N.P.Aldery
1 post Location: n.a. |
18.11.2014 00:46Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan.Oman käsitykseni mukaan, yhä harvempi nuorista Suomessa lukee, kirjoitaa harrastukseksi tai välittää kijallisuudesta yleensäkään, mikä sikäli on harmillista, että se voisi peräti tarkoittaa tulevaisuuden lukijamäärän romahtamista. Ja tämä näkyy arjessanikin: harva, kenet tunnen, on kiinostunut niinkään ja osa jopa sanoo vihaavansa lukemista, jos he olisivatkin yli kaksikymppisiä. Kavereitten iästä päätellenkin: tämä tauti onkin odotettua vanhempi.
Mistä tämmöinen vastenmielisyys johtuu? Mikä voisi motivoida ihmisiä lukemaan?
Mikä saisi heidät ymmärtämään kirjallisuuden arvon, jonka esimerkiksi minä löysin vasta hiljattain?
Omaista syistä kaksi: Se on vanhanaikaista, täten tuskin trendikästä,
koulun äidinkielen opetus epäonnistuu olemaan kiintoisa, sen sijaan tylsä ja jopa ärsyttävä, kun takerrutaan oleellisiin heikoin esimerkein tai tylsin demostraatioin.
Edited by N.P.Aldery - 18.11.2014 00:52
|
|
liskomies
24 posts Location: n.a. |
04.12.2014 19:49 Re: Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan. Koululla on epäilemättä oma varsin kielteinen roolinsa monen nuoren lukuinnottomuuden taustalla. Toinen tekijä taitaa olla koti, eli varmastikin runsaasti lukevien vanhempien lapsista tulee helpommin ahkeria lukijoita kuin niiden vanhempien, jotka eivät itse lue. Myös kilpailu nuorten ajasta on kovaa, tänä päivänä on harrastuksia tarjolla ihan toiseen malliin kuin omassa lapsuudessani 1980 -luvun maaseudulla. Netti ja tietokonepelit ovat kova haastaja etenkin poikien keskuudessa.
Kolmas tekijä on nuortenkirjallisuus. Ehkä nuorille tarjotaan liiaksi teemoja, jotka eivät loppujenlopuksi heitä jaksa kovin paljoa kiinnostaa? Kotimainen nuortenkirjallisuus on aika usein draamavoittoista, mutta jaksaako se etenkään poikia kiinnostaa? Alalle tarvittaisiin enemmän Harry Potterin kaltaisia menestystarinoita, jotka toimivat tehokkaina lukuinnon nostattajina ja lukemisen imagonkohottajina.
Kirjoihin perustuvat menestyselokuvat ja tv-sarjat, kuten The Lord of the ring/Hobitti, Nälkäpeli, Game of Thrones jne. omalta osaltaan lisäävät aina myös kirjamyyntiä, sillä hyvä kirja antaa usein lopulta enemmän kuin elokuva. Sinänsä kaksiteräinen miekka: toisaalta lukeminen lisääntyy, toisaalta ehkä myös lukuskaala kapenee, jos ei riitä seikkailumieltä tarttua myös niihin teoksiin, joita ei (vielä) tunneta elokuvasta.
Edited by liskomies - 04.12.2014 19:49
|
|
Korppu
1 post Location: n.a. |
19.01.2015 22:14 Re: Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan. Uskaltaisin syyttää osittain kouluakin tässä aiheessa. Itselleni on sattunut matkan varrelle paljon sellaisia opettajia, jotka ovat osanneet arvostaa ja kannustaa kirjoittamaan ja lukemaan jo peruskoulusta lähtien. Omana kouluaikanani kirjoitimme paljon erilaisia vapaamuotoisia tekstejä. Välillä opettaja saattoi antaa jotain ohjeistusta (pituus 1-2 sivua, otsikon voi valita näistä, mistä aiheesta kirjoitetaan vai kirjoitetaanko runo jne.), mutta loppujen lopuksi vastuu omasta kirjoittamisesta oli aina itsellä. Lukemisesta kerättiin alemmilla luokilla lukupäiväkirjaa ja ylemmillä luokilla taisi olla jotain lukudiplomeita tai muita.
Tietenkään kirjoittaminen ja lukeminen eivät voi kiinnostaa kaikkia, kuten eivät kiinnosta jääkiekko tai ratsastuskaan. Kuitenkin nykyään lukeminen on "epämuodikasta", eikä omien tarinoiden kirjoittaminen ole yhtään sen hyväksyttävämpää. Tai ainakin tällainen olo minulla on. Kirjoittaminen ei ole oikea harrastus ja lukeminenkin on nörteille, kärjistettynä.
Eksyin aiheesta. Kuitenkin, koulu tappaa viimeisetkin kirjoittamishalut. On pakko kirjoittaa kielellisesti täydellistä tekstiä ja ainoastaan kielioppia arvioidaan. Omaa tyyliä tai rönsyilyä ei sallita, eikä peruskoulun jälkeen enää edes kirjoiteta vapaata tekstiä, vaan keskitytään esseisiin ja raportteihin. Kirjoittamisesta tehdään niin vaikeaa, ettei se ole enää mukavaa ja lopulta itse kukin näkee painajaisia pilkkusäännöistä.
Miksei vaikkapa kuvaamataidon tunteja voisi vaihtaa joksikin "taiteen oppiaineeksi", jossa jokainen voisi ilmaista itseään juuri sillä tavalla kuin kokee hyväksi - kirjoittamalla, piirtämällä, maalaamalla tai vaikkapa valokuvaamalla. Näin kirjoittajillekin löytyisi koulusta paikka, jossa esitellä töitään.
Yhtä lailla kirjojen lukeminen tyssää, jos on pakko lukea jokin tietty teos ja arvioida se, vaikkei kirja muuten tarttuisi matkaan. Minkään lukeminen tuskin myöhemmin kiinnostaa, jos kokemus lukemisesta on alun alkaen pakkopullaa.
|
|
Lil Sparrow
8 posts Location: n.a. |
08.02.2015 17:25 Re: Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan. Itse olen aiemmin ollut oikea lukutoukka. Luin kaksi tai kolme kirjaa viikossa. Ilmaisin itseäni aina parhaiten kirjoittamalla. Se oli ala-astetta se.
Yläasteelle ja lukioon tultaessa lukeminen muuttuu monille pakkopullaksi; opettaja lykkää nenän eteen listan, josta on valittava yksi tai kaksi teosta. Annetaan määräaika, johon mennessä kirjan pitää olla luettuna. Fakta on se, että kaikki eivät ole nopeita lukijoita eivätkä kykene keskittymään moneen lukuprosessiin yhtä aikaa. Sikäli on syyttäminen koulujärjestelmää, että abiturientilla ei tahdo riittää aika sen harrastamiseen tai opiskeluun, mistä hän todella pitää: kirjallisuus. Koko ajan on eri aineissa luettavaa ja kirjoitettavaa...
Käsittääkseni Saksassa koulujärjestelmä toimii niin, että lukioon siirryttäessä valitaan kuusi ainetta, joita opiskellaan koko lukion ajan. Muistan lukeneeni lehdestä ehdotuksen, että myös Suomen lukiojärjestelmää uudistettaisiin rankalla kädellä. Jos kirjoittaminen ja lukeminen voisi olla vapaaehtoista, se ehkä harrastuksena kasvattaisi suosiotaan myös lukiolaisten keskuudessa.
Totta on myös se, että kännykkäpelit ja elokuvat ovat monen mielestä "coolimpi" harrastus kuin lukeminen. Ehkä lukemisen katsotaan olevan jotenkin sosiaalisesti vähemmän viehättävää. En tosin näe, millä tavalla porukassa dataaminen - siis niin, että jokainen keskittyy omaan ruutuunsa - kasvattaa sosiaalista pääomaa sen paremmin.
Jos aikani riittäisi, lukisin. Mutta lukio tapahtuu, joten joudun odottamaan vielä puoli vuotta ennen kuin pääsen rauhassa uppoutumaan sanojentakaiseen maailmaan...
Edited by Lil Sparrow - 08.02.2015 16:27
|
|
Selvo
3 posts Location: n.a. |
02.07.2015 21:43 Re: Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan. Olen kuullut sellaista kommenttia, että fiktio on turhaa, koska se ei ole totta. Mieluummin lukee tietokirjoja. Tämä eläkeläisikäinen mies kuitenkin kirjoitti itse elämäkerrallista ja joskus fiktiivistäkin tekstiä.
Itse olen vielä melko nuori. Lapsena olin lukutoukka, teininä en lukenut edes pakollisia kirjoja kokonaan. Tämä mystinen muutos tapahtui ala-asteen vaihtuessa yläasteeksi, ihan silmänräpäyksessä. Nyt olen yrittänyt lukea enemmän.
|
|
takethiswaltz
12 posts Location: n.a. |
07.07.2015 22:08 Re: Nuorten innostus kirjallisuutta kohtaan. Voi liittyä siihenkin, että nykyään on muita ilmaisumuotoja saatavilla niin paljon. Kun ise aloittelin lukemista Kauvatsan sivukirjastossa 70-luvulla vaihtoehtoja olivat lähinnä kivisota naapurin jätkien kanssa, mustavalkoinen TV1 ja radion sävellahja. Nyt, kun pojallani on kolme näyttöä vierekkäin kirjoituspöydällä ja jokaisessa eri media pyörimässä, ei kirjallisen ilmaisun sisäistämiselle tunnu olevan samanlaista sosiaalista tilausta.
|
|