi todellisen maailman politiikkaa tai sodankäyntiä ymmärrä, mutta sanotaan nyt että jos tämä olisi vain kirjoittamani tarina niin voisin ottaa tuon ratkaisun käyttöön. On siinä ehkä jotain moraalisia ongelmia tosin, jos käytetään "salaisia" sotilaita; näiden sotilaiden todellisen identiteetin pitäisi jäädä hyvin pienen piirin tietoon, enkä oikein pidä ajatuksesta että johtajilla on käytössään tällaisia sotilaita, joiden toiminta on täysin normaalin demokratian ulkopuolella. No, joissain tilanteissa eri moraaliset koodit ajautuvat vastakkain, tässä kohtaa vastaan tulisi sodan lopettaminen, ihmishenkien (ainakin siviilien) säästäminen ja Ukrainan vapauden turvaaminen. En osaa sanoa kumpi sitten olisi juuri nyt tärkeämpi periaate.
Käsittämätöntä miten laajasti yhden hullun johtajan hullut päätökset voivat vaikuttaa. Vaikka tokihan ongelma on paljon suurempi kuin "yksi hullu johtaja". Hulluinkaan johtaja ei voisi toteuttaa suunnitelmiaan ilman sitä käskyjä kyseenalaistamatta seuraavaa massaa, joka sitten on oikeasti taistelukentällä henkeään vaarantamassa. Suurvaltapolitiikka on jotain mitä en ymmärrä, enkä haluakaan ymmärtää.
Kiitos keskustelun avauksesta.
2 kohdetta - näytetään 1 - 2 |
Järjestys
|
2 kohdetta - näytetään 1 - 2 |
On se vaan ihmeellistä, kuinka nuo diktatuurit toimivat ja niissä mielivaltaisesti käyttäytyvät diktaattorit saavat haalittua ympärilleen hännystelevän valtapiirin, joka kyseenalaistamatta mitään toteuttavat kauheimmatkin käskyt.
Naapurin putte johtaa venäjää kohti kaaosta ja vasallit hurraavat ympärillä.
Suuri johtaja, jolla valtionjohtamistaidot on opittu KGB:n käsikirjan mukaan ja ne ovat uhkailu, painostus, kiristys, valehtelu ja murhaaminen. Toki venäjän kansalla on pitkät perinteet pelossa elämisestä ja nyt suurvallan johto on päättänyt siitää hallintametodinsa rajojensa ulkopuolelle.
Käytiin illalla keskustelua yleisemmin diktatuurisesta johtamisesta ja pohdittiin sitä, kuinka monta tiedossa olevaa diktaattoria on päättänyt uransa jäämällä eläkkeelle. Ei keksitty yhtään. Se on ilmeisimmin elinikäinen urakka, kuten Romaniassa aikoinaan. Joten turhaa lienee sitä vaalipelleilyä noissa maissa on edes esittää. Ei se naapurin poikakaan päästä vallannaruja hyppysistään, jollei satu vahingossa käyttämään novitsokkia käsidesinä.