Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Jaettu valtakunta (Prologi) 2016-01-18 09:08:45 featherpen
Arvosana 
 
2.5
featherpen Arvostellut: featherpen    January 18, 2016
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Alku on hyvä. _Melkein_ yhtä eeppinen alku kuin The Martian -kirjassa. Jotenkin mennään eteenpäin luolakokemuksista liian nopeasti. Voisin kuvitella tämän kuvitteellisessa leffaversiossa, miten ekan 10 minuutin jälkeen vasta aletaan kertoa lukijan kannalta tärkeitä taustatietoja eli juurikin tuon että vuorta pelätään ja sen yli on ennenkin yritetty. Ja sitten mietityttää taas nuo nimet. Lukijalle lätkäistään muistettavaksi ekassa kappaleessa 3 nimeä ja heti seuraavassa 3 lisää. Jos laitan eteesi riviin kuusi ihmistä, kerron heidän nimensä ja vien heidät pois 20 minuutin ajaksi, jonka aikana kerrotaan random tapahtumia, vieläkö tuon ajan jälkeen muistat ne neljä nimeä? Voisiko ehkä nimiesittelyiden sijaan kertoa vähän epäsuoremmin, että luolassa oli Galvinin lisäksi kaksi muutakin samanikäistä, tai, että Galvin ei ollut luolassa yksin. Vaikka Galvin tietääkin, niin lukija ei. Käytä tätä hyödyksi ;)

Yritä saada tarinaan luotua jännitettä alusta asti. Nyt tulee vain silmäiltyä tarina läpi, eikä huomio tahdo pysy juonessa. Anna lukijalle syy lukea jokainen rivi ja vahva tarve lukea seuraavakin kappale. Luo konflikteja. Pistä lukija haluamaan että päähenkilö pääsee tavoitteeseensa. Heiluttele tavoitetta henkilöiden nenän edessä kuin laservalopistettä juuri ja juuri ulottumattomissa. En tiedä, oletko hahmotellut kokonaisjuonta paperille, mutta siitä voisi olla hyötyä. Jotta en sorru selittämään liian pitkästi, suosittelen lukaisemaan tämän:

http://www.how-to-write-a-book-now.com/plot-outline.html

"Sisällä oli pimeää. Heidän sisäänkäynnistään tuli valoa, jonka avulla he erottivat seisovansa käytävällä." > Miten sisällä voi olla samanaikaisesti pimeää että valoa sen verran, että erottavat seisovansa käytävällä? Ehkä hämärä tai muu vastaava kuvaa paremmin?

"”Tämä näyttää vanhalta neisgardin kieleltä.” hän totesi katseltuaan kirjoitusta tovin. Jared osasi useita kieliä. Hän osasi lukea vanhaa Neisgardia sekä uutta, joka poikkesi yllättävän suuresti yli tuhat vuotta sitten käytetystä. Jared osasi myös puhua sujuvaa pohjoisen murretta eikä hänen puheestaan juuri erottanut etelän korostusta. ”Siinä on joitain samoja merkkejä, mutta en osaa lukea sitä” Jared sanoi. " > Mikäs ns. infodump tähän tuli? Eikö tavallaan tuo alku jo kerro, että Jared on kielimiehiä? Miksi lukijan pitää tietää mitä kaikkia kieliä Jared osaa? Anna sen tulla esille pikkuhiljaa tai kerro mieluummin epäsuorasti / anna ymmärtää.

" Toinen tarkoittaa ihmistä ja toinen ovea tai sisäänkäyntiä.” ”Ihmisten sisäänkäynti?” Galvin pohti." >Tässäkin saattaisi riittää pelkkä jälkimmäinen lause.

"Galvin mietti, mikä se voisi olla. Niiden piti olla vain tarua kuten jättiläistenkin. Ne olivat vain pelottavia satuja, joilla saatiin ihmiset tottelemaan. " > Juuri näin!

Oikein hyvä loppu! Jään odottelemaan jatkoa O.O

Ps. tällä saat vielä syvyyttä hahmoihin:

http://www.helpingwritersbecomeauthors.com/characters-goal/

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 

January 19, 2016
Report this comment
Kiitoksia kovasti kommenteista ja linkeistä! Ei tosiaan tule aina mietittyä, että tuleekohan laitettua liikaa infoa, nimiä yms kerralla. Katsonpas nuo linkit ja yritän parannella :)
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS