Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Elämä jossain tuolla
QR-Code dieser Seite

Elämä jossain tuolla Hot

(Pistin aluksi tämän keskusteluun, mutta tämä lienee parempi paikka tälle.)

Lukuisat uutissivustot ympäri maailmaa uutisoivat eilen Nasan julkistuksesta, että he ovat onnistuneet löytämään seitsemän Maan kaltaista planeettaa. Kyseisestä aiheesta voi irvailla esim. Trump äänestetty valtaan, niin silloin löydetään uusi paikka ihmiskunnalle asua tms. Oma päänuppini alkoi luomaan tulevaisuutta ja yhdistelemään sitä kuvaa menneisyyden kanssa, ilman Trumppia.

Kun 1400- luvulla löytöretkeilijät, kuten Vasco da Gama tai Kristoffer Kolumbus alkoivat tekemään löytöretkiään, törmäsi vanhan mantereen sivistynyt kansa uusiin mantereisiin ja uusiin ihmisryhmiin. Tästä alkoivat rullat pyörimään siten, että muutama vuosisata myöhemmin Afrikasta vietiin laivoissa ihmisiä Pohjois-Amerikkaan orjiksi puuvillapelloille. Tummia ihmisiä pidettiin rotuna vähempiarvoisena ja valkoinen ihminen oli paras ja viisain. Historian tunnetuin valkoisen ihmisen ylistämisen ylilyönnin tuntee varmasti jokainen, joskus oman elämän vastoinkäymisiä täytyy kompensoida tappamalla miljoonia miehiä, naisia ja lapsia.

Jos joistain maailmankaikkeuden kolkista on löydetty seitsemän maapallon kaltaista planeettaa, eikö mahdollisuus sille, että jollain kyseisistä paikoista olisi elämää, ole ainakin olemassa. Kuvitelkaa skenaario, että ihmiskunta löytäisi planeetan, jossa olisi eläviä olentoja. Kun ne ovat löydetty, ovatko he avaruuslaivoissa muutaman vuosisadan päästä matkalla maapallolle ja orjuuden kierre alkaa alusta? Jaammeko uudet planeetat siirtomaiksi ja ryöstämme kaikki raaka-aineet sieltä? Entä hyljeksitäänkö henkilöä, joka tekee lapsen "olion" kanssa? Onko kolmensadanvuoden päästä rasismia jos haukkuu "oliota" sen/hänen ulkonäkönsä perusteella? Ajattelemmeko, että ihmisrotu on arvokkaampi ja parempi kuin oliorotu? Koitammeko tappaa kaikki oliot kaasukammioissa ja/vai yrittävätkö oliot tappaa meidät ihmiset? Ehkä tätä kautta voi ajatella myös niitä, jotka elivät ammoisina orjuuttamisen ja massatuhoamisten aikoina. Ei missään nimessä tarkoituksena ole oikeuttaa mitään näistä hirmuteoista, ei missään tapauksessa, mutta esimerkkinä se pohdinta, että musta ihminen-valkoinen ihminen 1800-luvulla ja ihminen-"olio" 2100-luvulla. Paljon kysymyksiä, paljon ajatuksia. Mielenkiintoista pohdittavaa.

[quote]Those who don't know history are destined to repeat it.
-Edmund Burke[/quote]

Ps. kyllähän se Trumpkin (todella sivullisesti) liittyy aiheeseen uusimpana valkoisen miehen ylivertaisuuden promoottorina.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Elämä jossain tuolla 2017-02-27 09:07:42 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    February 27, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Totta! mielenkiintoista pohditavaa todella.

Kysymys siitä, onko muualla avaruudessa mahdollisesti elämää, tai älyllistä elämää, on kiinnostanut ihmistä läpi historian, eikä mielenkiinto asian suhteen ole suinkaan laantumassa. Tässä vaiheessa olemme tietysti pelkän uskon varassa, tieteellistä faktaa ei asian suhteen ole pystty löytämään.

Kysymyksen voi esittää myös käänteisenä. Onko mahdollista, ettei missään muualla avaruuden äärettömyydessä olisi kehittynyttä elämänmuotoa? On ehkä helpompi uskoa jompaa kumpaa vaihtoehtoa, kuin edes ymmärtää käsitettä äärettömyys. Olemmehan maapallollamme oppineet sen, ettei mikään ole loputonta. Kaikella on alku ja loppu. Näin ei kuitenkaan ole avaruuden suhteen, se on ääretön, ei sillä ole alkupäätä, eikä loppupäätä. Ehkä niukin naukin pystymme jollain tavoin mieltämään käsitteen linnunratamme laajuudesta, joka sekin tavallisen tähtientiiraajan silmin on jo loputon. Kuitenkin sen osuus koko avaruudesta on niin olematon, ettei sitä käytännöllisesti ole olemassakaan. Eihän äärettömyyttä voi mitata sen osatekijän suhteella.

Toinen luku sitten on se, pystyykö ihminen koskaan tulevaisuudessakaan matkaamaan edes oman aurinkokuntansa planeetoille, saati sitten kymmenien-, satojen- , tai tuhansien valovuosien päässä oleviin kohteisiin. Teoriassa siihen voisi olla mahdollisuudet jollain avaruusalustyypillä, jossa ihminen eläisi samaan tapaan, kuin scifi novellissa "Troijalainen".

Joka tapauksessa uudet löydöt avaruudessa tuovat aina asian pinnalle. Onko elämää, ja jos on, niin missä muodossa, ja pystyykö ihminen luomaan kontaktin johonkin toiseen älylliseen elämänmuotoon maailmankaikkeudessa.

Mielenkiintoista.

Sitten vielä on esitettävä yksi kysymys älyllisestä elämästä: Onko sitä edes maapallolla?

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS