Toistaiseksi en ole kirjoittanut ensimmäistäkään kokonaista kirjaa, ainoastaan novelleja. Mutta vastaanpa silti. :)
Sinänsähän kaunokirjallisen tekstin ei tarvitse olla todenperäistä, mutta tekstin sisäisen logiikan ja uskottavuuden pitää säilyä loppuun asti.
Lähinnä internetistä ja kirjallisuudesta tulee tietoa haettua. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Riippuu tietenkin tekstin aiheesta ja sisällöstä. Esim. erääseen scifi-tarinaan tuli kerrattua niin kosmologiaa kuin kvanttifysiikkaakin, jotta varsin lennokas ja spekulatiivinen novelli säilyttäisi edes jonkinasteisen uskottavuuden myös niiden silmissä, jotka ovat luonnontieteisiin minua enemmän perehtyneet. Joskus, kun novellini tapahtumat sijoittuvat johonkin todelliseen ympäristöön, tulee myös kesken kirjoitusprosessin käyskenneltyä kyseisessä miljöössä, ehkä enemmänkin tunnelmia haistellen kuin konkreettisia havaintoja tehden. Jos aikoo käyttää tarinassaan esim. tähtitieteellisiä elementtejä ja termistöä, kannattaa myös faktat tarkistaa. Sama koskee kaiken tieteen ja teknologian käyttöä kaunokirjallisuudessa, esim. sitä, jos tarinan päähenkilöllä on jokin sairaus. Kirjoittaja jää takuuvarmasti kiinni, jos väittää päähenkilön sairastavan aidsia, mutta valveutuneen lukijan silmissä oireet viittaavat johonkin aivan muuhun. Jne.
Taustatyöstä ainakin itse ajattelen niin, että jos se on jäänyt tekemättä, niin laiskuus näkyy lukijalle hyvin helposti tarinan uskottavuuden horjumisena sekä siinä, että epäkohdat ja epätarkkuudet vievät lukijan huomion tarpeettomasti pois itse tarinasta. Hyvin hoidettu taustatyö sen sijaan näkyy lukijalle mielestäni niin, ettei lukiessa koko asiaa edes pohdi. Eli periaatteessa laadukas taustatyö ei suoraan näy mitenkään. Muistan kuinka ihan tosissani kiukutti, kun minä pitkän linjan tähtiharrastajana luin Mia Vänskän kirjaa Musta kuu, eivätkä kuun liikkeet kerta kaikkiaan noudattaneet muuten varsin mukiinmenevässä kauhuromaanissa todellisuutta. Vastaavaan olen törmännyt muuallakin, myös ns. ison rahan tuotannoissa niin elokuvissa kuin kirjallisuudessakin.
Houkutuksena on myös, että taustatyö nousee itse tarkoitukseksi. Olennaista taustatyötä tehdessä on muistaa, että veipä se kuinka ison siivun kirjan valmistumiseen käyttämästäsi ajasta ja energiasta, kyse on nimenomaan taustatyötä. Hyvin tehty taustatyö häipyy taustalle ja antaa aina itse tarinan nousta pääosaan.