Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Dalits (erilaista jatkoa Three lives-novellille)
QR-Code dieser Seite

Dalits (erilaista jatkoa Three lives-novellille) Hot

On Intialaisille hyvin tärkeän juhlan aika. Dalitejen sadonkorjuu juhla eroaa arjesta melko paljon, mutta ei meidän toivomalla tavalla. Sillä sadonkorjuu päivänä, me emme voi mennä töihin, emmekä hakea vettä, sillä jokainen katu on täynnä juhlivia Hindulaisia. Se tarkoittaa päivää nälässä ja janossa. Tuona päivänä monet Daliteista kuolevat.
Kävelen omia alueitamme pitkin, tänne ei kukaan onneksi halua tulla. Jos he tulisivat, he saattaisivat hävittää koko kylän. Minun ruokavarastostani oli jäljellä vain noin kupillinen riisiä. Kannoin sitä mukanani, koska meilläkin liikkui varkaita. Huomaan kylän perällä yhden kaatuneen majan. Kävelen sen luo auttaakseni. Täällä me Dalitit olemme yhtä. Selviydymme maan päällä yhdessä.
Majaa kokosi jo noin minun ikäiseni poika. Hän näytti hyvin syöneeltä, ei niin laihalta, kuin me muut. Hänen hiuksensa olisivat muuten tummat ilman tuota pölykerrosta, joka kiusaa meitä kaikkia. Hän lopettaa oksien nostelemisen, kun huomaa minut.
-Mitä sinä haluat? hän kysyy. Hänen silmänsä kohdistuvat minun silmiini ja häkellyn niiden sinisyydestä.
-Näin kaatuneen majasi, ehkä voin auttaa, tarjosin. Astuin lähemmäksi, nostin maasta yhden ison oksan ja laskin sen pinoon, jossa oli muutkin oksat
-En kaipaa apua, hän tuhahti ja jatkoi oksien ja lakanoiden lajittelua.
-Et ehkä’ tiedäkään, mutta minä olen yksi kylämme parhaimmista majan rakentajista, sanoin.
-Mutta silti näet nälkää, hän mutisi vastaukseksi.
-Anteeksi mitä, ja sinä sitten et näe nälkää vai? närkästyin.
-Näytänkö minä siltä, että näen nälkää? hän kysyi. Pysyin hiljaa ja tarkastelin hänen kehoaan. Hänen kylkiluunsa eivät törröttäneet, hänen käsivartensa eivät olleet, kuin hammastikut, eivätkä posket olleet kuopalla. Hänellä oli jopa näkyvät lihakset, mikä oli erittäin harvinaista meidän kylässämme.
Hän tulkitsi vaikenemiseni myöntäväsi joten jatkoi töitä.
-No autatko sinä vai et? hän virnisti.
Kaikki lakanat ja oksat olivat nyt lajiteltu, joten seuraavaksi pitäisi vai koota. Piirsin ympyrän yhdellä oksalla.
-Kuinka monelle tämä tulee? kysyin, jotta osaisin tehdä majasta oikean kokoisen.
-Vain minulle, hän vastasi.
-Entä äitisi?
-Kuollut.
-Olen pahoillani.
-Älä suotta.
Taivas pimeni ja alkoi sataa kaatamalla. Jatkoin majan rakentamista, jotta pojalla olisi joku suojapaikka.
-Mikä on nimesi? poika kysyi sateen pauhun yli.
-Quein, sinun?
-Andrius.
-Quein, mene kotiin. Sinä kastut, Andrius sanoi.
-Mutta sinulla ei ole majaa mihin mennä, sitä paitsi tämä on helpompi rakentaa sateella.
Oksat olivat jo paikoillaan, enää tarvittiin lakanat niiden päälle ja aloin asetella niitä tiukasti. Siinä ei mennyt, kuin päälle kolme minuuttia.
-Olen sinulle kiitollisuudenvelassa. Nähdään huomenna täällä auringonnousun aikaan. Näytän sinulle, miksi en ole nälkiintynyt.
Nyökkäsin. Andrius vilkutti perääni, kun juoksin sateen läpi omalle majalle.

Kömmin sisälle majaan. Äiti makasi maassa verilammikossa kurkku viillettynä auki. Kirkaisin.

Ylläpidon palaute

 
Dalits (erilaista jatkoa Three lives-novellille) 2014-04-01 23:08:08 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 02, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moi Kati Rinne!

Kkirjoitat mukavalla tavalla. Erityisesti kiitän sitä, että tarinaa on helppo seurata, ja lauseet ovat selkeitä!

Tarkkana aikamuotojen kanssa. Eli ole tarkka että kirjoitat koko tarinan joko preesensissä tai imperfektissä, eli juuri nyt tapahtuvassa tai juuri äsken tapahtuneessa muodossa. Niitä ei tule sotkea, jos kerronta ei sitä painavasti vaadi, esimerkiksi jos ensin päähenkilö muistelee mitä oli tapahtunut (tosin silloin kyseessä on jo pluskvamperfekti) ja sitten alkaa nykyhetki tapahtua.
Sinulla on samassa kappaleessa verbeistä seuraavia muotoja: kävelen, tulla, oli, kannoin, liikkui, huomaan, kävelen ja selviydymme. Eli sekä preesens- että imperfektimuotoja. Koeta tästä eroon, niin teksti selkiytyy.

Miljöö tarinassa on erinomainen! Siitä saa helposti kiinni, ja sinne on helppo mielessä matkustaa. Kerronta on kenties hieman väritöntä, eli et ota kaikkea irti luomistasi konflikteista, eli kiinnostavista tapahtumista. Erityisenä esimerkkinä loppu, joka on hyvä, mutta se voisi olla veret seisauttava spektaakkeli. Käyt sen mielestäni liian nopeasti läpi, kuin peläten kirjoittaa siitä.
Ehdotukseni. Kömmin pimeään majaan. Sade piiskasi pressua voimalla, ja vesi norui liepeiden alta sisään. Äiti nukkui, ja vaikka vahingossa töytäisin hänen jalkaansa, hän ei herännyt. Raavin tulitikulla liekin kiehiseen, jotta näkisin sijata vuoteeni yötä varten, ja huomasin pitkän viillon äidin kaulalla. Hänen kasvot olivat vitivalkoiset, ja veri majan lattialla sekoittui veteen. Kiljaisin, ja pudottamani kiehinen sihahti ivallisesti, jättäen minut yksin pimeään.

Tuo nyt ei kenties ollut paras tapa, mutta ajatus siitä että maksimoi tragedian tarjoama hyöty ehkä aukeni hieman. Nuo on tilanteita jolloin lukijassa on mahdollisuus herättää suuria tunteita.

Kiitos hyvästä jatko-osasta!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS