Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Vertaistukea kirjoittajalle!
QR-Code dieser Seite

Vertaistukea kirjoittajalle! Hot

Aloitin joulupäivänä, vähän alle kaksi kuukautta sitten, erään tarinan kirjoittamisen. Tarina on muhinut päässäni vuosia, ja se on sinä aikana kehittynyt, siihen on tullut lisää koukeroita ja pahimmat kliseet ovat jalostuneet pois. Tarinaa on kertynyt 78 sivua, jokaisella sivulla noin 200 sanaa. Tarinassa on alku, keskiosa ja loppu. Alussa esittelen päähenkilön, pari sivuhenkilöä ja kerron päähenkilölle tavoitteen. Siitä lähdetään seikkailemaan.
Kertoja on minä-muodossa omien puutteellisten kertojantaitojeni vuoksi. En osaa kertoa ihmisten mielipiteistä tai tunteista tai tuntemuksista kolmannen persoonan kautta. Olen vakuuttunut siitä, että tarina ansaitsee tulla kerrotuksi, vaikka se ei koskaan ylittäisi julkaisukynnystä.
Nyt olen jumissa. Tarina pysähtyi. Siihen ei tarvita enää monta tapahtumaa, että se on loogisesti valmis. Parikymmentä sivua riittää sen kertomiseen, mutta se ei riitä minulle. Voisin lisätä tarinaan remesmäisesti tukun sivujuonia ja kertoa osan tarinasta ulkopuolisen tarkkailijan silmin eri henkilöistä. Mutta en halua. Haluan yhden juonen, jota seurataan päähenkilön silmin ilman, että mahdollinen lukija tietää missään vaiheessa enempää kuin päähenkilö.
Umpikuja. Miten pääsen eteenpäin? Yllättävä tapahtuma, juonenkäänne, joka kääntää tarinan hetkeksi eri suuntaan, vaikka tähtää kuitenkin loppuun, jonka olen jo kirjoittanut, loppuun, joka saa minut hykertelemään.

Tuttu tilanne kirjoittajille?

Ylläpidon palaute

 
Vertaistukea kirjoittajalle! 2019-02-16 20:47:16 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka vesajohannes!

Alkuun haluan sanoa, että näillä taustatiedoilla on hitusen paha suoraan sanoa, miten tarina pitenee. Mutta...

Juonen perusrakenne on yleensä seuraava:
Alku (hahmojen esittely, taustat ja se, miten alkutilanteeseen).
Nouseva jännitys (juoni alkaa rakentua, lisää hahmoja tulee kuvioihin ja näiden merkitys juonelle tarkentuu).
Käännekohta (tilanne, joka kääntää homman päälaelleen ja vaikuttaa siihen, mihin juoni lähtee kulkemaan).
Laskeva jännitys (juoni alkaa selvitä käännekohdasta ja tavallaan rakentuu uusille urille)
Loppuratkaisu (tapahtumat, jotka johtavat lopputilanteeseen ja itse lopputilanne).

No nyt sitten. Kuten sanoin, en tiedä juonta tarinaa tai mitään. Olen lukenut aika paljon eri kirjoittajien tekstejä, ja pääosin seuraavat asiat on kuvattu liian nopeasti:
1. Menneisyys, eli asiat, joiden takia hahmot toimivat, kuten toimivat. Usein viitataan menneeseen, mutta se ei kertaakaan aukene kunnolla lukijalle.
2. Hahmojen ajatukset, eli se miksi nämä toimivat kuten toimivat. Tämä jää monesti pinnalliseksi ja liittyy osittain menneisyyden puutteelliseen avaamiseen.
3. Maailma (miljöö). Maailman tapahtumat, ympäristö ja se, miten se vaikuttaa hahmoihin. Tämän kuvailu unohdetaan monesti. Yhteiskunnan luomat paineet, tasa-arvo, infrastruktuuri, valtarakenne jne. Eli asiat, joihin ideologinen hahmo voi nojata jne.
4. Juonen etenemisen selventäminen, eli ikään kuin se, että joku hahmo tekee jotain, mutta lukija ei tiedä miksi. Eli se, mihin pyritään, mitkä ovat haasteet tällä matkalla ja miksi jotain tehdään.

Kuitenkin kuten sanoin, niin en tiedä mitään käsikirjoituksestasi, joten en oikein osaa ottaa kantaa kunnolla.
Neuvoisin kuitenkin seuraavaa:
Mieti jokainen kappale siten, että miksi olen kirjoittanut tämän kappaleen? Mitä haluan sillä kertoa lukijalle, miten tämä vie juonta eteenpäin ja mitä tästä kappaleesta voisin hyödyntää tulevaisuudessa.
Mieti jokainen tärkeä hahmo kunnolla. Mitä haluan lukijan hänestä tietävän? Onnistuinko antamaan hänestä sellaisen kuvan, kuin halusin? Olenko kertonut tarpeeksi taustoista, tunteista, suhteista jne?
Mieti mikä Sinun maailmassasi on sellaista, joja vaikuttaa hahmoihin, ja minkä haluat lukijan tietävän? Varmista myös, että maailman historian mahdolliset vaikutukset juoneen aukeavat kunnolla.
Tee lista ristiriidoista, konflikteista, joita juonesi hahmoilla, organisaatioilla ja valtioilla on. Vedä nämä hahmoihin syventääksesi ja luodaksesi jännitteitä hahmojen välille.

Toivottavasti saat tästä jotain irti. Kysy tarkennuksia tai heitä spostia aapo.leisio@kirjoittaja.fi

Paperia koneeseen! :)

Ps. Jotain apua juoneen ja muuhun voi löytyä www.nettikirjoittaja.blogspot.com

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Vertaistukea kirjoittajalle! 2019-02-17 07:32:33 KimiK
Arvosana 
 
2.5
KimiK Arvostellut: KimiK    February 17, 2019
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Jos et ole vielä lukenut, niin suosittelen lukemaan tarinan ns. anatomiasta. Muistelen että ainakin Hiltusen kirjoittama Aristoteles Hollywoodissa on oiva kirjanen avartamaan omia käsityksiä juonikaarista.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS