Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Musta kissa 2016-08-05 14:30:50 TarraLeguaani
Arvosana 
 
1.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    August 05, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Vältä tietynlaisia ilmauksia, kuten "Tämä tarina", "Joten, siirrytäänpä sitten itse asiaan", "Suoraan sanottuna" , "Sitten tarinamme". Nämä eivät oikeastaan kuulu kirjalliseen tarinankerrontaan.

Kirjoitusvirheitä ropisee suunnilleen joka virkkeeseen, mikä on aika paljon.

Sandyn soittaessa tulee aika kummallinen olo, kun ensin tyttö lepertelee kännykään ja suunnilleen kikattelee poikaystävälleen ja heti perään toteaa, että hänen enonsa on kuollut juuri äsken.

"pelottavan kuuloinen jonkinlainen karjahdus". Kannattaa vältellä aina sanoja 'jonkinlainen', 'jokin' ym. Tässä esimerkkilauseessa tuo sana on aivan turhana tuolla välissä. Jonkinlainen viittaa aina siihen, että ei oikein tiedä minkälainen, mutta tässähän sinä olet tiennyt = pelottavan kuuloinen JA karjahdus. Et tee mitään tuolla 'jonkinlainen'-sanalla, koska olet vastannut jo sen esittämään 'kysymykseen'.

Miksi Mustang ja sen kyytiläiset räjähtävät? Ja miten bensatankki kestää räjähdyksen räjähtämättä itse?

Tarina tuo mieleen vahvasti ne ikivanhat leirinuotiotarinat, mitä tuli telkkarista aikoinaan, oli tarkoitettu lapsille/varhaisteineille, mikäköhän nimi oli? Juoni oli hyvin samanlainen, aika tuulesta temmattu, ja uskottavuutta vailla. Mutta ne kummitustarinat olivatkin tarkoitettu lapsille, jotka eivät selityksiä niin paljon kaipaa. Aikuinen kuitenkin niitä tarvitsee, joten siksi tästä kirjoitelmastasi jäi sellainen olo, että olet itse aika nuori.

En ymmärtänyt miksi enot olivat niitä, jotka olivat joutuneet onnettomuuteen? Miksi kissa aiheutti kolareita? Miten se ne aiheutti? Miksi radiossa mainittiin kissasta tai muusta olennosta?

Paljon jäi asioita auki, ja kaikkeahan ei tarvitsekaan selittää, mutta tässä niitä oli liikaa. Juoni pitää perustella, ainakin jollain tasolla.

Tarinan eteneminen oli vaikeaa. Se pysähteli ja välillä taas eteni ihan liian nopeasti. Et saanut sitä jännittävää tunnelmaa mukaan, jota vaaditaan esim. äkkinäisissä tilanteissa. Harjoittele tunnelmakerrontaa, etsi tietoa ja lue muiden novelleja. Pohdi miltä lukijasta tuntuu sanojesi välityksellä, ei se miltä sinusta tuntuu niitä kirjoittaessasi. Välitä tunteet! Ja koska voit tehdä sen vain sanojen välityksellä, sinun on käytettävä niitä oikein. Jos radiosta soitetaan jotain biisiä, joka yritetään 'myydä' kuulijalle, myykö se hyvin jos radio rätisee ja särisee jatkuvasti? Saako biisistä selvää, pääseekö siihen mukaan? Oikeinkirjoitus on tärkeää, sataprosenttisen oikein sen ei tarvitse olla, mutta ymmärrettävää ja sellaista, ettei se katkaise lukijaa kesken kaiken.

Eli mielestäni parannusta tarvitsee juoni, oikeinkirjoitus, tunnelmakirjoitus ja asiasta toiseen siirtyminen. Mutta olet jo alussa, nyt ei kannata lopettaa, vaan kehittää :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS