Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Jotain hyvää
QR-Code dieser Seite

Jotain hyvää Hot


Kohtalo, tiesin, kohtalo on varannut minulle jotain hyvää. Kävellessäni baarista kotiin mietin, kuinka elämä oli luisunut alamäkeen, työpaikan menetyksen ja avioeron jälkeen, jopa pystysuoraa alaspäin. Hyvä että kyydissä kesti. Mitä elämäni oli aiemmin? Työpaikka paperitehtaalla, hyvä palkka! Perhe, kaksi lasta ja vaimo. Hieno auto ja talo, niin ja tietysti helvetisti asuntolainaa. Mutta ei hätää, hyvä palkka takasi lainoista huolimatta hyvän elämän. Joka vuosi tehty, perheen yhteinen lomamatka, mikäs se olikaan viimeinen kohde? Jos nyt ei oteta huomioon sitä, kuinka poliisiauto vei minut pienen perheneuvottelun päätteeksi putkaan, kuudenkymmenen kilometrin päähän. Taisi se viimeinen matka suuntautua Kreikkaan, johonkin saareen. Nyt vaan en millään saa päähäni että mikä se saari oli. Eikä sen puoleen, ei tuo putkareissu ollut varsinaisesti perheen yhteinen matka, tosin ilmainen se oli. No, ilmainen ja ilmainen, kyllä se reissu on veroissa maksettu moneen kertaan, hyvä että tuli tehtyä, sai jotain vastinetta rahoilleen. Nyt vaan tuntuu siltä että varmasti on jotain hyvää minulle tulossa. Seitsemän laihaa vuotta, muistan joskus kuulleeni että, sen jälkeen tulee seitsemän lihavaa vuotta! Nyt on pakko laskea, kyllä se oli seitsemän vuotta sitten kun vuoropäällikkö Kotilainen ilmoitti, se on pojat loppu paperin teko tässä tehtaassa. No olihan tuota arveltu, merkit oli selvät. Kilpailija osti tehtaan, vain sulkeakseen sen. Vaan vanhoja ei auta murehtia, eteenpäin on mentävä, vaikka jalka vähän sivulle hakeekin . Olisi voinut jättää sen viimeisen tuopin juomatta, tai oikeastaan useammankin viimeisen.

Herään sänkyni vierestä. Nostan päätä lattialta, huone lähtee samantien kieppumaan lujaa ja holtittomasti, pieni annos oksennusta nousee suuhun. Onneksi on nopeat refleksit, huulet tiukasti yhteen ja käsi vielä tulpaksi suun eteen, ei mene kuin muutoma tippa matolle. Hitaasti kiiruhtaen vessaan, loput vatsalaukun sisällöstö roiskahtaa pönttöön. Melkein napakymppi, vähän pitää suihkuletkulla laskea pöntön sivuja. Tämä on kyllä näppärä keksintö, laittaa suihkutilat ja WC-pönttö samaan tilaan. Kätevästi saa oksennukset huuhdeltua viemäriin, sehän kuulostaa melkein Remontti Reiskan ohjelmalta, ajattelen.

Eteisen lattialla lojuu kirje. Joko tuosta alkaa lihavat vuodet? Ei voi tietää ennekuin avaa?
-Maksamattomien vuokrien takia asuntonne on irtisanottu-
No, ei tuota voi vielä laskea siihen hyvään, mitä on varmasti tulossa. On sentään kaksi viikkoa aikaa tyhjentää kämppä.
Soitan Armille, jos vaikka yhteisten vuosien sekä yhteisten lapsien vuoksi voisin muuttaa sinne?
"Armi, Heikki tässä moi"
"Olen töissä, en ehdi nyt..."
"Älä katkaise, olisi asiaa"
"Nopeasti sitten"
"Kun minulla olisi nyt tilapäinen asunnon tarve niin... Haloo, haloo Armi, oletko vielä siellä, haloo"

Aamupala on päivän tärkein ateria! Tämä pitää aina muistaa. Nyt minulla onkin hyvin vatsassa tilaa kunnon aamiaiselle. Katsotaan, jääkaapissa on... valo. No, leipälaatikosta löytyy ruisleipäpala ja pöydältä hedelmä. Tarkemmin katsottuna, hedelmä on, pöydälle joku viikko sitten unohtunut omena. No ei se omena kuulkaan varsinaiseen, ravitsevaan aamupalaan.

Runsaan aamiaisen nautittuani suuntaan ulos, kaupungin vilskeeseen. Asuntoasia nousee mieleen.
Olen melkein varma ettei puhelu Armille katkennut vahingossa, varsinkin kun yritin uudelleen noin kymmeneen kertaan soittaa, eikä Armi vastannut. Jollei sitten ollut työkiireitä ja Armi ajatteli soittaa takaisin paremmalla ajalla? En kuitenkaa jää odottelemaan tuota puhelua.
Taidan kävellä suoraan hyvän ystäväni Haten juttusille. Hänellä on iso kämppä, olohuone, makuuhuone ja keittiö. Kyllä sinne varmaan voi ystävyyden nimissä kaverin majoittaa.
Painan ovisummeria, menee hetki ja ystäväni Hate avaa oven.

"Sun piti tulla jo viime torstaina!"
"Ei kun kirje tuli vasta tänään. Luetko sä mun ajatuksia? Että se sitten käy?"
"Mikä käy?"
"Ilmeisesti sulla on nyt jokin katkos tuossa ajatusten luvussa? Olisit lukenut samalla koko jutun"
" Mitä vittua sä sekoilet?"
"Niin, että mä nyt muutan tänne sun kämppään?"

Olen selällään rappukäytävän lattialla. Nenään sattuu. Pieni muistikuva on nyrkistä, joka tuli suoraan kohti. Ilmeisesti reflekseissäni on vielä parantamisen varaa.

"No mikäs tervetuliaisrituaali tämä on?"
"Vittu, sun piti maksaa se viisikymppiä viime torstaina"
"Ei nyt ole rahaa, eikä muistikuvaa että olisin velkaa?"
"No siinä kunnossa ei varmaan tallennu hirveästi muistikuvia. Oltiin baarissa, joit ensin omat ja sitten minun rahat"
"Ai jaha. No nyt on niin että, kerkesin sijoittaa nuo torstaina tulleet rahat hyväntekeväisyyteen"
"Häh?"
"Ne rahat teki mulle hyvää, vaikka nyt olo ei varsinaisesti tunnukaan siltä"
"Suksi vittuun ja tulet uudestaan viisikymppisen kanssa"

Mietin seuraavaa siirtoani Haten asuttaman kerrostalon pihamaalla. Tuo ehdotus urheilusuorituksesta ei nyt oikein onnistu. Olo ei ole ensinkään urheiluun sopiva, eikä tarvittavat välineetkään tulleet mukaan. Vielä kun ottaa huomioon että, eletään kesäkuuta, käy tuo suoritus jo aika tavalla mahdottomaksi, ainakin perinteisin välinein. Tuo hiihtolenkin määränpää oli mielestäni huonosti määritetty, enkä usko että maaliin päästyäni minua olisi kuitenkaan palkittu viidenkymmenen euron setelillä, päätän näin ollen jättää suorituksen kokonaan tekemättä. Muistutan itseäni kuitenkin siitä että, säännöllinen liikunta on hyväksi sekä keholle että mielenterveydelle.

Suuntaan kirjastoon. Ystävällinen virkailija lupaa minulle tietokoneen käyttöön. Selvitän vielä hänelle että olen työnhaussa ja tarkoitus olisi käydä työvoimatoimiston sivuilla valitsemassa itselleni sopiva työpaikka. Virkailija vastaa minulle, selvästi innostuneena aktiivisuudestani työllistymistäni kohtaan.
"Jaha, koneen käyttöaika on tunti"

Kahlaan läpi kaikki työnvälityspalvelut. Yllättäen, edelleenkään ei ole tarvetta, vankan työkokemuksen omaavalle paperimiehelle? Minulla on vielä viisikymmentä minuuttia aikaa lukea iltapäivälehtien nettiversiot...

Jatkuu...



Ylläpidon palaute

 
Jotain hyvää 2014-05-05 08:28:19 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 05, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Jaava!

Kirjoitat jännällä tavalla sekoittaen päähenkilön ajatuksia kerrontaan. Ja ainoastaan kerran kirjoitat ajattelen - sanan, ja mielestäni sitäkään ei olisi tarvittu. Kerronta etenee hyvin, ja lukija ymmärtää kyllä ja osaa yhdistää pohdinnat päähenkilöön. Tässä on jotain Juoppohullun päiväkirjamaista :D

Kirjoitat: "Kohtalo, tiesin, kohtalo on varannut minulle jotain hyvää.".
Tässä on jotain outoa. tiesin - sana jää jotenkin yksin, ja on eri aikamuodossa on varannut kanssa.
Ajatukseni: "Kohtalo, tiesin sen, kohtalolla oli jotain hyvää minua varten.".
Eli nyt molemmat ovat imperfektissä, kuten seuraavakin virke, ja lisäsin sen - sanan tiesin kaveriksi, sillä vaikka periaatteesa pelkkä tiesinkin on oikein, se ei oikein taivu lukijan suussa maistuvaksi...ainakaan minun.

Mieti aina mitä sanaa käytät.
"...perheen yhteinen matka, tosin ilmainen se oli.".
itse käyttäisin tosin - sanan sijaan mutta - sanaa. Se johtuu siitä, että tosin puolustaa aina jotain aikaisemmin sanottua asiaa (yleensä negatiivista), ja monesti se myös viittaa negatiiviseen. Esimerkiksi mies ei olisi koskaan uskonut eroavansa, tosin ei hän koskaan uskonut joutuvansa vankilaankaan.
Mutta puolestaan kumoaa aikaisemmin sanottua, ja joko kääntää asian hyväksi tai huonoksi.
Esimerkiksi hän olisi menestynyt elämässä, mutta sekaantui nuorena huumeisiin. Eli hyvästä huonoksi. Ja toinen esimerkki. Se ei ollut perheen yhteinen matka (negatiivinen juttu), mutta ilmainen se oli (mutta muuttaa positiiviseksi).

Kneties hieman sorrut selittelemään samaa ensimmäisessä kappaleessa, ja mielestäni ainakin toisen tuntuu että hyvää on tulossa, olisi voinut jättää pois. Kannattanee välttää saman aihealueen käsittelemistä toistuvasti, vaikkakin erilaisin termein.
Pidä teksti määrätietoisesti etenevänä ja helppona lukea.

Hitaasti kiiruhtaen! :D Hyvä!

Pidän dialogista.

Ehkä päähenkilö on jopa liian välinpitämätön, ja sitä miksi näin on, olisi hieman enemmän voinut avata. Johtuuko pitkästä työttömyydestä, laiskuudesta vai luonteesta?

Kiitos! (jatkoa odotellen) :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Jotain hyvää 2014-11-04 16:26:54 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    November 04, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ihan hyvää tekstiä. Mielenkiintoisesti kirjoitettu ja juurikin ujutettu kerrontaan noita ajatuksia. Hyvin sulautettu. Kauhian positiivisella päällä päähenkilö on kaikesta huolimatta. Nuo huutomerkit lisäävät sitä intoa ja ponnekkuutta, että näin vaan etiäpäin! Ilman huutomerkkejä ei tekstistä olisi tullut sellainen kuva.

Kesken jäi, mielestäni jatko olisi kannattanut kirjoittaa suoraan tämän perään, teksti kun ei ole kovin pitkä. Kesken jäänyt tarina verottaa vähän tähtiä. On vaikea arvostella juoni kun sitä ei saateta loppuun.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS