Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Saari, osa I
QR-Code dieser Seite

Saari, osa I Hot

1. Jokin oli hullusti. Tuuli katkoi puita ja ilmanpyörteet villitsivät meren, loihtien esiin mitä kammottavimpia vesipatsaita. Aallot pieksivät syvyyksistä kohoavia rantakallioita jossakin Tyynen valtameren laitamien saaristossa. 'Ärhäkkä myrsky, kuinka tavattoman tavallista', Grant tuumi samalla kun kyyhötti korsimajansa nurkassa, yrittäen pakottautua uneen. Korsimaja sijaitsi visusti pusikon kätkössä, sisäsaaren suurimman kallion kupeessa. Ajatukset työntyivät kuitenkin itsepintaisina kotiseutunsa oudoksi linnuksi ('ja linnunpelättimeksi, riippui keneltä kysyi tai kuka kysyi') tituleeratun nuoren miehen tajuntaan. Takkuisen partansa kätköstä mies mutisi tyytymättömyyttään. Myrsky oli yleisluonteeltaan tavanomainen; se riehuisi aikansa ja väistyisi paremman sään tieltä. 'Toivottavasti kukaan ei olisi merellä hukkumassa.' Jotakin tavatonta myrsky kuitenkin jätti jälkeensä. Itsepäinen myräkkä pauhasi oman aikansa ja saman teki Grantin mieli; se sammahti väistämättömän edessä. Tyyni hiljaisuus laskeutui kuin tyhjästä. 2. Muhkuraisten saaripahasten rikkoma aava lähiulappa oli tasaantunut tyytyväiseen tyyneyteen. Vesi liplatti seesteisellä piittaamattomuudella. Jälkeäkään ei ollut havaittavissa edellisöisestä hirmumyrskystä, ei ainakaan ensisilmäyksellä. Grant tiesi myrskyjen oikullisuuden ja aavisti, että vaivainen silmäys ei useimmiten kerro koko totuutta; se kertoo vain sen hetkisen totuuden. 'Myöhempi tutkinta tekee totuudesta aivan toisenlaisen, lähes poikkeuksetta.' Lähinnä se merkitsi muutamaa kaljatölkkiä ja sekavan kirjavaa muovijätettä saaren eteläpoukaman sileällä hietikolla. Joskus harvoin muutakin. Grant oli toisenlainen, aivan omanlaisensa. Jos jotakin oli tutkittavana, sen hän myös otti tehtäväkseen. Kyse ei niinkään ollut itsepintaisesta analyyttisestä vakavuudesta, vaan uteliaasta, kauniilla tavalla vinksahtaneesta itsepäisestä idiootin tutkimusasenteesta. Grant oli harmiton kaikille muille paitsi itselleen, mitä karrikoi surkuhupaisasti se tosiasia, että hän oli itse asiassa ainoa ihminen koko saaripahasella. Grant oli tutkinut saaren läpikotaisin, hän siis tiesi sen varsin hyvin eikä ollut moksiskaan, pikemminkin juuri päinvastoin. Silloin tällöin saaren ohitse pörrääviä, viimeisiään veteleviä löpösyöppöjä kalastajaveneitä ja turistipaatteja ei tarvinnut ottaa lukuun. Ne kaarsivatkin yleensä saaren kaukaa, rannan arvattavien matalikkojen ja arvatenkin kehnojen kalavesien takia. Ainoastaan kerran oli jokin sekalainen maisemamatkajoukkio pysähtynyt saaren koillisniemen edustalle ja pitänyt niemekkeessä eväs- ja jaloittelutaukonsa. 'Se ei ollut paljon se.' Ajatus suuresta matkasta oli versonut Grantin päässä jo pienestä pitäen. Esikoulussa tai ala-asteella, Grant ei muistanut tarkasti, pieni hiljainen räkänokka oli törmännyt variaatioon leikistä "Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle?". Sitä poika olikin miettinyt koko sen ja sitä seuraavan päivän, ja sitä seuraavan...

Ylläpidon palaute

 
Saari, osa I 2013-08-29 08:33:44 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 29, 2013
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Hei Tuomo Falck!

Johtuen varmaan 1 osan lyhyydestä, tästä on hieman vaikea saada kiinni. Kenties liian paljon jää hämärän peittoon taustoista. Ainakin itseäni kiinnosti kovasti mitä mies teki saarella, ja miksi oli sinne yleensä päätynyt.
Kuitenkin ajatus tuntuu mielenkiintoiselta, ja jättää paljon kysymyksiä auki.

Kirjoitat: "Grant tuumi samalla kun kyyhötti korsimajansa nurkassa, yrittäen pakottautua uneen.".
Mielestäni tuossa voisi pohtia lauseenvastikkeen käyttöä.
Ajatukseni: "Grant tuumi kyyhöttäen korsimajansa nurkassa, yrittäen pakottautua uneen.".
En ole varma toimiiko Sinun mielestäsi, minun mielestäni on kenties hieman "soljuvampi".

Kirjoitat: "Korsimaja sijaitsi visusti pusikon kätkössä,...".
Mielestäni tuo "visusti" on täytesana, joka ei oikein śovi tuohon yhteyteen. Mielestäni "visusti" viittaa ihmisen suorittamaan toimenpiteeseen esimerkiksi jonkin salaamiseen, piilottamiseen jne.

Kun kirjoitat jotain, niin mieti mitä kerrot sillä.
Kirjoitat: "Myrsky oli yleisluonteeltaan tavanomainen; se riehuisi aikansa ja väistyisi paremman sään tieltä.".
Jäin miettimään että jos mysky oli yleisluonnoltaan tavannomainen, ja kerrot että jotain se jätti jälkeensä, niin hitusen jäi korpeamaan että tuo "jotain" jäi täysin pimeyteen :D
Tuo "yleisluonteeltaan" on kenties hieman kankea ilmaus. Ajatus: "Myrsky oli tavannoimainen, mutta se jätti jälkeensä jotain todella epätodennäköistä.".

Kirjoitat: "Itsepäinen myräkkä pauhasi oman aikansa ja saman teki Grantin mieli; se sammahti väistämättömän edessä. Tyyni hiljaisuus laskeutui kuin tyhjästä.".
Hyvä! :D Hieno kuvailu! Mainiota!

Seuraavaan osaan toivoisin hieman enemmän taustoja, ja sellaista kerronnallista...hmm...jotain kouriintuntuvaa. Eli niin että lukija tajuaa että ahaa! Siksi hän on täällä, ja siksi hän ei lähtenyt turistien matkaan!

Kiitos! :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS