Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Arvoituksellinen suudelma eli Sadistin mielitekoja. 2015-01-14 08:24:13 liskomies
Arvosana 
 
2.5
liskomies Arvostellut: liskomies    January 14, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Teksti on pääsääntöisesti hyvin kirjoitettua, etenkin nuori ikäsi huomioon ottaen. Välimerkkien kanssa kannattaa olla huolellisempi.

Sisällön suhteen olen aika lailla samoilla linjoilla Jästipään kanssa, novelli jää vajaaksi.

Psykopaatit, sadistit ja muut kieroutuneet yksilöt ovat herkkupaloja kirjoittajalle, mutta lukijalle ei riitä raakojen tai perverssien tekojen yksityiskohtainen kuvailu. Elokuvissa ja kirjallisuudessa on valitettavan yleistä paikata juonen heikkouksia ja ohuita henkilöhahmoja ylettömällä väkivallalla ja seksillä mässäilemällä. Hyvään kirjallisuuteen se ei riitä. Lukija haluaa saada enemmän ja tietää, miksi vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Ville teurastaa teinityttöjä, miksi vaimonsa Salla makaa pariskunnan alaikäisen pojan kanssa rähjäisessä tienvarsimotellissa, ja miksi Villen isoisä, 93 -vuotias sotaveteraani Pentti, pieksi vaimonsa hengiltä kävelykepillä jouluaterian päätteeksi. Noin niinkuin esimerkiksi. Ilman motiiveja henkilöt jäävät ohuiksi. Tutustu keksimiisi hahmoihin, myös niihin vastenmielisiin tyyppeihin, ja uskaltaudu sukeltamaan heidän sielunmaisemaansa. Kaikkea ei pidä selittää novellissa puhki, mutta anna ainakin vihjeitä henkilöidesi motiiveista.

Kirjoitat:

"Pian verta ei enää valunut- se oli ehtynyt." Miksi nimenomaan viiva? Itse olisin käyttänyt pistettä ja jättänyt ehkä viivan jälkeisen sivulauseen kokonaan pois.

Kauhua (ja muutakin) kirjoitettaessa kannattaa pohtia näkökulma huolellisesti. Jos näkökulma vaihtuu kesken luvun, laita yksi ylimääräinen enter. Rajattu kuvaus 1. tai 3. persoonassa toimii kauhussa usein paremmin, kuin ns. kaikkitietävä kertoja. Varsinainen pelko muodostuu lukijan mieleen usein siitä, mikä lymyää varjoissa, ei verisistä yksityiskohdista.

Arvostelun ja tähtien antamisen tekee vaikeaksi se, että kerrot tekstin olevan kirjoitettu oppitunnilla. 45 minuuttiin ei juurikaan mahdu aikaa editoida tekstiä, korjailla virheitä tai antaa idean kypsyä ennen lopullisen version valmistumista. Silloin tekstikään ei välttämättä ole aivan parasta, mihin kykenisit ajan kanssa jo nyt.

Jatka toki kirjoittamista, olet vielä nuori. Sinulla on ideoita ja näppis pysyy sinulla selvästi käsissä. Mestariksi tulee vain harjoittelemalla, eli lue ja kirjoita paljon, ja jaa tuotoksesi meidän muiden kanssa. :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS