Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Vaahterakreivi-romaanin kappale III
QR-Code dieser Seite

Vaahterakreivi-romaanin kappale III Hot

Autiotalon tunnistaa heti. Niitä sanotaan elottomiksi, koska niissä ei asu enää ketään, ei siis ole ihmisiä joiden yleinen vaade on ”siedettävä” ympäristö. Siksi talot jäävätkin luonnon käsiin, kun asunnon ja tontin omistajat eivät ole tökkimässä luonnon kohti kasvavia näppejä pois, leikkaamalla ruohoa, kitkemällä rikkakasveja pois, kaatelemalla huonossa paikassa kasvavia puita ja repimällä kantoja pois, tappamalla ja pelottelemalla tuholaisia ja muita olentoja. Kun kaikki tämä toiminta loppuu, jäävät asumukset rapistumaan, ympäristö ujuttautuu märehtimään ja peittämään taas kaiken. Ensimmäinen merkki on mustunut, vinossa kenottava postilaatikko tien syrjässä. Polku pihaan ja piha itse on menettänyt avonaisen tilansa ruoholle ja heinälle. Talo muistuttaa pikaisesti katsoen postilaatikkoaan, sammalta, lahoa ja hometta vaan on enemmän. Sisällä mielessäni käy ensimmäistä kertaa epäilevä ajatus: aivan kuin olisin astunut kammioon, jossa hämärä istuu elinkautista kuristushuonevankeuttaan, jossain selin, aavistaen vaivihkaa jostain tulijan, joka on koko ajan tuntevinaan, että tummat silmät tuijottavat tiiviisti jostain. Oli pakko sytyttää tuli uuniin luomaan valoa ja lämpöä, vaikka omantunnon mukaan onkin itsekästä käyttää täällä mitään, kun miettii, kuka täällä on viimeksi mihinkin koskenut ja mitä käyttänyt.

Ylläpidon palaute

 
Vaahterakreivi-romaanin kappale III 2013-01-12 20:09:00 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    January 12, 2013
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moi taas Väinämö!

Annoin arvosanaksi 3.5 ja koetan hieman selittää miksi.

Jatkat erittäin taidokkaasti, siis teksti on todella sujuvaa ja pohdinnot etenevät selkeästi ja tapasi kirjoittaa toimii ainakin minuun! Olet hyvä kirjoittaja!
äni
Katkelma on kuitenkin jotenkin raskas. Aiemmissa katkelmissasi on ollut "raskassoutuisen" pohdiskelun vastapainona kevyttä dialogia, joka myös sitoo pohdinnat johonkin kouriintuntuvaan, inhimilliseen ja henkilöön, johon lukija saattaa samaistua. Kuitenkin tämä katkelma, niin hienosti kun siinä autiotalo aihetta käsitteletkin, keskittyy pelkästään johonkin asiaan. Ja kuten sanoin, pohdintasi on todella sujuvaa ja kirjoituksesi erinomaista, mutta silti katkelma on mielestäni äärimmäisen painava reppu selässä.

Edellinen katkelmasi, jossa pohdintoja ja kapeaa maisemankuvausta seurasi mukaansa tempaava pianokohtaus, toi tunteellisuus ja kevyt dialogi jotain, johon oli lukijana helppo samaistua.

Luulen, että tämä katkelma oli liian lyhyt, sillä minua jäi vaivaamaan se, mihin kummaan tämän oli tarkoitus johtaa.

Yhtä kaikki, erityisesti kohdat: "...ei siis ole ihmisiä joiden yleinen vaade on ”siedettävä” ympäristö." ja "...aivan kuin olisin astunut kammioon, jossa hämärä istuu elinkautista kuristushuonevankeuttaan, jossain selin, aavistaen vaivihkaa jostain tulijan, joka on koko ajan tuntevinaan, että tummat silmät tuijottavat tiiviisti jostain." olivat mahtavia ja todella nautin niitä lukiessani siinä määrin, että kävin ne uudestaan läpi. Mahtavia mielikuvia!

Jatka samaa rataa, sillä vaikka nyt palaute olikin kenties ankarampaa, olen huomannut, että osaat laittaa tekstisi juoksemaan myös kevyesti!!!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS